Ge plats för pumpor, men inte bara: 6 fantastiska entréer i höststil för att komma in i årstidens stämning

av Titti Carlberg

11 Oktober 2024

Advertisement

Alla årstider är ett tillfälle för att dekorera sitt hem och sin trädgård med nya idéer, men på hösten finns det en väldigt speciell smak för att göra det, framför allt när det gäller att pynta entrén till sitt hem. Det räcker dock inte att bara ta ett par pumpor, det behövs lite hårdare jobb för att skapa spektakulära ting att beundra.

Oavsett om det är en enkel dörr eller om det kanske finns en loggia eller en veranda med några trappsteg, har ingen betydelse: idéerna kan alltid anpassas efter behov och personlig stil. Här följer några idéer att hämta inspiration ifrån till en vacker sagoentré att visa upp i höst.

1. En höstlig triumfbåge

@the_ct_colonial/Instagram

En loggia som skyddar ingången med en baldakin och pelare blir den perfekta scenen för alla som vill visa upp en professionell dekoration som denna: en triumfbåge med färgglada löv på grenarna, men även strån, pumpor (konstgjorda, de på pelaren), nakna kvistar och blommor i krukor vid sidan om ingången. En riktig höstfest!

Advertisement

2. Minimalt, men inte för mycket

@hkcung/Instagram

Ett viktigt tips: utnyttja geometrin i utrymmet som ska pyntas, följ de arkitektoniska linjerna. Välj de mest tråkiga hörnen om de är lämnade utan något. Och överväg även bakgrunden som husets väggar erbjuder, för att bäst framhäva formerna och färgerna på dina pumpor, lyktor och annan dekoration som du vill ha där.

 

3. Spotlights på pumpor och årstidens blommor

@carmenjohnstongardens/Instagram

Ibland behöver man bara låta naturen göra sitt: hösten ger oss många inspirationer, så allt som krävs är några pumpor i olika färger och att fylla vaser och skålar med krysantemum, det är praktiskt taget det enda som behövs!

4. En andlös nattshow

@kindredvintage/Instagram

Pumpor och krukor med krysantemum, ok, men kolla om du lägger till stearinljus, ljusstakar, ficklampor och lyktor: under dagtid kan man se blommornas färger och på natten förvandlas allt till en andlös show!

5. Modernt och upplyst farmhouse

@trayertribe/Instagram

Färgerna är ganska omättade och beslöjade i vitt, som i bästa farmhouse-stil, men med starka och linjära former på ett helt modernt sätt. Mötet mellan det rustika och samtida, perfekt förverkligat i denna inredning. I ett inlägg från @trayertribe hittar vi några användbara tips för att skapa en "höstlig entré":

  1. Byt ut dörrmattan mot en med ett hösttema, men med en utematta under
  2. Om du har krukor med ICKE-säsongsbetonade blommor, flytta på dem och ställ dit de som istället är typiska för årstiden, eller lite strån, sammansättningar av kvistar och löv, majskolvar eller kvistar med bär!
  3. Häng en krans på ytterdörren.
  4. Pumpor passar bra, även om de är konstgjorda, och de håller längre! Om du någon gång blir uttråkad under senare år kan du alltid förvandla dem med färg och annat material.
  5. Minst ett par lyktor för att ge en touch av ljus och värme även på kvällen.
  6. Om du har några stolar eller fåtöljer, dekorera dem med kuddar eller filtar i höstens färger eller mönster.

Advertisement

6. En skvätt oväntad färg

@stephaniehoeyinteriors/Instagram

Hösten föreslår alltid varma och vibrerande toner, från gult till rött och vidare till brunt, men det finns även plats för vilken annan valfri nyans som helst. Välj bara en färg och låt den ändras mellan närliggande toner, lek med mer eller mindre levande versioner, utan att skapa förvirring.

Är du redo att ge liv till en sagolik höstlig entré?

Advertisement