Koloniserar vägglöss ditt hem på hösten? Utrota dem permanent med dessa åtgärder

av Titti Carlberg

18 Oktober 2024

En grön europeisk vägglus som sitter på en vit vägg

Katya from Moscow, Russia/Wikimedia Commons

Advertisement

Det finns två sorters vägglöss i våra hem: den europeiska vägglusen som är ljusgrön till färgen och som alltid har funnits på vårt territorium, och den tropiska vägglusen, större och brun till färgen, den anlände från Asien i en varutransport, först till USA och sedan till Europa i början av 2000-talet.

De sprids överallt i utomhusområden och när det blir höst tar vägglössen sin tillflykt in i våra bostäder, vilket ger oss ett irriterande (och illaluktande) huvudbry.

Varför tar sig dessa irriterande insekter in i våra bostäder och hur kan vi utrota dem på ett miljömässigt hållbart sätt? Vi förklarar det i den korta guiden som följer nedan.

Varför kommer vägglössen in i våra hem på hösten?

Under sommaren lever dessa insekter i våra trädgårdar där de skadar våra växter genom att livnära sig på dem.

Med de temperaturfall som årligen följer med höstens ankomst, söker dessa insekter efter skydd och ljus inne i våra bostäder, där temperaturen hålls mer stabil och där belysningen motverkar mörkrets tidiga ankomst.

Dessa insekter kan gömma sig varsomhelst, och även om de är ofarliga utgör de en betydande olägenhet på grund av deras överdrivna oljud och den dåliga lukt de avger som en försvarsmekanism när de känner sig hotade.

Om man inte vill ta till aggressiva kemiska medel, finns det olika naturliga medel för att utrota dem.

Advertisement

Aromatiska växter för att utrota vägglöss i sitt hem

En basilikaplanta i kruka på en balkong

Needpix.com

Förebyggande är det första vapnet mot irriterande insekter och man kan implementera det genom att noggrant täta de möjliga ingångarna och eliminera stagnerad fukt, samt använda användbara verktyg för att hålla ovälkomna gäster borta.

Aromatiska växter är en utmärkt allierad inte bara för matlagningen utan också i kampen mot insekter och då i synnerhet mot vägglöss.

Aromatiska växter med en stark doft som till exempel menta och basilika som odlas nära ingången till huset eller på fönsterbrädor är inte bara för att sprida en behaglig doft, utan hjälper dessutom till att bli av med ovälkomna gäster som inte tål lukten. 

Eterisk olja för att utrota vägglöss

Om man inte har en grön tumme eller inte har tid eller lust att ägna sig åt trädgårdsarbete, kan man dra nytta av den värdefulla hjälpen som eteriska oljor ger.

Även i det här fallet kommer aromatiska växter att vara lämpliga för ändamålet för att hålla insekterna borta med hjälp av doften, men de mest effektiva oljorna är neemoljan och teatreeoljan, kända för sina antimikrobiella och antiseptiska egenskaper. 

Spraya dem där vägglössen tar sig in  för att få dem att försvinna från ditt hem.

Utrota vägglössen med Marseilletvål

Naturliga medel för städning av sitt hem

go_greener_oz/Flickr

Men om vägglössen redan har tagit sig in i ens hem?

För att frigöra sig från dem utan att riskera att de avger sin irriterande och ihållande lukt, finns det ingen anledning att ta till skadliga produkter.

Man kan förbereda en lösning vatten och Marseilletvål i en sprayflaska för att spraya direkt på insekterna eller bladen på växterna. Faktum är att när denna produkt kommer i kontakt med insekter, orsakar den en uttorkning hos dem.

Och du, vilka andra medel känner du till för att utrota vägglöss i ditt hem?

Advertisement