Värm upp ditt hem med höstens färger: 16 diy-dekorationer att prova

av Titti Carlberg

22 September 2024

Advertisement

Hösten är den årstid då naturen börjar förvandlas inför vintern: löven ändrar färg och börjar sakta falla ner till marken, temperaturerna blir gradvis svalare samtidigt som de förblir tillräckligt milda för att få oss att vilja vara utomhus och nederbörden blir alltmer frekvent.

Hösten ogillas dock av många trots att det är en årstid som är rik på färg och livlighet med de ljusa nyanserna på vegetationen och de frukter som är typiska under denna övergångsperiod. Så varför inte föra in lite av dessa livliga färger i ditt hem?

Nedan föreslår vi 16 gör-det-själv-dekorationer att prova i år.

1. Smakfulla kastanjer

Kastanjer, taggar och med blad bredvid en tavla med kastanjer gjord på spik och tråd

@ilostring/Instagram

Läckra och mångsidiga, kastanjer är bland höstsäsongens mest älskade frukter: vem av oss minns inte nostalgiska eftermiddagspromenader i skogen, plockandes dessa läckra frukter eller stadspromenaderna med ett rykande varmt paket i händerna?

Förutom att samla dem med sina taggiga höljen för att skapa intressanta dekorationer att ha på möbler och bord, skapa en gör-det-själv-tavla med taggar och färgad bomullstråd: det är enkelt att återskapa kastanjers form på trä och resultatet blir verkligen fantastiskt.

Advertisement

2. En söt tomte

En dekorativ tomte gjord av tyg och höstlöv

Carmen Hdez/Pinterest

Under åratal förknippad med vintern och julhögtiden kan tomtar vara huvudföremålet under alla årstider, klädd i de typiska färgerna för varje säsong. Skapa en söt tomte i höst som kan välkomna dina gäster vid ytterdörren med ett hösttema: lite tyg i neutrala jordtoner och många färgade löv är tillräckligt för en perfekt dekoration vid ytterdörren.

3. Pumpa i förgrunden

En dekoration med virkade pumpor i neutrala toner och en bukett torra blommor i entrén

@allthingscute_and_coffee/Instagram

Bland höstsäsongens obestridda huvudföremål kan vi inte undgå att nämna pumpan, allestädes närvarande på våra bord i många aptitretande tillagningar men också perfekta pynt i hemmets inredning.

Förutom de traditionella dekorativa pumporna och de som finns i keramik, trä och andra material, kan man prova att göra egna med diy genom att använda tjocka snören: man kan skapa stiliga dekorationer i neutrala nyanser för att liva upp med torkade blommor i nyanserna rött och orange.

4. Originellt med lila

Stor mittpunkt på matbordet med pumpor och kottar i vita och lila nyanser

@decoratordiva1/Instagram

De som älskar originalitet kommer inte att inte uppskatta en höstlig mittpunkt skapad med hjälp av höstens huvudsymboler som pumpor och kottar, utan att tolka dem på ett alternativt sätt i lila och vitt. Hortensia i samma färger kompletterar ensemblen med smak och elegans.

5. Höstträd

En höstlig mittpunkt med färgade löv, svamp, pumpor och ett vitt och naket träd med orangea bollar

@sarahjaneleeedgar/Instagram

Vem har sagt att dekorativa träd bara kan visas under julhögtiden? Många av er känner säkert till påskträdet, dekorerat med ägg och kaniner, men hösten kan ckså ha ett eget träd: skaffa en naken gren som du färgar vit och pynta den med små träugglor och orangea bollar. Ställ trädet som en mittpunkt på en matta av gula och röda löv med svamp och pumpor bredvid.

Advertisement

6. En välkomnande fågelskrämma

En dekorativ fågelskrämma av halm, vetestrån och majs, ståendes bakom pumpor och en stor kruka orangea blommor blir en perfekt sammansättning

@sweet.gathered.vintage/Instagram

Vad sägs om att ta emot dina gäster med en söt välkomnande fågelskrämma? Omgiven av pumpor, vetestrån och en stor kruka blommor i varma nyanser av gult, rött och orange, tar den omedelbart in dig i den omslutande höstatmosfären.

7. Dekorera med möbeltyger

En bostad inredd i neutrala nyanser med accentelement i orangea, gult och grönt

@stefy_skin_home/Instagram

Det är inte alltid nödvändigt att fylla huset med dekorationer för att få in höstens söta atmosfär: om du föredrar en mer delikat atmosfär, prova med möbeltyger. En annan färg eller en annorlunda textur kan verkligen göra skillnad genom att föra in höstens färger och vitalilitet, utan ansträngning.

