Lite citronsaft är den mest naturliga metoden för att avfetta och rengöra din ugn från beläggningar
8photo, Creativo
Om matlagning i ugn är bland de mest bekväma och hälsosamma, är det också sant att maten vi lagar alltid lämnar rester vid varje användning. Ångor, fett och stänk hamnar oundvikligen på innerväggar och galler. Med värmen från varje efterföljande tillagning, om vi inte ingriper regelbundet, förkolas eller hårdnar smutsen och gör det svårt att få bort den.
Så då kan vi välja om vi ska överlåta det till något kraftfullt rengöringsmedel eller någon alternativ metod, till exempel en naturlig baserad på citronsaft, som kan kombineras med natriumbikarbonat eller perkarbonat. Låt oss se hur man använder det.
Citronsaft för att avfetta ugnen
Det du behöver till hands:
- 2 citroner
- en halv liter vatten (helst demineraliserad eller destillerat, framför allt om ditt kranvatten är kalkrikt)
- en skål som får plats i ugnen
- bikarbonat. Alternativt perkarbonat.
- En svamp eller en mikrofiberduk
Tillvägagångssätt:
1. Vatten och citron
Dela citronerna och pressa ut saften i skålen, lägg därefter även i de pressade i skålen. Tillsätt vatten.
2. Värm
Sätt ugnen på 175°
Ställ in skålen och låt allt bli varmt, vänta tills det kokar, det tar drygt 10 minuter
3. Ånga i aktion
Stäng av ugnen när vätskan kokar, men låt skålen stå kvar minst en halvtimme, kanske till och med en timme.
Ångan hjälper till att mjuka upp beläggningen.
4. Rengöring
Sätt på dig handskar och var försiktig så du inte bränner dig, blöt en svamp eller en trasa i citronvattnet och gnugga den på innerväggarna.
Där det är nödvändigt, på hårda beläggningar, strö ut bikarbonat eller perkarbonat och gnugga det med ytterligare citronvatten.
Kom ihåg att skölja svampen med rent vatten innan du på nytt doppar den i citronvattnet för en optimal rengöring.
Olika tillvägagångssätt av metoden
Zen--Garden/Reddit
Du kan också blanda citronsaft och natriumperkarbonat (eller bikarbonat) i en skål, tillräckligt för att få en blandning som du enkelt kan hälla ut i ugnen. Börja med 3 matskedar citronsaft och 3 matskedar bikarbonat (eller perkarbonat), justera konsistensen vid behov med lite av en av de två ingredienserna. I det här fallet behöver du inte värma upp ugnen, men du måste ge krämen tid att verka, så vänta en halvtimme med luckan stängd.
Gnugga noga, häll eventuellt ut mer citronvatten som ett avfettningsmedel och skölj sedan noga med ljummet rent vatten.
Du kommer inte att känna någon illaluktande doft, vilket ofta händer med vissa industriella avfettningsmedel, men i vilket fall som helst bör du se till att ventilera köket under och framför allt efter rengöringen, och andas inte in de direkta ångorna som produceras så fort du öppnar luckan.