Oväntade källor till förorening i ditt hem: se upp för dessa vanliga föremål

av Titti Carlberg

12 Oktober 2024

två fotografier som visar respektive köksinredning och två tända stearinljus
Advertisement

Vanligtvis förknippar vi förorening med utomhus, med tanke på trafiken, utsläpp och industrier och tror att våra hem är en säker plats dit vi kan ta vår tillflykt för att känna oss mer ekologiska. Vi tänker dock inte på att många vanliga föremål i våra hem är bland de som förorenar mest, inte bara miljön runt omkring oss, utan även hemmiljön, där vi nuförtiden tyvärr andas luft som ofta är mer förorenad än den som vi andas utomhus.

Vilka är dessa föremål och hur förorenar de våra hem? Vi förklarar det i listan som följer nedan.

1. Luftfuktare

En påslagen luftfuktare i ett vardagsrum

Bill Smith/Flickr

Väldigt vanlig under vintern för att undvika att värmeelementen torkar ut luften för mycket, luftfuktare bör dock användas med stor försiktighet.

Se alltid till att luftfuktighetsnivån i ditt hem hålls stabilt mellan 40% till 60%, beroende på temperaturen och graden av ventilation.

Luftfuktighetsnivåer som är högre än denna procentandel kan uppmuntra spridning av mögel och kvalster med skadliga konsekvenser för hemmiljön och hälsan.

Advertisement

2. Rengöringsservetter

Burk med rengöringsservetter för hemmet

Abi Porter/Flickr

Väldigt praktiska för en snabb användning, men i rengöringsservetter finns det vanligtvis potentiellt skadliga parfymer och keminska föreningar. Dessutom, trots att de är biologiskt nedbrytbara, kan dessa produkter innehålla plastfibrer vilket lätt kan täppa till avloppen om de slängs i toalettstolen.

Föredra naturliga produkter och, om du inte vill ge upp det praktiska med rengöringsservetter kan du göra egna hemma.

3. Möbler, inredningstyger och byggmaterial

Ett kök med matbord

Mark McCammon/Pexels

Vissa möbler och inredningstyger, som vissa sorters vanligt byggmaterial i våra bostäder innehåller och kan frigöra formaldehyd i våra hemmiljöer, en gas som irriterar luftvägarna och ögonen.

4. Gamla hushållsapparater

Ett kök med många moderna vitvaror

Wikimedia Commons

Nuförtiden är vitvaror en integrerad del i vårt vardagsliv, men de kan dock vara en stor källa till föroreningar: faktum är att användningen av dessa hushållsapparater kan orsaka elektromagnetiska föroreningar, och när de når slutet av deras livslängd måste de kasseras på lämpligt sätt.

Lämna dina gamla apparater på lämpliga återvinningscentraler om du vill förhindra att de släpper ut potentiellt skadliga tungmetaller och kemiska ämnen.

5. Uppvärmningssystem

En tänd kamin med pellets

Jeanhup/Wikimedia Commons

Vissa uppvärmningssystem, som ved- eller pellets-kaminer, eller eldstäder, kan vara en källa till förorening, inte bara inomhus utan också utomhus: använd dem alltid med vederbörlig försiktighet och vädra ut rummen.

Var även försiktig med gaselement som kan vara ansvarig för utsläpp av förorenande gas: sätt igång spisfläkten under användning och vädra ut hemmet.

Advertisement

6. Stearinljus, luftfräschare och rengöringsmedel

Tända doftljus på ett bord

KATRIN BOLOVTSOVA/Pexels

Ett rent och väldoftande hem är något som vi alla önskar oss, men var försiktig när du väljer de produkter du ska använda för detta ändamål. Många tvättmedel, luftfräschare och stearinljus innehåller kemiska föreningar som är väldigt förorenande för våra hemmiljöer och för hela ekosystemet.

Föredra alltid ekologiska produkter så blir ditt hem fritt från dessa föroreningar.

Och du, känner du till något annat som förorenar hemmiljön?

Advertisement