Välj varma och och tyngre material med varma färger som gult, orangea och rött eller i jordtoner och mörkt vegetationsgrönt till din mjuka inredning under hösten. Även typiska höstiga texturer, som tryck med färgade löv  eller med pumpor, svampar, kottar och ekollon blir perfekt för ändamålet. 

Advertisement

8. Dörrkrans

En typisk höstlig dörrkrans med löv i nyanser av rött och brunt, torkade blommor, strån och små röda bär

@seahollyandsilk/Instagram

Röda, bruna och gula löv, torkade blommor och små röda bär kan vara huvudföremålen i en perfekt höstig krans på dörren. Men inte bara: var modig med kottar, ekollon, små dekorativa pumpor och svampar. Och om du vill ha en touch av originalitet, välj ovanliga färger som gammelrosa eller lila för att komplettera din krans.

9. Säsongsbetonade löv och frukter

En typisk höstlig dekoration i ett utomhusvardagsrum, med grenar av gula löv, ton i ton möbeltyger och en hink full med mogna äpplen

Pinterest

Hur kan vi glömma äpplen, som under denna period finns i överflöd på våra bord. Välj dessa saftiga säsongsfrukter för att pynta i ditt hem genom att fylla en plåthink. Ett par knallgula gummistövlar som fungerar som en vas med kvistar av gulnande löv och ton-i-ton inredningstyger. Detta blir det perfekta komplementet för en enkel, men imponerande höstdekoration.

Advertisement

10. Kottar, pumpor och majskolvar

En krans av kottar, majskolvar, små pumpor och rosetter av jute

Pinterest

För en rustik och lantlig dörrkrans kan du välja frukter som pumpa, kottar och majskolvar, för ett perfekt resultat är det bara att komplettera med beiga rosetter av jute.

11. Hängande dekoration

Hängande dekoration med kottar, orangea rosetter och höstlöv

Pinterest

Kottar är perfekta för att skapa enkla men fantastiska hängande dekorationer i höstlig stil. Dekorera med orangea rosetter och färgglada löv, denna dekoration passar perfekt på dörrar eller i fönster, eller för en effektfull dekoration hängandes från taket eller på taklampor.

Advertisement

12. Ljusstake i låda

En dekorativ låda med vintergröna kvistar, stearinljus och röda och orangea bär

@ivana.babinska/Instagram

Fyll en liten trälåda med vintergröna kvistar, röda och orangea bär och små stearinljus: detta blir en perkejt dekoration i entrén till ditt hem på ett litet bord eller på en byrå.

13. Dekoration av återvinning

En gammal skyltdocka klädd i hösttema med säckväv, löv och pumpor

Pinterest

Även kreativ återvinning av gamla föremål kan ge liv åt verkligt originella och intressanta dekorationer i ditt hem. En gammal skyltdocka kan till exempel hylla årstiderna genom att periodvis byta kläder. För hösten kan du välja säckväv dekorerad med färgade löv, små pumpor och majskolvar.

Advertisement

14. Ekollon för alla smaker

Ett ekollon av trä dekorerad med snöre, material av raffia, löv och en kvist vita bär

Pinterest

Andra viktiga höstliga huvudföremål är ekollon, de kan enkelt plockas utomhus och användas för att skapa olika dekorationer, men också väljas som textur på ett möbeltyg eller göras genom att skära ut former i trä eller kartong och dekorara dem valfritt. Låt fantasin flöda för att skapa dekorationer i neutrala nyanser av vitt eller brunt, eller i varma toner av orange och rött.

Materialen att välja mellan är också de mest skilda: rep, snören, raffia, råduk, majskolvar, pumpor, små svampar eller kottar, men även löv och kvistar med bär.

15. Ljusstakar av kottar

Höstliga ljusstakar av kottar

@elas_dekoideen/Instagram

Roa dig med att skapa höstliga stearinljus med intensiva kryddiga dofter eller i form av höstsymboler! Om du föredrar att undvika bli smutsig kan du köpa färdiga stearinljus och förbered intressanta ljusstakar av kottar. Enkelt men väldigt dekorativt.

Advertisement

16. Häx-hatt

Häx-hatt skapad med tunna kvistar, säckväv, rosetter av raffia, löv och små pumpor

Pinterest

Hur kan man glömma årets mest skrämmande höstfest? Låt oss förbereda oss inför Halloween med att skapa en häx-hatt rik på höstsymboler: tunna flätade kvistar, bär, pumpor, färgglada löv, säckväv och rosetter av raffia, detta är material som är perfekta för en dekoration som handlar om trolldom.

Och du, hur tänker du pynta ditt hem i höst?

Advertisement