Få skinande ren tvätt med pulvertvättmedel av naturliga ingredienser som du bereder hemma

av Titti Carlberg

07 Oktober 2024

en glasburk pulvertvättmedel sedd ovanifrån

CleanBalance/Etsy

Advertisement

Hur får man en ren och fräsch tvätt utan att spendera en hel förmögenhet? Svaret kan vara att själv förbereda ett pulvertvättmedel. Ett personligt val för att få sina favoritdofter, men också ett ekonomiskt och ekologiskt, med tanke på att pulvertvättmedel inte innehåller så många ingredienser, det räcker längre och med tanke på att man förbereder det hemma slipper man slänga olika tvättmedelsförpackningar.

Med några enkla steg kan du få en skräddarsydd produkt efter dina behov och befria ditt hem från onödiga förpackningar och aggressiva kemikalier!

Vad behövs för att preparera ett pulvertvättmedel-diy

två plastbehållare för gör-det-själv-tvättmedel

PropBoxShop/Etsy

När det gäller de nödvändiga ingredienserna för att förbereda ett lager diy-pulvertvättmedel, behöver du:

  • 250 gram tvättsoda (natriumkarbonat)
  • 300 gram borax
  • 1 tvål antigen Marseille eller Castilla (beräkna cirka 150 gram)
  • 250 gram natriumbikarbonat

Och när det gäller doften? Du kan välja mellan två steg: antingen tillsätter du valfria eteriska oljor till blandningen, men var medveten om att detta kan skapa klumpar i pulvret som stelnar. Alternativt finns det dofttvålar som är gjorda av naturliga ingredienser utan kemiska (parfymerade) tillsatser.

Vilka verktyg behövs? Utrusta dig med

  • ett rivjärn för att riva tvålen i flarn. Alternativt en skärbräda och en kniv för att skära den i stora bitar som du sedan lägger i en köksmixer för att hacka den i småbitar.
  • en behållare med lock (det kan vara en skål med lock eller en burk med lufttät försegling), men du kan också lägga allt i en påse
  • en behållare för det färdiga tvättmedlet. Vanligtvis används glas- eller plastburkar med lock som har en bra tätning och inte släpper in luft eller fukt.
  • en sil och en sked för att få bort eventuella klumpar (om man har tillsatt eterisk olja).

 

Advertisement

Hur man preparerar pulvertvättmedel

En glasburk med etikett för diy-tvättmedel

PaperandInkShop /Etsy

Tillvägagångssättet är verkligen enkelt.

1. Hacka tvålen. Du kan även riva det till flarn med ett rivjärn (men det är lite jobbigt), eller så skär du den i bitar med en bra kniv på en skärbräda. En inte alltför gammal tvål är inte så hård, men gå försiktigt tillväga.
Ju finare flarn desto bättre fördelar sig tvålen i tvätten. Det kan dock skapas problem med tvätt som tvättas i låga temperaturer.
2. Häll tvålen i behållaren där allt ska blandas, oavsett om det är en burk, skål, eller påse.
3. Tillsätt resten av allt pulver.
4. Om du använder eteriska oljor, lägg till dem i blandningen.
5. Stäng behållaren eller knyt påsen och skaka kraftigt så att allt blandas.
6. Om du har lagt till olja kan du nu börja söka efter eventuella klumpar med hjälp av silen: om du ser några är det bara att krossa dem med en sked.
7. Häll upp allt i en tvättmedelsburk.

Denna sorts tvättmedel ska förvaras långt från värmekällor, på en sval, torr plats och i mörker, som i ett skafferi eller på en hylla som inte tar emot direkt solljus.

Använd en liten mängd för varje laddning: cirka två matskedar för varje tvätt.

Advertisement