Cream of Tartar: hur denna ingredient kan vara användbar utanför köket

av Titti Carlberg

28 September 2024

Advertisement

Känd som ett naturligt jäsningspulver, cream of tartar används ofta för att ersätta det traditionella bakpulvret vid beredning av många bakverk. Ändå slutar inte dess användbarhet hemma, liksom andra vanliga ingredienser i våra kök, vid spisen.

Detta pulver är i själva verket en mild syra med en lätt nötande kraft som kan visa sig vara väldigt användbar vid hushållsrengöring.

Hur använder man Cream of Tartar som ett naturligt och ekologiskt alternativ till de vanligaste kemiska rengöringsmedlen? Vi förklarar det i beskrivningen nedan.

1. I tvätten

En kvinna som lägger in en barnoverall i tvättmaskinen

Sarah Chai/Pexels

En första användbar applicering av cream of tartar i hushållet är i tvätten, som kan dra nytta av fördelaktiga effekter på två sätt: 

  • förbehandla på fläckar: envisa fett- mat- eller dryckesfläckar kan förbehandlas med en kräm av denna ingredient för att underlätta avlägsnandet av fläckarna utan att förstöra tyget. Stryk ut en tesked cream of tartar med en tesked citronsaft, ekologiskt diskmedel eller tvättmedel direkt på fläcken, låt verka i minst tre timmar innan du fortsätter med den vanliga tvätten;
  • tillsats för vita kläder: för att bevara eller återställa vit tvätt; blötlägg med en tesked cream of tartar för varje liter varmt vatten under en natt eller en hel dag före din vanliga tvätt.

Advertisement

2. Kastruller och stekpannor

Stekpannor av rostfritt stål hängandes på väggen i ett kök

Cottonbro Studio/Pexels

Kastruller och stekpannor av stål och aluminium kan lätt få skorpiga beläggningar vilket skapar svårigheter vid rengöring av dem. För att göra det enklare att få bort brännskador och beläggningar kan du fylla kastrullen eller stekpannan med varmt vatten och i det tillsätta en matsked cream of tartar och låta det koka upp. Fortsätt sedan med den vanliga disken för hand eller i diskmaskin.

 

3. Koppar

En kastrull av koppar som står på ett kastrullunderlägg av trä i ett kök

Pixabay/Pexels

Föremål av koppar utvecklar vanligtvis en patina med tiden och ser matta och smutsiga ut. För att få dem att skina igen kan du blanda en tesked cream of tartar med några droppar citronsaft och gnugga blandningen mot kopparytan med en mjuk trasa. Skölj med ljummet vatten och avsluta poleringen med en skiva citron.

4. Sanitära och ömtåliga ytor

Ett helt vitt badrum

Jean van der Meulen/Pexels

Sanitetsarmaturer och ytor av keramik och marmor är ganska ömtåliga ytor som dock ofta lätt utsätts för smuts- och kalkstensbeläggningar. Användningen av aggressiva kemiska rengöringsmedel kan lätt skada dessa ytor och för att undvika denna obegagliga situation kan vi ta till naturliga rengöringsmedel.

Genom att blanda cream of tartar och vitvinsvinäger i lika delar får du en pasta som kan appliceras direkt på fläckar och låta verka i cirka 30 minuter. Gnugga sedan med en svamp eller en fuktig trasa och skölj därefter med ljummet vatten. Dina ytor kommer att bli helt rena och skyddade.

Även WC-stolen kan enkelt rengöras med cream of tartar, strö bara pulvret på den inre ytan, låt verka några minuter, skrubba med toalettborsten och spola.

5. Spisen

En spis i rostfritt stål

Pxhere

Te, kaffe, sås, och buljongfläckar kan vara ganska svåra att få bort från spishällen, särskilt de som har torkat in. För att enkelt få bort dem kan du applicera en tesked cream of tartar på en fuktig svamp och lätt gnugga på ytan. Din spis kommer att återgå till att bli lika ren och skinande som en ny!

Advertisement

6. Kaffebryggare

En person som värmer mjölk i kaffemaskinen

Noah Frohn/Pexels

Kaffeapparater utsätts lätt för kalkavlagringar och kräver därför periodisk avkalkning. Undvik kemiska avkalkningsmedel, som lätt lämnar obehagliga rester och använd istället cream of tartar: tillsätt två matskedar cream of tartar i vattentanken och starta apparaten utan att tillsätta kaffe. Låt tanken tömmas helt och utför därefter en sköljning med vatten. Din kaffeapparat är redo att användas igen.

Och du, vilka andra områden känner du till för rengöring med cream of tartar?

Advertisement