Rengör tvättmaskinen på en halvtimme: snabba knep för ett enkelt underhåll

av Titti Carlberg

08 Oktober 2024

en person med orange handskar som rengör tvättmaskinsluckan

Freepik

Advertisement

Även om tvättmaskinen hjälper oss att upprätthålla hygien och ger oss ren tvätt, klarar den inte av att rengöra sig själv: vi måste ingripa med jämna mellanrum för att säkerställa lämpligt underhåll, så att tvättmaskinen fungerar bra och under en lång tid. Så därför, om vi känner att det luktar illa, även när apparaten inte har varit stängd eller tvätten kommer ut i mindre optimala förhållanden, är det ett tecken på att vi själva måste rengöra tvättmaskinen.

För att göra detta kan vi använda olika metoder, även detaljerade. Men om man inte har tid? Då kan vi åtminstone ägna en halvtimme av vår tid för en snabb men effektiv rengöring.

Hur man rengör tvättmaskinen på en halvtimme

en skinande ren tvättmaskinstrumma

diana.grytsku/Freepik

Nuförtiden har många tvättmaskiner extrasnabba program, som slutför en tvättcykel på bara 15 eller 20 minuter. Det programmet hjälper oss att utföra en snabb rengöring. Förutom det behöver vi:

  • vitvinsvinäger, alternativt citronsyra
  • natriumbikarbonat
  • en borste
  • en svamp eller en mikrofiberduk

Tillvägagångssätt:

  1. Blöt svampen ordentligt, vrid ur den och häll på en matsked bikarbonat.
  2. Gnugga svampen mot tvättmaskinstrumman, häll på mer bikarbonat vid behov. Sprid ut så mycket som möjligt, men utan att använda för stora mängder.
  3. Häll en tesked bikarbonat även innanför gummitätningen och gnugga noga med tandborsten för att sprida ut bikarbonaten och få bort all smuts. Det är oftast i den springan som mögel och trögflytande ämnen fastnar.
  4. Rengör alltid tvättmedelsfacket med tandborste och bikarbonat. I den här sortens snabbrengöring kanske det inte finns tid till att få bort all smuts, men försök åtminstone att vara noggran i hörnen.
  5. När du har rengjort dessa ytor, stäng luckan och häll ett glas vinäger i tvättmedelsfacket. Om du istället använder citronsyra är det bättre att spä ut två matskedar i ett glas ljummet vatten och sedan hälla blandningen i facket.
  6. Starta snabbtvättprogrammet på 40° och skölj igenom tvättmaskinen.
  7. Så fort tvättmaskinen stannar, öppna luckan och lämna den öppen i minst ett par timmar.

Advertisement

Kontrollera alltid filtret

en man som rengör tvättmaskinsfiltret

Freepik

När du har tid, och det har gått några veckor sedan du gjorde det sist, måste du spendera lite energi på tvättmaskinsfiltret, innan du tvättar. Det är nämligen i det som mycket smuts samlas, vilket riskerar att äventyra tvättmaskinens funktion.

Lägg en handduk på golvet under tvättmaskinsfiltret, öppna den lilla luckan och skruva ut filtret: det kommer säkert rinna ut vatten. När du har tagit ut filtret lägger du det i en balja med ljummet vatten och väteperoxid. Låt det ligga i blöt i minst 15 minuter, därefter doppar du en tandborste i natriumbikarbonat och gnuggar den mot hela filtret för att få bort all smuts och mögel. Skölj väl och, framför allt, låt det torka helt innan du sätter tillbaka det på sin plats.

Medan filtret ligger i blöt kan du rengöra dess plats med en trasa och ett avfettande medel (gärna något som desinficerar) eller vitvinsvinäger, torka det sedan.

Sätt ihop allt och nu har du säkerställt optimal prestanda under en lång tid framöver.

Advertisement