Missfärgade trägolv? Huvudorsaker och möjliga lösningar

av Titti Carlberg

23 September 2024

en tom bostad med trägolv

Curtis Adams/Pexels

Advertisement

Trägolv är ett väldigt uppskattat inredningsval framför allt på grund av den värme som sprids av detta material och för de många möjligheter till matchning av färger och design. Med tanke på att trä är ett naturligt material är det lätt utsatt för förändringar över tid: missfärgade trägolv är i själva verket ett problem som alla bostadsägare måste ta itu med förr eller senare.

De dåliga nyheterna är att det inte finns något sätt att förhindra att detta händer, de goda nyheterna är att det går att fördröja uppkomsten av detta problem, om vi känner till orsakerna och ingriper för att stoppa dem.

Nedan förklarar vi de viktigaste orsakerna till missfärgning av trägolv och metoderna för att bekämpa det.

1. Tiden och slitaget

Tiden är den största fienden till trägolv och det är tyvärr en orsak som vi inte kan agera på annat sätt än att skydda golvet från skador orsakade av andra huvudorsaker till missfärgning. Ett trägolv missfärgas oundvikligen med tiden, men vi kan begränsa hastigheten på denna process genom att ingripa på andra orsaker och ta hand om dess underhåll på ett regelbundet och noggrant sätt.

Även graden av slitage är en avgörande faktor för underhållet av trägolv: i ett väl trafikerat rum kommer denna process oundvikligen att gå snabbare och det är oundvikligt att man måste utföra mer frekventa underhållsingrepp jämfört med ett rum som nästan aldrig används.

Kom därför ihåg att med jämna mellanrum förnya golvet genom att täta det varje 2-3 år; denna korrigerande åtgärd hjälper för att hålla skyddsskiktet intakt och fördröja effekterna av skadliga ämnen.

Om träet redan har missfärgade områden kan man ingripa med en efterbehandling, som består av att slipa träet följt av en ny lackning och tätning. Denna operation bör helst utföras av ett proffs för att undvika eventuella skador på ytan.

Advertisement

2. Solljus

Ett trägolv med en tydlig färgskillnad mellan det område som skyddas av en matta och området som är utsatt för solljuset

KrisKosh/Reddit

Solljus är den främsta orsaken till att trägolv bleks, men vi kan bromsa denna process. Det är nödvändigt att skydda golvet från UV-strålar för att så mycket som möjligt undvika att det förstörs.

Flytta möbler och mattor regelbundet, i genomsnitt en gång var 3-4 månad, för att omväxlande exponera olika delar av golvet för solens strålar och undvika uppkomsten av lokala missfärgningar.

Man kan också bromsa missfärgningen genom att förhindra solstrålarna från att nå golvet. Hur? 
Täck fönstret med gardiner och inred rummet med gröna växter som skyddar ytan. Man kan också installera UV-skyddsfilm på fönstret för att skydda inomhusytorna utan att blockera ljuset från att komma in.

3. Fukt och smuts

Ett trägolv med mörka fläckar

Kaprison9312/Reddit

Även fukt och smuts är orsaker till att trägolv missfärgas och av denna anledning är det nödvändigt att skydda dem från dessa faror. Rengör golvet dagligen genom att snabbt eliminera smuts och fläckar, var dock uppmärksam på överskottsfuktighet.

En alltför fuktig miljö kan faktiskt skada hela strukturen i ditt hem och trägolv är inget undantag, inte ens om det är perfekt tätat: använd en avfuktare om luftfuktigheten överstiger 65% och torka omedelbart upp eventuell vätska samtidigt som du vädrar rummet. Var också uppmärksam när du skurar golvytan, vilket ska utföras med en lätt fuktad trasa och med specifika produkter.

Om du vidtar dessa försiktighetsåtgärder så kommer ditt trägolv skyddas från vilken missfärgning som helst under en längre tid.

Advertisement