Rengöring av smycken? Det är en enkel, snabb och ekologisk uppgift med naturliga medel!

av Titti Carlberg

05 Oktober 2024

Värdefulla smycken som ligger på en yta bredvid en intvålad borste

@scottscustomjewelers/Instagram

Advertisement

Ringar, örhängen, armband och halsband är bland de mest värdefulla tillbehören och för att alltid hålla dem skinande och glänsande är det särskilt viktigt att förvara dem med omsorg, men tyvärr inte bara det. Tid och slitage kan göra att smyckena blir matta trots perfekt förvaring och av denna anledning är regelbunden rengöring nödvändig för att de alltid ska behålla sin glans.

Men istället för att köpa dyra och aggressiva specifika rengöringsprodukter eller anlita ett proffs, kan du använda enkla naturliga medel och huskurer för rengöringen av dina smycken. Nedan beskriver vi tillvägagångssättet att följa.

För varje material finns det en korrekt rengöringsmetod

Det första att göra när man ska rengöra sina smycken är att skilja de olika materialen åt: faktum är att metall är mer motståndskraftigt än ädelstenar och ska därför behandlas på ett annat sätt.

Guld- och silversmycken kan därför enkelt rengöras med en naturlig ingrediens bland de som anges nedan och med användningen av en tandborste eller en vanlig mjuk borste.
Smycken med ädelstenar kräver dock större uppmärksamhet och ett mildare utförande för att säkerställa att monteringen håller och att stenen inte skadas.
Särskilt hårda stenar (safirer, rubiner, smaragder och diamanter) kan rengöras med olika medel, medan det istället för mjuka stenar (jade, opal och akvamarin) är nödvändigt att begränsa sig till användningen av neutral tvål och ljummet vatten, utan att gnugga dem.

Advertisement

Ljummet vatten

Två ringar som ligger i blöt i en skål med ljummet vatten

@ckiefer712/Instagram

En skål med endast varmt vatten är tillräckligt för att dina metallsmycken och stenar snabbt ska återfå sin glans. Blötlägg dina guld- och silversmycken i en skål med kokhett vatten: låt dem ligga i vattnet tills det har kallnat helt, gnugga dem sedan med en mjuk borste eller trasa och torka dem sedan i luften eller med en ren trasa.

Hemgjorda rengöringsmedel för dina smycken

En hand som är på väg att lägga en ring i en skål med hemgjort rengöringsmedel

@miciamammas/Instagram

Vi har redan nämnt att det enda rengöringsmedlet för mjuka stenar är en mild neutral tvål. Häll det i en skål med ljummet vatten, låt smyckena ligga en stund i blöt innan du torkar dem.

För mer motståndskraftiga smycken finns det några olika rengöringsmedel du kan använda dig av:

  • diskmedel: blanda lite diskmedel i en skål med ljummet vatten, blötlägg smyckena i några minuter innan du gnuggar dem med en mjuk tandborste, torka dem sedan med en trasa;
  • natriumbikarbonat: detta är lämpligt för silversmycken och användningen innebär att du ska täcka en liten skål med aluminiumfolie, den blanka sidan uppåt, och tillsätta en tesked bikarbonat för varje kopp vatten, blötlägg smyckena och se till så att de är i kontakt med aluminiumfolien; denna lösning eliminerar den mörka hinnan från silversmyckena, som efter några minuter kan torkas torra med en mjuk trasa;
  • vitvinsvinäger eller citronsaft: dessa vätskor är perfekta för rengöring av bijouterier, som lätt blir mörkare med tiden och slitaget: pressa bara en citron över smycket eller låt det ligga 15-20 minuter i blöt i en skål vinäger, därefter är det bara att torka smycket torrt med en mjuk trasa.

Med dessa enkla medel kommer dina smycken alltid vara perfekt rena och skinande!

Advertisement