11 utmärkta tips för höstpyssel att göra tillsammans med barn för att stimulera kreativiteten

av Titti Carlberg

29 September 2024

Advertisement

Färgglada löv, kottar, ekollon, pumpor, skogsdjur: höstens estetik har en oemotståndlig charm som varje år får oss att med förundran se på tusen olika aspekter av naturen som omger oss. Så vad kan vara bättre än att fira allt detta och omvandla det till en kreativ möjlighet och skapa verk som passar barn, även i skolan? Här får du 11 enkla och roliga idéer för att utforska naturen i höst.

1. Sniglar med kottar

@fraeullein_jasmin/Instagram

Ett toalettpappersrör och en kotte, pennor och markörer och något att göra antenner av, som små blommor eller några stjälkar med frön från en växt, bär eller till och med bara pappersbitar eller bruna piprensare: med några få drag kan du skapa söta sniglar som dessa, med en kotte istället för skal.

Advertisement

2. Blad istället för taggar

Video tutorial via mamahoch.fuenf/Instagram

Igelkottar av kartong och färgade löv, även dessa skapas med väldigt lite material. Kroppen görs av papprör, som de på toapappersrullarna, och sedan färgar man dem lite och limmar fast löven på baksidan med den spetsiga delen utåt.

3. En flagga tillägnad naturen

Video tutorial via @heyyitsashleynicole /Instagram

En vuxen person förbereder strukturen med pinnar och snören, för att skapa en triangulär flagga. Istället för tyg kommer det att finnas remsor av genomskinlig tejp som man kan placera de färgglada löven på när vi ser några under promenaden i parken. Och när mosaiken är klar kan man skydda allt med ytterligare ett lager transparent tejp.

4. Ett höstträd i 3D

Video tutorial via @heyazka/Instagram

Rita en trädstam och dess grenar schematiskt på en bit kartong, gör små hål i grenarnas spets eller längs dem. De små hålen ska sedan fyllas med färgade löv och blommor som du har samlat in under en promenad. Resultatet blir en unik tredimensionell tavla!

5. En pumpaformad lykta

Video Tutorial via @bibbels.diy, @jessica_bisceglia/Instagram

En flexibel vit ventilationsslang, en sträng batteridrivna lampor och en trädgren: detta är allt som behövs för att skapa en lykta formad som en pumpa!

Advertisement

6. Burl med höstlugn

Video Tutorial via @studio_rosie/Instagram

En burk med lugn är alltid trevligt att se och använda. För att skapa en med ett hösttema, ta en kvist med flera utstickande småkvistar som har rätt längd för att passa i en burk (tänk några centimeter kortare än burkens längd), limma sedan fast den på burklockets insida. Limma även fast små löv på kvistens spetsar. Fyll sedan burken med vatten och konfetti gjord av färgglada löv, sätt på locket genom genom att föra in den dekorerade kvisten i den vattenfyllda burken. När burken väl är förseglad är det bara att vända på den och beundra rörelserna av höstlugn!

7. Färgglada ekollon

@liddierowl/Instagram

En pensel, akrylfärg och en svart tuschpenna: välj vilka färger och ansiktsuttryck ni vill ha på varje ekollon, det blir jättekul att se dem alla tillsammans när de är klara.

Advertisement

8... Även glitter!

@theartstadium/Instagram

Och för dem som gillar en bländande look, ni kan välja glittrig färg, eller måla på lite vinyllim på ekollon innan ni målar dem eller strö färgat valfritt glitter på dem.

9. Broderi på papper

@greeneclecticmama/Instagram

Om du har garnnystan eller bara rester av garn i livliga höstfärger är du på rätt väg: ta några pappersark eller kartongskivor som du sticker hål i för att brodera träd, löv, bokstäver och mer, och skapa en söt färgglad dekoration i relief!

Advertisement

10. Pumpaformad stämpel

@momandherwildone/Instagram

Alla kartongrör oavsett om det är från toapappersrullen eller plastfolierullen kan vikas på mitten för att skapa en form som liknar en pumpa eller ett äpple! Doppa den i lite färg så blir det en stämpel som dekorerar med formen av årstidens frukt, sedan är det bara att färglägga motiven!

11. Från små löv till söta rävar

@4plusmama/Instagram

Massor av oranga löv, lite vit färg och en pensel, lite lim och några söta självhäftande ögon: detta är allt som krävs för att få ihop några bedårande rävar skapade med detta enkla material!

Är du redo att ge utlopp åt kreativitetn i perfekt höstmood?

Advertisement