När är det vi inte bör använda bikarbonat i städningen?

av Titti Carlberg

28 November 2024

En glasburk med natriumbikarbonat på ett träbord

Creativo

Advertisement

Natriumbikarbonat är säkerligen en ofelbart allierad i många hushållsuppgifter, men det finns ytor där det är bättre att inte använda det. Faktum är att vissa material kan bli förstörda vid kontakten av bikarbonat. Nedan följer en lista med saker man inte bör rengöra med natriumbikarbonat

1. Aluminium

Om du använder natriumbikarbonat på ytor av aluminium riskerar du att oxidera ytorna: med tidens gång kan ytan svärtas eller mörkna, framför allt om du låter bikarbonatet ligga i kontakt med aluminiumet under en längre tid, utan att snabbt torka bort det.

Då är det bättre att använda diskmedel eller utspädd vinäger

Advertisement

2. Glas och speglar

Det lätta repandet av natriumbikarbonat äventyrar dessa ömtåliga ytor, som om du använder det på glas lämnar märken av repor. Vilket vi helst inte vill se på speglar och fönsterglas.

3. Trä, inklusive golv

Det formas lätt en ansamling av smuts på träytor, vare sig det är en möbel eller ett golv, detta är ofta något vi inte får bort med lämpliga vanliga rengöringsmedel. Ett lite mer aggressivt tillvägagångssätt behövs därför, men bikarbonat är inte en lösning att föredra: faktum är att det eroderar finishen eller yttätningsskiktet, och lämnar träet grovt, torrt eller missfärgat.

Vi kan tveka lite inför mindre raffinerat trä som det i vissa skärbrädor. Men även på dem är det bättre att inte använda det så ofta.

Så, för trä kan du använda lite vatten med en droppe såpa (till exempel Marseille), eller specifika produkter.

 

4. Guldpläterade föremål

Även när det gäller dessa föremål bör man vara uppmärksam på nötningsförmågan hos bikarbonat, som kan slita bort de tunna pläteringarna, skapa suddiga toner, missfärgningar eller erosion av den guldfärgade patinan.

Använd mer delikata metoder som är specifika för guld, vilka inte äventyrar dess glans.

5. Marmor och kvarts

Kök och badrum med värdefull stenbeklädning som marmor eller kvarts blir lätt smutsiga och vi kan få för oss att använda bikarbonat för att eliminera envisa fläckar och märken. Men även här riskerar vi att repa ytan, och ämnets alkalinitet kan i förlängningar skapa grova och suddiga märken.

Då är det bättre att använda vatten och diskmedel eller en produkt som är specifik för värdefullt stenmaterial.

Advertisement

6. Glaskeramikhällar

Ömtåliga ytskikt som dessa riskerar att förstöras och lämna permanenta repor om vi använder bikarbonat på dem.

Använd istället vinäger eller citronjuice.

7. Ömtåliga tyger

Vi kanske vill eliminera dålig lukt eller bleka sidentyger, kashmir eller något annat ömtåligt tyg, och tror att en nypa bikarbonat är ett effektivt medel. Nej, använd det inte: det kan förstöra fibrerna eller ändra färgerna.

Då är det bättre att använda ett tvättmedel specifikt för ömtålig tvätt.

Advertisement

8. Målade ytor

Om vi använder bikarbonat på dessa ytor riskerar vi att eliminera färgen eller förstöra finishen, framför allt om vi gnuggar för hårt.

Lite vatten och mild såpa (krama alltid ur trasan ordentligt) är att föredra.

9. Antikt eller oxiderat silver

Här måste man vara försiktig: bikarbonat kan användas för att polera silver, men med försiktighet, om du använder för mycket eller för ofta riskerar du att repa eller förstöra metallen - speciellt om det finns ett intrikat mönster på ytan.

För värdefulla föremål är det därför bättre att använda specifika produkter.

Advertisement

10. Skärmar och elektroniska enheter

Låt inte tanken på att använda en diy-allrengöringsspray på dessa ytor (som TV-apparater, smartphones, datorer, surfplattor och så vidare): det är för nötande och repar eller förstör ytan på ett irreparabelt sätt.

Även i dessa fall är det bättre att använda metoder som utformats specifikt för dessa föremål.

Genom att uppmärksamma på detta sätt kommer vi att kunna bevara alla nämnda material under en lång tid!

Advertisement