Det finns alldeles för många: de överflödiga föremålen som du har samlat på dig under åren

av Titti Carlberg

18 Juli 2024

lådor med etiketter på ett bord

Blue Bird/Pexels

Advertisement

Att samla på sig föremål är en last som många av oss har, och förr eller senare har vi för mycket av en speciell kategori: om vi inte vet hur vi ska ta oss an en bra decluttering hemma, bör vi tänka på att börja direkt från mängden av liknande föremål som vi har samlat på oss under årens gång. Det är en enkel metod för att få lite ordning i hemmet, eller åtminstone i hörnen.

Faktum är att det finns kategorier av produkter som är lätta att samla på sig trots att man inte har något behov av dem, och nedan anger vi några av de vanligaste: bland dem kan du hitta de som även i ditt hem är mängder av onödiga föremål!

Advertisement

Vissa köksredskap

närbild av träskedar i en skål i köket

Eneida Nieves/Pexels

Det är lätt att samla på sig en mängd köksredskap som faktiskt är användbara men... Använder vi verkligen tio av varje sort? Så låt oss ta en titt på träslevar, silikonspatlar, matlagningspenslar och olika skärbrädor: det är troligt att vi har skapat en överdriven samling av några av dessa eller att vissa är förstörda eller har slitits ut av för mycket användning, så det bästa är att göra sig av med dem.

Hur förstår vi att vi inte behöver dem? För dessa föremål, men inte bara dem, kan vi fråga oss "hur länge sedan var det jag använde denna?". Eller låt oss inse om vi bland alla slevar (till exempel) alltid bara väljer ut en eller två favoriter, och låter resten ligga kvar i lådan eller behållaren, oanvända under flera års tid. Vi har svaret mitt framför ögonen: låt oss behålla det vi använder och säga hejdå till alla andra.

Koppar och glas

hängande koppar och glas i köket

Ánh Đặng/Pexels

Alla har vi lite extar servis för speciella tillfällen, som vi bara använder ett fåtal gånger per år, och många andra glas och koppar för vardagsbruk. Särskilt muggar finns alltid i stora mängder, med tanke på att de ofta köps som souvenirer. Visst, även bland dem finns det de som vi plockar fram dagligen ur en möbel, några som vi inte klarar oss utan bland de tusen andra som vi aldrig använder.

Vi kan då nå en kompromiss: behåll ett par koppar för varje familjemedlem, men bara två eller tre extra ifall att det skulle komma gäster, de andra kan vi skänka bort eller sälja.

Detsamma gäller för alla olika sorters glas vi aldrig använder: hör det verkligen till en vana att smutta på vissa likörer eller speciella drinkar, för vilka det är värt att ockupera hela hyllor i vägg- och vitrinskåp? Förmodligen inte, och händer det några enstaka gånger om året kan man dricka ur vanliga dricksglas.

Skruvmejslar

skruvmejslar på ett bord

Polina Tankilevitch/Pexels

Det finns säkert en verktygslåda med blandade verktyg i varje hem, ibland i mer än ett rum. Du har förmodligen en massa skruvmejslar för lättare reparationer, men de ligger inte där de ska och som till och med är dubletter. För att inte tala om att vi kanske också har köpt superkompakta och effektiva set, multifunktionella för att täcka ett oändligt antal eventualiteter, och sedan är de enstaka skruvmejslarna som är utspridda i hela bostaden bara överflödiga. Då är det dags för en sortering! 

Återanvändningsbara tygkassar

en kvinna som håller i en vit tygväska

Rawpixel

Förvisso utmärkt mot slöseri med plastpåsar, men nu samlas tote bag i bomull och olika sorters återanvändningsbara shoppingkassar hemma hos oss alla. Ibland är det ofta väldigt populära att ge bort i present. Hur kan vi få stopp på detta fenomen? Till att börja med bör vi tvinga oss själva att verkligen använda dem: vi kan lägga en att alltid ha i väskan eller ryggsäcken som vi använder dagligen och på resor, i bilen och i kundvagnet etc, för att inte köpa fler plastpåsar eller papperskassar, utan verkligen utnyttja de vi har. På så sätt kommer de att slitas ut av sig själva och sorteringen sker automatiskt. Om de, trots att vi gör så, ändå är för många... Låt oss ge bort dem till de som har nytta av dem!

Advertisement

Böcker

många böcker i en bokhylla

Pixabay

Detta är en öm punkt: om vi har för många böcker betyder det att vi älskar dem, och att det är svårt att skiljas från dem. Men vi skulle kunna göra detta när det gäller de som är helt bortglömda och utan värde för oss, såväl som manualer som är väldigt gamla och inte har någon sentimental betydelse.

Lakan

en hög färgade vikta lakan

Shreyas Gosavi/Pexels

En ibland oemotståndlig frestelse för många av oss är att köpa ett lakanset i ens favoritfärg eller favoritmönster som man ser i en butik, eller om det finns ett specialerbjudande. Men när garderoberna fylls och vi måste kämpa för att plocka fram de som ligger underst i högen, de som vi inte har använt på vem vet hur länge, då kanske det är dags att minska på mängden sängkläder som finns i ens hem. Vi kan överväga att ha max två eller tre par för varje årstid och säng, det kommer att räcka under många år framåt.

Och du, vilka föremål har du en oproportionerlig samling av?

Advertisement