Ett citronträd i kruka? Du odlar den framgångsrikt genom att följa dessa tips
boneydecorsolutions/Instagram
En oundviklig och otroligt mångsidig ingredient i köket, citron finns alltid tillgängligt i fruktdisken eller i flaska på livsmedelsbutikernas hyllor, men att kunna njuta av en färsk citron ger utan tvekan mycket mer tillfredsställelse och inte bara för gommen.
Visste du att det är en ganska enkel uppgift att odla citronträd i kruka? Vissa sorter är mer lämpande än andra för odling i kruka, vilket kan bli en stor framgång som skänker dig en riklig skörd genom att följa de rätta stegen.
I guiden som följer nedan ger vi dig all nödvändig information som behövs för att odla friska och robusta citronplantor i kruka
De mest lämpade citronsorterna för odling i kruka
Det finns många sorters citron att välja mellan och alla är ganska anpassningsbara för att odlas i kruka, och utmärker sig framför allt för de olika egenskaperna hos deras frukter.
Valet av sort beror därför först och främst på användningen, men de viktigaste är dessa:
- Lunario: lämplig för krukodling framför allt för dess karakteristiska kontinuerliga blomning, vilket garanterar en bra skörd året runt;
- Meyer: ursprungligen från Kina, är en naturlig hybrid mellan citron och sötapelsin, den är särskilt lämplig i regioner med kallt klimat, eftersom den är motståndskraftig mot kyla (den tolererar upp till -10 grader)
- Eureka: kan anpassas till vilken jord som helst, det är en av de mest utbredda sorterna trots att den är ganska känslig mot kyla;
- Pane: en citron som kommer från Amalfikusten. Detta är ännu en väldigt populär återblommande sort vars skal kan ätas;
- Zagara bianca: en typisk siciliansk citron, kännetecknad av den stora saftigheten i dess frukter.
Val av kruka och placering
pocketmole/Reddit
Valet av kruka är avgörande för att framgångsrikt odla citroner:
- material: det mest lämpliga materialet för att odla citronplantor hemma är terrakotta, eftersom det till skillnad från andra material tenderar att absorbera överflödigt vatten från jorden och undvika skadlig vattenstagnation;
- storlek: även storleken på krukan är viktig, eftersom den avgör fuktnivåerna i jorden. Välj en kruka som inte är överdrivet stor och när du planterar om den, en som är drygt 15% större än den tidigare krukan; ett överskott av jord runt rötterna leder till större risk för vattenstagnation.
När du väl har valt din kruka ska den placeras på en solig plats om du har den utomhus, och framför ett fönster om du har den inomhus.
Jord och bevattning
Jordens sammansättning måste vara grynig och väldränerande med ett pH på 6-6,5 för ett optimalt intag av dess näringsämnen. Yngre plantor måste omplanteras vartannat år med helt ny jord, medan det är tillräckligt med vart 4 år för vuxna plantor.
Var också uppmärksam på bevattningen, vattna endast när det övre lagret av jorden är torr, för att undvika rotröta, vilket växten lätt kan utsättas för. Bevattningsfrekvensen beror på klimatzonen, men kommer säkerligen vara mindre frekvent under vintersäsongen.
Omgivningens luftfuktighetsnivåer måste dock alltid hållas runt 50-60%.
Gödsel
@suzonkb/Instagram
För en riklig skörd är det viktigt att du förser din planta med alla nödvändiga näringsämnen och då i synnerhet kväve, som denna växt förbrukar i stora mängder.
Välj ett gödselmedel med ett NPK-förhållande 2-1-1 och använd det i slutet av vintern för att stimulera blomningens början, på våren för att stödja fruktsättningen och på hösten, strax före den vegetativa vilan.
Beskärning
Nödvändig beskärning är minimal och tjänar främst till att bibehålla plantans form. Beskär den under sen eller tidig vinter eller i början av våren genom att plocka bort torra eller korsade grenar och tunna ut bladverket för att ljuset ska tränga in.
Om den har många frukter kan du plocka bort de mindre för att förbättra kvaliteten på skörden.
Genom att följa dessa råd kommer din citronplanta att bli frodig och robust!