Torka tvätten inomhus: hur man väljer det bästa rummet att ställa torkställningen i

av Titti Carlberg

02 Oktober 2024

en man som hänger tvätt på en torkställning inomhus

Freepik

Advertisement

När vädret inte är milt och i de fall vi inte kan ta till en torktumlare måste vi hänga tvätten inomhus, instängd. Det finns dock områden i våra hem där vi aldrig bör hänga den, eftersom den ökade luftfuktigheten skulle föra med sig risken för mögel, vilket verkligen inte är så bra för hälsan. Så låt oss se hur man väljer den bästa platsen för att torka tvätten snabbt och utan risker.

Platser att undvika

De ställen att undvika när vi väljer var vi ska ställa torkställningen är där vi tillbringar mest tid under dygnet: sovrummet, köket och badrummet.

Tvätten ska kunna torka inom loppet av 24 timmar: om det tar längre tid betyder det att ventilationen och temperaturen inte är idealisk och att tillväxtförhållandena för mögel, särskilt med en ökad fuktighetsnivå på grund av blöta tyger, växer dramatiskt.

I vilket fall som helst är det inte bra för hälsan att öka luftfuktigheten i sovrummet eller köket, om man inte bor i en väldigt torr miljö. Och när det gäller badrummet är det alltid bäst att undvika det på grund av att det redan är det rum med högst luftfuktighet i bostaden och därför det rum där man vanligtvis ser mögel växa (i fogar, i tätningarna på duschkabinen och vid badkaret), så försök att minska på problemet istället för att öka det.

Advertisement

Den bästa platsen för torkställningen inomhus

en kvinna som hänger tvätt på en torkställning

Freepik

Det idealiska är en ventilerad tvättstuga, en perfekt plats för att torka tvätten och ta hand om den på ett bekvämt och effektivt sätt. Detta är dock inte möjligt för många av oss, med bostäder som inte har ett sådant servicerum. Så i dem måsta man tänka smart beroende på de olika situationerna.

Ett rum för gäster, till och med ett garage eller en bra ventilerad vind är utmärkta platser för torkställningen. Även ett hörn i en matsal eller vardagsrum kan vara rätt för oss, framför allt där den inte står i vägen för oss i våra dagliga rörelser och är tillräckligt ljus och rymlig för att låta luften cirkulera (så inte mellan möbler och väggar eller andra hinder som stänger inne fukten).

 

Hur man minskar på luftfuktigheten när man torkar tvätten inomhus

Det finns en del manövrar och försiktighetsåtgärder som hjälper oss att minska på den ökande luftfuktigheten som orsakas av att kläder torkar på torkställningen inomhus.
Till exempel:

  • Om det valda rummet används sällan och inte är särskilt litet, kan du hålla dörren stängd och istället ha ett fönster öppet för att få mer cirkulerande luft i rummet.
  • Om du nödvändigtvis måste ställa torkställningen i ett rum som alltid används, ställ den då nära en värmekälla och om det är möjligt, ha dörren stängd.
  • Undvik att hänga på värmeelementen, eller häng bara små föremål som bara täcker en minimal del. Annars sprids vattenångorna ännu mer i rummet.
  • Överväg att använda torkhissar som hänger ner från taket för att frigöra golvyta och även uppmuntra luftcirkulationen i rummet.
  • Kör ett tvättmaskinsprogram med många varv, om det inte är ömtålig tvätt eller plagg som måste undvika att stressas i tvättmaskinen. På så sätt kommer du att centrifugera bort mer vatten från tygernas fibrer.
  • Du kan ta hjälp av avfuktare, placerade i rummet där du hänger din tvätt.
  • Du kan också ta hjälp av en liten fläkt, som till exempel en bordsfläkt, för att främja luftcirkulationen och låta allt torka snabbare. Använd rena, torra handdukar för att komprimera de tyngsta föremålen, vilket eliminerar det mesta av den kvarstående fukten innan du hänger dem.
  • Dra nytta av uppvärmningsbara torkställningar, som de väggmonterade i badrum, de förbrukar vanligtvis mindre energi än en torktumlare.

Med lite försiktighetsåtgärder kan vi fortsätta hänga tvätten på tork inomhus utan att det börjar lukta illa och utan att se växande mögelfläckar.

Advertisement