Inred ett litet badrum: praktiska tips för en funktionell och välkomnande plats

av Titti Carlberg

19 Oktober 2024

Advertisement

Nuförtiden ser vi att vi allt oftare måste hantera väldigt små storlekar när vi möblerar bostaden, särskilt i storstäder. Badrummet är ett av de rum som offras mer än något annat till förmån för andra miljöer och dess inredning kan därför lätt förvandlas till en riktig utmaning.

Det finns många knep att använda sig av i inredningen av ett litet badrum: val av utrymmesbesparande möbler och sanitetsinredning, installation av skjutdörrar och vertikal användning av utrymmet är bara några exempel.

Nedan föreslår vi några användbara tips för att möblera ett litet badrum, vilket gör det funktionellt och bekvämt.

1. Tänk på belysningen och färgerna

Ett litet badrum helt i vitt med en turkoslackerad möbel som sticker ut

@studio021arquitetura/Instagram

Ljusstyrkan är grundläggande för att få ett litet badrum mer välkomnande: förstärk det naturliga ljuset där det är möjligt eller installera strategiska ljuspunkter som ersätter det.

För detta ändamål är det viktigt att man vet hur man balanserar färger: om en design i neutrala och ljusa färger är utan tvekan ett vinnande val, kan man ändå visa sin djärvhet genom att lägga till fokuspunkter i djärvare eller mörkare färger, så länge de används individuellt eller strategiskt placerade för att skapa volym: en färgglad möbel, ett golv eller ett tak i mörkare nyanser i ett annars helt vitt badrum är ett bra exempel.

Advertisement

2. Skapa nischer i väggen

Uthuggna nischer i väggen vid duschen för att optimera utrymmet

@design_at_nineteen/Instagram

Ett väldigt smart drag för att optimera utrymmet och få mindre rörigt är skapandet av nischer i väggen: vid duschen eller ovanför badkaret, handfatet eller bidén hjälper de alltid för att hålla alla badrumsprodukter inom räckhåll utan att det blir stökigt.

3. Kompakta möbler och sanitärer

Ett badrum med upphängda kompakta sanitärer

@gaia_miacola_architetto/Instagram

När man väljer möbler och badrumsinredning måste man vara uppmärksam på måtten och alltid ha badrummets struktur i åtanke:

  • föredra ett handfat med begränsat djup om badrummet är rektangulärt;
  • välj kompakta modeller för alla sanitärer om badrummet är fyrkantigt, man rör sig lättare i det då;
  • om ljuset är svagt kan man föredra upphängda modeller, för undvikande av föremål på golvet och för att det släpper in mer ljus.

4. Badkar eller dusch under fönstret

Ett badrum med badkaret under fönstret

@thepannellhome/Instagram

Placera badkaret eller duschen under fönstret för att få ut det mesta av det tillgängliga utrymmet, och för att det ger mer djup åt miljön. Föredra platta eller hörnmodeller om du ytterligare vill minska på trängseln och välj en duschkabin med glasdörrar för att öka ljusstyrkan.

5. Använd speglar

Ett litet badrum som gjorts synbart större med användningen av speglar

@interiortips4u/Instagram

Användning av speglar för att göra rum ljusare och större är en välkänd och utbredd metod och badrummet är inget undantag: om miljön känns särskilt litet kan man dra nytta av att ha en stor spegel på väggen, föredragsvis framför ett fönster för att fördubbla det naturliga ljuset.

Advertisement

6. Hyllor eller skåp?

Hyllor istället för skåp hjälper till att minska på röran och förbättra ljusstyrkan

@casacrank/Instagram

En plats för att förvara tillbehören och badrumsprodukter är avgörande även i de minsta rummen och för att minska på röran och främja ljusstyrkan är det bättre att föredra exponerade hyllor i stället för de klassiska skåpen: föremålen kommer att synas, men atmosfären kommer att kännas lättare.

7. Skjutdörrar

Ett badrum med skjutdörrar

@projectpentre/Instagram

Slutligen föreslår vi att ersätta de klassiska dörrarna och luckorna med alternativa skjutdörrar, vilket gör att man får mer ledigt utrymme samtidigt som man undviker röran med öppna dörrar.

Vilka andra knep känner du till för att inreda ett litet badrum?

Advertisement