Starka och robusta sticklingar: tips och redskap för att framgångsrikt föröka dina plantor

av Titti Carlberg

15 Oktober 2024

En Monstera-stickling som visar sina första rötter

Morinimnas/Wikimedia Commons

Advertisement

En av de mest enkla metoderna för förökning av plantor är utan tvekan att ta sticklingar, en teknik som utnyttjar växternas regenerativa förmåga att skapa nya exemplar med utgångspunkt från delar av vuxna plantor.

Vanligtvis använder man unga kvistar och blad, ibland även små bitar av stammen, man sätter dem i vatten för att tillåta nya rötter växa ut, vilket skapar nya exemplar som är identiska med det första exemplaret.

Så, vilka är hemligheterna för att få starka och robusta sticklingar för en framgångsrik förökning? Vi avslöjar dem för dig nedan.

Hur man tar en stickling

Det första steget för en framgångsrik förökning är korrekt skärning av sticklingen, som ska utföras genom att följa några grundläggande steg:

  • hitta en frisk kvist utan blommor på din planta;
  • förbered en vass kniv eller sax som steriliserats i alkohol eller med en låga, för att garantera ett rent och exakt snitt och för att inte sprida några sjukdomar;
  • snitta precis under en nod, med en 45 graders vinkel, vid svullnaden på stjälken där bladen växer eftersom det är just där som de nya rötterna bildas och vegetation uppstår.

 

Advertisement

Sticklingen i vatten

En kvinna som ställer ner två vattenfyllda glas med sticklingar vilka det växer ut rötter på

Teona Swift/Pexels

När man sätter sticklingen i vatten producerar den snabbt ömtåliga rötter vilket innbär att den kräver större omsorg vid plantering.

Efter att ha tagit sticklingen ska du sätta den i en behållare föredragsvis av glas och fyll den med vatten, så att minst en nod är under vatten; vattnet ska alltid vara klart och bör bytas ut var 3-4 dag. Rötterna växer ut på ett par veckor.

Vänta tills de nya rötterna sticker ut tillräckligt långt och att de är robusta innan du planterar den i mjuk och väldränerande jord, som alltid ska hållas fuktig.

Stickling i jord

Sticklingar av en gullranka i kruka

Francis Chung/Flickr

Man kan dock sätta sticklingar direkt i jord och med det undvika omplantering efter att rötterna har växt ut, som i det här fallet blir mer robusta eftersom de redan är vana vid jordens motståndskraft.

I det här fallet bör man använda en kruka med dräneringshål, med väldränerande bra kvalitetsjord för att säkerställa att den är rik på näringsämnen.

Håll jorden alltid fuktig utan att blöta ner den för att undvika rotröta.

Samma behov för sticklingar

Oavsett vilken metod man använder sig av är vissa behov desamma för både sticklingar i vatten och de i jord:

  • luftfuktighet och temperatur bör vara så konstant som möjligt och av denna anledning är det användbart att täcka sticklingarna med en plastpåse eller ett litet växthus som hjälper till att skapa ett idealiskt mikroklimat;
  • ställ sticklingen på en plats där den får mycket indirekt ljus för att uppmuntra tillväxten.

 

Hormoner för rötterna

Ett stort stöd för tillväxten av starka och robusta rötter ges genom användning av ett hormon för rötter, vilket kan köpas eller tillverkas hemma med naturliga medel:

  • aloe vera: applicera gel direkt på sticklingen innan du sätter den i vatten eller i jord, eller plantera sticklingen direkt på ett aloe vera-blad i jorden;
  • kanel: strö kanelpulver på snittet innan du planterar den i jord, detta hjälper mot utveckling av mögel, bakterier och underlättar tillväxten;
  • salixpinne: man kan doppa dem direkt i vatten eller förbereda en lösning att bevattna plantorna med.

Följ dessa tips så kommer dina sticklingar alltid vara friska, starka och robusta!

 

 

Advertisement