Dörrmattan behöver också tvättas regelbundet: hur och hur ofta ska man göra det

av Titti Carlberg

21 September 2024

en dörrmatta framför en öppnad dörr till ett hus

@doormates/Instagram

Advertisement

Den trampas på varje dag, samlar en massa smuts men det är inget som säger att den tvättas lika ofta som sina liknande: vi pratar om dörrmattan som ligger framför ytterdörren, den som vi torkar av skosulorna på för att få bort den värsta smutsen som vi samlar på oss när vi är utomhus, innan vi går in i bostaden.

Så mattan som är bland de viktigaste får verkligen ta emot mycket smuts, men det är inte alltid vi kommer ihåg att rengöra den lika ofta som de andra mattorna vi har hemma. Men även dörrmattan bör tvättas regelbundet: så här tar du hand om den för att den ska hålla längre.

Hur ofta bör vi tvätta dörrmattan?

Regelbunden (inte daglig) städning av sitt hem är vanligtvis en gång i veckan: för dörrmattan är denna frekvens idealisk om vi bara skakar av den för att få bort lera, smuts, grus och annat skräp som samlas varje gång vi går på den. Men det blir en helt annan sak under perioder av dåligt väder, då bör den skakas ett par gånger i veckan.

Om vi istället pratar om att tvätta den för att få bort den mest envisa smutsen och göra dess ursprungliga färger levande igen, är det något vi gör alltför sällan: frekvensen beror förstås på användningen, men också på vilket material den är gjord av. Vanligtvis när vi ser att den har mörknat eller har tydliga smutsfläckar brukar vi ta itu med den.

Advertisement

Hur man tvättar dörrmattan beroende på vad det är för sort

en bearbetad plattvävd dörrmatta av naturligt fiber

@doormates/Instagram

I de flesta fall är dörrmattor gjorda av naturligt fiber som ser ut som hårda borst eller strån, kokosnötfiber, som härrör från kokosnötväxten. Men det finns också de som är helt eller delvis gjorda av gummi eller, som i speciella fall när det gäller lägenheter, råfiber eller naturligt fiber som dock är plattvävnadsbearbetade. Beroende på sort kan vi använda olika tekniker.

För alla sorters dörrmattor är dock det första steget att alltid skaka dem och sedan dammsuga upp huvuddelen av smutsen för att få bort den, så att de efterföljande rengöringsfaserna blir mer effektiva.

  • Dörrmatta av kokosnötfiber: när smutsen har skapat en hård beläggning på borsten kan du gnugga hårt med en borste eller ett annat lämpligt föremål, innan du skakar och dammsuger den.
    Tänk på att inte använda för mycket vatten, det tar lång tid för dessa dörrmattor att torka. Bättre att använda fuktade trasor eller spraya lite vatten på den: gnugga bort smutsen med en gummihandske eller borste. Om det är nödvändigt kan du spraya en blandning av varmt vatten och en droppe mild såpa på ytan som du gnuggar in med en mjukare borste innan du sköljer noga utan att blöta ner den för mycket.
  • Dörrmatta av gummi: dessa är dock mycket enklare och kan tvättas med vatten och diskmedel eller ett annat avfettningsmedel. Om de har några naturfiberinsatser är det alltid bäst att undvika blötlägga dem, framför allt när det inte är varmt ute eftersom det tar längre tid då för att få dem att torka.
  • Tyg eller vävda dörrmattor: de av tyg, ungefär som badrumsmattor, kan ofta tvättas i tvättmaskinen, i en låg temperatur, alltid efter att ha skakat av päls, hår och skräp som kan orsaka skador på tvättmaskinen. Men det går också bra att handtvätta dem i varmt vatten och en droppe handtvättmedel, kom ihåg att skölja noga. Du kan också lägga till (både i tvättmaskinen och vid handtvätt) en eller två matskedar bikarbonat.
    För de som är vävda i material som inte går att tvätta i tvättmaskinen är det bäst att följa tvättråden som anges, föredra kallt vatten och de mest milda tvättmedlen, i små mängder som är lätta att skölja ur. Det är alltid bättre att följa tillverkarens instruktioner för att undvika metoder och produkter som kan förstöra finishen på mattan.

Torka alltid de tyngre dörrmattorna plattliggande, medan tygmattor kan hängas. Om de är färgade bör man undvika att hänga dem i direkt solljus, vilket gör att de bleks alltför snabbt.

Lite av denna sorts uppmärksamhet så kommer din entré alltid att ge ett gott första intryck!

Advertisement