Drömmer du om en trädgård full med fjärilar? Upptäck hur man skapar en grön, hälsosam och magisk plats

av Titti Carlberg

26 September 2024

en fritillaryfjäril på en eupatoriumblomma

Rawpixel

Advertisement

Fjärilar har en helt unik charm, och att se dem flyga graciöst bland blommor är som att njuta av en naturlig dekoration som är oöverträffad i skönhet. Dessutom är det ett tecken på ett hälsosamt och värdefullt ekosystem att se dem regelbundet, med tanke på att fjärilar är pollinerande insekter precis som bin, nattfjärilar och andra.

Lyckligtvis går det att skapa en trädgård som lockar till sig fjärilar, så länge man gör de rätta valen.

1. Endemiska växter

En orange-svart fjäril som sitter på en buddleia

@manu_tom86/Instagram

Det finns många vackra ornamentala växter, dock ofta förbisedda till förmån för andra mer kända, men jämförbara med de som är avgjort mer frodiga: inhemska växter, de som är typiska för området man bor i, som har anpassat sig till en evolutionär nivå, och de har gjort det tillsammans med fjärilar och andra nyttiga insekter för ekosystemets välstånd.

Från små tuvor, till buskar och höga träd: i alla delar av världen finns det en oändlig variation av endemiska växter som växer snabbare, kräver mindre vård och är genetiskt utformade för att trivas bättre än andra som kommer från avlägsna territorier.

Sök bara information om egenskaperna i ditt område och lägg de skuggiga och soliga områdena på minnet, välj sedan växter efter deras odlingsbehov, ordna dem med hänsyn till de dimensioner de kommer att ha som färdigväxta.

 

Advertisement

2. Inga bekämpningsmedel

En fjäril och ett bi som sitter mellan blommorna på en buddleia

@johanna.liebt.garten/Instagram

Bekämpningsmedel befriar oss från många skadliga insekter, men det skadar alltid även de nyttiga. Så om du verkligen måste använda det på vissa grönsaksväxter, se åtminstone till att det inte hamnar på de växter som brukar locka till sig fjärilar.

3. Komplettera med ettåriga växter

detalj av ettåriga växter noggrant arrangerade i en rabatt

Pxhere

När du väl har planerat de "fasta" ytorna i ditt grönområde, det vill säga det område där du kan plantera fleråriga växter som aldrig kommer att behövas flyttas, kan du från år till år förnya din trädgårds utseende eller den på terrassen med ettåriga växter.

Många av dem är väldigt vackra, men ger också skydd och näring till insekter som fjärilar, så det bästa är att välja olika sorter för att ha något som är både vackert och nyttigt året runt. Beroende på vilket område du bor i kan du välja mellan solrosor, rosenskära, eldkrona, zinnia men också många aromatiska örter!

4. Erbjud fjärilen näring

En fjäril på en lavendelblomma

Kristina Kutleša/Pexels

Lavendel, vissa sorters persilja, buddleia davidii, echinacea och andra: det finns många växter som är rika på värdefull nektar för fjärilar och bin. Även larverna är giriga på vissa växter innan de förvandlas till de underbara varelser som vi beundrar. Några exempel? Dill, fänkål, persilja, timjan, salvia och rosmarin.

5. Sol, men även skydd

en fjäril bland vilda örter

Needpix

De flesta av de nämnda växterna behöver sol för att få blommor som är rika på nektar, och fjärilar älskar värmen från solstrålarna. Men de behöver också skydd mot blåst och regn, därför är det viktigt med en trädgård som har många träd och buskar, vilket är ett idealiskt skydd som erbjuder värdefull tillflykt till dessa och många andra djur.

Advertisement

Andra användbara tips

  • Om det är möjligt kan du reservera en del av gräsmattan eller till och med några gamla krukor, för spontanväxande ogräs. Vi använder denna nedsättande term om det eftersom det alltid har ansetts vara oönskat ogräs, men för den biologiska mångfalden är det en extraordinär resurs, och i de flesta fall inser vi inte hur vackert det kan bli, med olika blommor under våren och sommaren, om vi låter dem blomstra. Även fjärilar och bin är förtjusta i dess blommor!
  • Vattenreserv: fjärilar behöver också dricka, liksom alla andra djur, särskilt under perioder av torka. Så om du har en damm, ett eller annat fågelbad eller åtminstone någon lösning där det skulle kunna samlas vatten (utan att det stagnerar) skulle det vara utmärkt!
  • Skydd under vintern: att ha träd och buskar, men också låta en del områden i trädgården växa sig lite vildare för att ge skydd åt fjärilarna. Vissa, till exempel puppor, söker skydd bland nedfallna löv eller torra växter. Andra sorters fjärilar slår sig ner i trädbarkens sprickor, bland trähögar, grenar och så vidare. Så även att lämna kvar lite av det som ofta tas för 'skräp', särskilt från slutet av hösten fram till vårens början, är viktigt för äggen och larverna hos dessa insekter. Men det är också bra för jorden!

Är du redo att skapa en verkligt magisk trädgård som är full av fjärilar!

Advertisement