När den första kylan anländer tar vi in plantorna i huset: misstagen att undvika för att säkerställa deras hälsa

av Titti Carlberg

21 Oktober 2024

En kvinna med krukväxter i händerna som går mot husets ingång

Freepik

Advertisement

Qui manca il testo...

När är den rätta tidpunkten för att ställa in växterna inomhus?

Det förefaller oss ibland som om utetemperaturerna är milda en stor del av hösten, men det vi bör vara uppmärksamma på är de nattliga temperaturerna, om vi vill förstå när det är dags att ställa in växterna i säkerhet. Faktum är att om vi väntar för länge räcker det med ett par kalla nätter för att allvarligt äventyra växten.

Som regel när natttemperaturen ligger på under 10°C är det dags att ställa in växterna inomhus.

 

Advertisement

Rätt ljus

Krukväxter på ett bord framför ett fönster

Freepik

Växter behöver ljus för att överleva, även de som trivs i svagt ljus.

  • Om växten stod i direkt sol utomhus, bör du ställa den i ett fönster som vetter mot syd-sydväst där den får tillräckligt med soltimmar varje dag.
  • Om den däremot stod på en plats där direkt sol bara är tillgänglig under de kallaste timmarna, är en fönsterbräda till ett fönster som vetter mot öst-sydost tillräckligt, eller en ljus plats i ett rum, men inte i direkt sol.
  • Om den stod i halvskugga, så bör du säkerställa ett område inomhus som är ljust under många timmar, men inte i direkt sol.

Du kan också ta lampor till hjälp som lämpar sig för inomhusodling, för att kompensera för den minskning av solljus-exponering som oundvikligen uppstår inomhus, särskilt under de kalla årstiderna.

Först och främst parasitkontroll

Krukväxter i olika storlekar på en fönsterbräda med en sprayflaska mellan dem

Freepik

När vi väl vet var vi ska ställa växterna, innan vi bär in dem bör vi dock först noggrant kontrollera blad och kvistar för att säkerställa att de inte är sjuka eller är fulla av parasiter, som lätt kan överföras till de andra som vi har inomhus.

Kontrollera bladens tillstånd, även på undersidan och alla noder. Vid behov kan du beskära de torrare delarna. Om du behöver ta bort fjällinsekter se till så att du gör det på behörigt avstånd från andra växter och gör dig av med dem utan risk att de sprids vidare.

Om en växt behöver en period i "karantän" se till att hitta en plats i huset som har lämpliga ljus- och temperaturförhållanden, om det är för kallt utomhus, och slutför alla behandlingar långt från de andra växterna.

Fukt och bevattning

En man som vattnar krukväxter som står på en fönsterbräda

Freepik

När växterna står inomhus under hösten och vintern behöver de förvisso inte vattnas så ofta, men vi får heller inte hoppa över det. Från en gång i veckan går vi till en gång var tredje vecka för de växter som är mer krävande, medan de som inte behöver så mycket vatten kan vara utan i mellan en till två månader (som till exempel sansevierie och zamioculcas).

Regeln är att alltid kontrollera jordens tillstånd och vattna när den är helt torr, men samtidigt hålla ett öga på bladens och grenarnas kraft, om vi ser att de hänger, är det bara att känna efter i jorden och vattna lite om den fortfarande är lätt fuktig. Kontrollera om växten återhämtar sig inom 24 timmar och i sådana fall, vattna lite mer. 

Men om den inre miljön är för torr måste man öka luftfuktigheten runt växten: antingen genom att vattna den lite oftare, men utan att någonsin låta jorden bli genomblöt, eller så sätter man ett fat med expanderad lera under krukan, som suger upp vattnet och långsamt släpper det ut i form av vattenånga.

Flytta dem inte

Krukväxter på ett bord som nås av solen i ett rum

Freepik

När man är säker på att man har valt den perfekta platsen ska man helst inte flytta krukan. I naturen står plantor hela sitt liv på samma plats, så varje rörelse vi utsätter dem för är en stor stress. Att behöva göra det två gånger om året för deras bästa är mer än tillräckligt utan att behöva utsättta dem för ytterligare stress, om man inte märker att växten får för mycket eller för lite ljus. Så vi begränsar förflyttningarna till de som är absolut nödvändiga, som en sista utväg.

Är du redo att skydda dina växter?

Advertisement