Djuprengöring av kylskåpet: varför det är viktigt och hur man bäst utför det
U.S. Department of Agriculture/Flickr
Införande av kylskåp i våra hem har gjort det möjligt för oss att bevara matvaror en längre tid, med anmärkningsvärda fördelar för vår hälsa. Även kylskåpet kräver dock vederbörlig försiktighet vid användning och måste i synnerhet alltid hållas rent för att garantera integriteten och hygienen hos de livsmedel vi förvara i det.
Varför, när och hur rengör man kylskåpet på ett perfekt sätt? Vi förklarar det i den korta handledningen som följer nedan.
Varför rengöra kylskåpet?
Ett kylskåp kräver regelbunden rengöring av olika anledningar:
- se till att få bort alla rester av gammal mat eller förpackningar som har varit öppna en längre tid;
- torka bort fasta och flytande matrester som har spillts på hyllor och väggar under användning;
- undvik utveckling av dålig lukt på grund av bakteriell spridning;
- håll alltid miljön perfekt sanerad och undvik kontamination mellan livsmedlen.
När ska man rengöra kylskåpet?
För att säkerställa att kylskåpet och livsmedlen vi förvarar i det alltid är perfekt hygieniska är det nödvändigt att anpassa rengöringsfrekvensen enligt våra vanor:
- under normala användningsförhållanden rekommenderas en djuprengöring var 3 månad:
- om kylskåpet är tomt under långa perioder och du huvudsakligen använder lufttäta livsmedelsförpackningar som inte lämnar rester räcker det med var 6 månad;
- men om det finns många personer i hushållet som ofta öppnar kylskåpet på jakt efter något att äta, om vanan att fylla det finns eller om livsmedlen är utan förpackning och smular, bör denna frekvens minskas till 1 gång per månad.
1. Töm kylskåpet
@alessiatandin/Instagram
Det första man ska göra när man bestämmer sig för att rengöra kylskåpet är att tömma det.
För att underlätta detta steg råder vi dig att planera i förväg så att du dagarna innan konsummerar så mycket som möjligt.
Under denna fas ska du noggrant analysera de livsmedel som finns i kylskåpet och slänga alla utgångna och dåliga livsmedel, och de förpackningar som har varit öppna en längre tid.
Lägg föredragsvis livsmedlen i en kylväska under tiden du tar hand om rengöringen som dock inte bör ta längre tid än 2 timmar.
2. Rengöring av de inre delarna
@boilerhouse_spaces/Instagram
När kylskåpet är helt tomt ska du plocka loss alla delar som går att ta bort och, om det är möjligt, diska dem i diskmaskinen för bästa resultat.
Alternativt diska dem för hand med diskmedel, med en icke-slipande svamp för att undvika skada de ömtåliga ytorna.
Rengör även gummitätningarna och de inre väggarna för att undvika utveckling av mögel och bakterier och följaktligen dålig lukt.
Till det kan du använda vatten och diskmedel, vilket är väldigt användbart på feta avlagringar, eller alternativt en lösning av lika delar vatten och vinäger.
Om det finns gulnande fläckar i kylskåpet eller särskilt envisa fläckar, använd en flytande kräm av vatten och bikarbonat, på spår av mögel ska du dock använda en blandning av väteperoxid och bikarbonat.
Torka varje del noggrant innan du sätter tillbaka dem.
3. Fyll kylskåpet på nytt
Nu när kylskåpets insida är helt rent kan du ställa tillbaka dina livsmedel i kylskåpet för att minimera deras vistelse i rumstemperatur.
Men först vill vi påminna dig om att för korrekt konservering bör dina livsmedel förvaras på ett ordnat sätt i kylskåpet:
- på den övre hyllan, tillagad mat och produkter som måste konsumeras inom en kort tid;
- på mittenhyllan, mejeriprodukter och ägg;
- på den nedre hyllan, rått kött och fisk för att undvika kontaminering av andra livsmedel;
- förvara frukt och grönsaker i lådan;
- i dörren bör man bara förvara produkter som inte kräver att stå kallt såsom drycker och margarin.
4. Rengöring av utsidan
RDNE Stock Project/Pexels
När du är klar med rengöringen på insidan av kylskåpet och fyllt det igen är det dags att rengöra utsidan som lätt utsätts för smuts och rester, speciellt om vi öppnar kylskåpet med smutsiga händer.
För detta sista steg kan du använda en blandning av vatten och vinäger eller vatten och bikarbonat att gnugga på ytan med en trasa.
Torka därefter rent med en luddfri, ren trasa.
Genom att följa dessa steg regelbundet kommer ditt kylskåp alltid vara perfekt rent och desinficerat!