Persilja eller koriander? Hur man skiljer dessa två aromatiska örter åt, som är så användbara i matlagningen

av Titti Carlberg

27 September 2024

Advertisement

Aromatiska örter är bland huvudingredienserna i vår matlagning, de representerar en viktig ingrediens för att smaksätta mat och drycker. Koriander och persilja  är två av de mest använda örterna i våra kök men deras bladformade likhet kan vara vilseledande och lätt göra oss förvirrade.

Dessa två växter har i själva verket ganska viktiga skillnader och att lära oss känna igen dem hjälper oss att särskilja dem genom att lära oss att använda dem korrekt. Nedan förklarar vi de viktigaste skillnaderna mellan persilja och koriander.

Persilja: karaktär och egenskaper

Närbild på persiljeblad

needpix.com

Känd för sin utbredda användning i våra kök, persilja är en aromatisk ört som är typisk för medelhavsmatlagning, lämplig för att förhöja smaken på kött-, fisk- och grönsaksrätter. Används i både råa och tillagade rätter, det har en ganska mild och fräsch smak. Väldig rik på vitaminer, särskilt A, D och K, folsyra, betakaroten och mineralsalter. Denna ört har en urindrivande och renande effekt och hjälper till att sänka blodtrycket och blodsockret; för att dra fullständig nytta av dess fördelaktiga egenskaper kan det också konsumeras i form av en infusion på bladen och stjälkarna.

Persilja finns i olika varianter: de vanligaste är plattbladspersilja, som är lätt att förväxla med koriander, jättepersilja och fransk persilja, mindre smakrik och används mer som en prydnadsväxt. Denna växt är en tvåårig ört som lätt kan odlas i grönsaksträdgården och i trädgården. Den ska sås mellan april och juni, när temperaturen har stabiliserat sig över 10 grader och den kräver riklig bevattning, framför allt om den odlas i varma och torra klimat.

Advertisement

Koriander: karaktär och egenskaper

Närbild på korianderblad

needpix.com

Även känd som coriandrum, koriander tillhör samma familj som persilja och har också ett liknande utseende, men dess arom och smak är perfekt urskiljbara eftersom den är kryddigare än växten som beskrivs ovan. Förutom bladen används fröna som krydda: de senare kännetecknas av en lätt citrussmak och används ofta för tillagning av både kött och fisk, men också för konservering av livsmedel som korv och pickles, och även för fytoterapi, som avkok eller extrakt.

Denna växt är aktiv på mag- och tarmsystemet, med antibiotika, svampdödande, kramplösande och är kelatbildande (begränsar absorption av tungmetaller i kroppen), men har också en tonande inverkan på nervsystemet.

Även koriander kan odlas hemma i ett soligt läge. Sådden ska utföras mellan april och juni, du måste bearbeta jorden för att göra den mjuk och eliminera alla stenar och rötter. I detta skede är det möjligt att använda ett gödselmedel som pelleterad gödsel eller ett långsamt granulärt gödselmedel. Jorden bör alltid hållas fuktig i de tidigare stadierna av tillväxt, så regn kommer att räcka som bevattning, vattna endast då och då vid långvarig torka.

Nu när du kan se skillnad på dem kan du använda både persilja och koriander på bästa sätt i din matlagning!

Advertisement