Den definitiva declutteringsmetoden: har du provat "ut med allt"?
RDNE Stock/Pexels
Decluttering och organisation: de används ofta synonymt, men de sammanfaller inte helt. Innan man rensar måste man göra ett urval, vilket menas med decluttering. Men hur väljer man? Det är det som är den ömma punkten hos alla dem som inte har minimalism i blodet, och eftersom det är den grundläggande utgångspunkten måste man ta itu med frågan direkt. Det första steget som kan hjälpa när man inte vet var man ska börja är "ut med allt" eller metoden som heter "out in the open" på engelska.
"Out in the open", minimalistens regler
Metoden "Out in the open", innebär att "allt exponerat, allt i sikte", blev känd tack vare två amerikanska författare, Joshua Fields Millbum och Ryan Nicodemus, mer kända som "The Minimalist" ("minimalisterna"). De är, som namnet antyder, stora förespråkare för att leva med så lite som möjligt, och de har skapat utmaningar, eller spel, att utföra hemma för att göra sig av med allt överflödigt.
Metoden i fråga, om man nu vill kalla den så, är väldigt enkel, och Joshua Fields Millburn förklarar det i en berömd video:
"Vi plockade ut allt från möblerna och la det på golvet, allt utspritt väl synligt, det är därför vi kallar metoden för 'allt synligt, allt ut'. Och vad hände när vi hade lagt ut allt? Vi blev tvugna att ta hand om allt".
Allt väl synligt: detta är varför det fungerar
Creativo
Låt oss föreställa oss att behöva skapa ordning i en garderob full av kläder eller andra föremål som bara har hopat sig där lite hur som helst under årens gång. Det kan vara en väldigt rymlig möbel eller en liten där vi har lagt in allt utan att bry oss, och de gånger vi behöver eller letar efter något skapar vi bara mer kaos och trycker in allt igen. När dörren väl är stängd är det ingen som ser röran. Men det är ännu värre om ett helt rum är i kaos, som vissa vindar, källare eller garderober - men inte bara!
Att gå vidare i enskilda delar fungerar bara när man redan har en exakt uppfattning om den slutliga organisationen, men när vi inte vet exakt vad man har, så vad ska man behålla och vad ska man göra sig av med? Det är därför vi är tvugna att öka röran genom att ta ut allt och lägga det på golvet, på en säng eller på ett bord, vi måste tvinga oss att göra något: vi kan inte bara lämna allt där, då tar vi oss ju inte fram och vi kan heller inte använda dessa ytor, eller hur? Därför börjar vi titta på varje föremål och utvärdera dem.
Vi kanske inser att det finns tusen versioner av samma föremål, eller så återupptäcker vi saker att omvärdera och andra som inte längre intresserar oss, vilka kan doneras eller säljas, plus alla de som helt enkelt är avsedda för soporna. Kort sagt, för att reda ut allt vi har lagt i sikte kan vi välja olika organisationsregler, och skillnaden vad gäller ordning och reda i bostadens utrymmen blir enorm!