Jordgetingar: de mest effektiva metoderna för att få bort dem från trädgården

av Titti Carlberg

16 Oktober 2024

Jordgetingar som bygger ett bo

SCInspector/Flickr

Advertisement

Jordgetingar eller grävsteklar är insekter som tillhör olika arter, som till skillnad från sina motsvarigheter bygger bo genom att gräva tunnlar i marken. Varje art har olika egenskaper och vanor det är därför det är så viktigt att lära sig känna igen dem för att anta rätt strategi, särskilt för att vissa är mer aggressiva än andra.

Hur identifierar och eliminerar man jordgetingar? Fungerar det med naturliga metoder? Vi förklarar det för dig i den korta guiden som följer nedan.

Sphecidae - grävsteklar

Ett exemplar av familjen Sphecidae som suger nektar från en blomma

Hectonichus/Wikimedia Commons

Familjen Sphecidae består av många arter av solitära getingar vars larver livnär sig på insekter, medan de vuxna exemplaren livnär sig på nektar från blommor och är utmärkta pollinatörer.

De vuxna fångar byten (vanligtvis syrsor och gräshoppor) genom att först immobilisera dem och sedan bär dem till boet för att lägga ägg ovanpå dem. Larverna övervintrar inne i boet och livnär sig på dessa insekter.

Det är endast honorna som bygger boet och tar själv hand om avkommorna, även om det är möjligt att se flera bon nära varandra, synliga på grund av närvaron av en liten hög med ett hål i storleken av en penna.

De är ofarliga, vissa arter har ingen tagg och de går till attack endast om de märker att deras bo är hotat.

Man kan känna igen dem tack vare deras övervägande svarta färg, ibland med röda eller gula ränder.

Advertisement

Tyskgeting

En tyskgeting som samlar trä för att bygga ett bo

pjt56 ---/Wikimedia Commons

Mer annorlunda mot den tidigare beskrivna arten, tyskgetingen (Vespula germanica), en nära släkting till den vanliga getingen, som ibland också bygger bo i marken. Den största skillnaden jämfört med den föregående är vanan att bygga kolonier med en fast hierarki.

Getingdrottningen etablerar sin koloni tidigt på våren, vanligtvis i ett övergivet mus- eller mullvadshål och bygger yngelceller av färska träbitar. Larverna livnär sig på insektsmassa och av den anledningen angriper getingar platser där de kan hitta köttrester.

De vuxna livnär sig huvudsakligen på sockerrik frukt och utgör en fara för fruktodlingar, men de kan dock vara användbara pollinatörer för vissa sorter i händelse av dåligt väder.

Till skillnad från Sphecidae är tyskgetingen väldigt aggressiv och måste bemötas med stor försiktighet.

Eliminera jordgetingar med naturliga metoder

Utan att det påverkar det faktum att det vid ett massivt angrepp är det alltid bättre att kalla på professionell hjälp, är det möjligt att kväva jordgetingangrepp med enkla naturliga metoder:

  • eftersom Sphecidae föredrar torra och sandiga jordar, kan en bra lösning vara att frekvent bevattna gräsmattan för att motverka att de bygger bo i den;
  • aromatiska växter: vissa aromatiska växter som menta och citrongräs är obehagliga för dessa insekter och kan användas för att hålla dem borta. Plantera dem nära de platser där de vanligtvis bygger bo eller späd ut några droppar eterisk olja i vatten och spraya blandningen på de drabbade områdena;
  • avvisande växter: även geranium och malört är två avvisande växter inte bara för mygg utan också för getingar;
  • kaffe: lukten av bränt kaffe är obehagligt för dessa insekter och du kan använda det genom att lägga en näve i en eldsäker behållare och tända på. När det svalnat är det bara att strö ut det på strategiska platser i trädgården.

Och du, vilka metoder använder du för att hålla getingar borta?

Advertisement