Experimentera med tapeter: tips för att inreda på ett alternativt sätt och ge en touch av originalitet i dina utrymmen

av Titti Carlberg

04 Oktober 2024

två alternativa användningar av tapeter

@sweet_domicile,@artzaco_(Instagram)

Advertisement

Tapeter kan vara så mycket mer än bara en klädsel för väggarna. I den här artikeln visar vi några fantastiska tips för att förvandla den till ett oväntat och kreativt inredningselement. Du kan täcka bara en del av väggen för att framhäva arkitekturen och avgränsande utrymmen, men också för att göra enkla möbler mer tilltalande. Låt dig inspireras av idéer som kan hjälpa dig skapa en unik touch av personlighet i ditt hem med minimala kostnader.

1. Den oväntade detaljen på väggen

@jessilovesballoons , @bohemianboredom/Instagram

Tapeten är den perfekt allierade för att skapa en perfekt accent wall, det vill säga en vägg - eller endast en del av den, kanske till och med bara en nisch - som blir täckt av något dekorativt motiv som skiljer sig från resten, som stiligt dyker upp.

Upprepande motiv av alla de slag, från geometriska till blommiga, vidare till traditionella, men också hela illustrationer som får dig att tänka på gobelänger, väggmålningar, fotografier och andra sorters trompe l'oeil.

Advertisement

@hilaryscolourfulhome/Instagram

Det finns olika sorters tapeter, vissa appliceras med specifikt lim som ska strykas på väggen innan man fäster tapeten, andra är självhäftande och med dem tar det ett tag innan man har klätt den valda ytan.

2. I taket

@jlv_creative/Instagram

När man pratar om "tapeter" tänker man oftast på vertikala väggar i ett rum, men har du aldrig tänkt på en något oväntad inredning, att istället dekorera taket i ett rum med mönster? En perfekt idé för att skapa färg där de annars är neutrala...

@casavilora/Instagram

...Men det fungerar också för att ytterligare understryka inredningens mood, det blir som en mönstrad stödpunkt som matchar alla färger och former i rummet.

3. Tapeter på listerna

Tutorial via handtreatedhome.com

Föreställ dig en dekorerad vägg eller till och med inredningspaneler med lister, eller att ha täckt en del av rummet med en kvadratisk boiserie. Var och en av dessa rutor kan bli en ram att fylla med tapeter som matchar varandra i färg och design.

Advertisement

4. På dörrarna

@sweet_domicile/Instagram

En platt och tråkig dörr kan bli elementet som snor all uppmärksamhet om du täcker den med en tapet, och i detta fall är det den självhäftande som är bekvämast att använda. Du kan "färglägga" huvudfasaden, men även dörrens baksida, den som alltid vänds mot väggen när du öppnar dörren, det skulle verkligen vara ett överraskningselement!

5. I trappan

@yssinteriordesign/Instagram

Om trappan är tråkig kan du liva upp den genom att välja att tapetsera väggen som omger den. Du måste dock tänka på att välja en tapet som matchar båda våningarna där trappans utrymme "slutar", kort sagt, i båda ändarna. Det kan vara en tapet som är i harmoni med resten, eller en som bryter av allt!

Advertisement

6. Men även under trappan!

@chateauchatto/Instagram

Det kan hända att vi bestämmer oss för att skapa användbara utrymmen under trappan: en nisch för en läshörna, mini-kontor, tvättstuga, studiehörn och så vidare. För att synligt avgränsa utrymmet kan du färglägga under trappan med en tapet.

7. För att ge ett litet badrum karaktär

@artzaco_/Instagram

Ett litet badrum, kanske ett för endast service, kan ibland vara ett bortglömt och försummat utrymme när det gäller inredningen. Men det kan istället få en stor karaktär om du väljer rätt sorts tapet till det.

Advertisement

8. Inuti bortglömda garderober och kammare

@jourdanfairchild/Instagram

Samma resonemang gäller för andra skrymslen i bostaden: en inbyggd garderob, en nisch som används som förråd, en klädkammare utan karaktär: välj tapeter som skänker färg och elegans!

Är du redo att revolutionera olika hörnen i ditt hem med de rätta tapeterna?

Advertisement