Smutsig och illaluktande vandringsryggsäck: hur tvättar man den utan att den blir förstörd

av Titti Carlberg

24 September 2024

en vandringsryggsäck lagd på några stenar på en naturskön plats

Needpix

Advertisement

Vandring på semester eller helger: en av de mest stimulerande aktiviteter att utföra på fritiden, men när vi kommer tillbaka från utflykten och omedelbart kastar kläderna i tvättmaskinen, vad händer med ryggsäcken? Den har också samlat på sig damm, jord, kanske regn eller lera och det finns definitivt svett som har lämnat sina spår. Om man har haft våta eller smutsiga kläder i den, eller om några snacks, för att dämpa hunger, har lämnat lukter eller smulor, måste ryggsäcken verkligen noggrant rengöras.

Detta är dock ett föremål som är gjort med olika material och ytbehandlingar som kan förstöras om vi inte tvättar den på rätt sätt. Här är därför några tips att lägga på minnet för att tvätta en ryggsäck som har utsatts för mycket!

Förberedelse

Förbered först och främst ryggsäcken för tvätten och sök efter en eventuell etikett med tvättinstruktioner. Tillvägagångssätt:

  • Töm ryggsäcken på allt, var noga med att rota igenom alla hörn och fickor och skaka ut smulor och skräp
  • Läs noga igenom en eventuell etikett. Många ryggsäckar kan tvättas i maskin, men inte alla - framför allt inte de med läder- eller skinninlägg som inte går att ta bort, då måste du tvätta för hand.
  • Ta bort alla tillbehör och lossa på allt som går att ta bort, utan att kompromissa med ryggsäckens helhet, lossa axelremmar, bälten och ta även bort eventuella skyddsöverdrag.

Advertisement

Tvättmaskinstvätt

två personer på vandring som bär ryggsäck

Rawpixel

När man har försäkrat sig om att ryggsäcken kan maskintvättas är det bara att följa grundläggande instruktioner.

  • Det är alltid bättre att skydda ryggsäcken i en tvättpåse, en av nät för ömtåliga föremål. Om du inte har en, går det bra med ett gammalt örngott, föredragsvis ett vitt eller ljusfärgat.
  • Använd ett tvättmedel för ömtålig tvätt, som inte har en stark doft. Det bästa är att hitta en specifik produkt för tekniska material eller ett som inte är parfymerat. Man kan också använda naturlig Marseille-tvål, i små doser.
  • Välj ett skonsamt tvättprogram med kallt vatten. På så sätt undviker du att förstöra syntetiska delar, tyger och olika ytbehandlingar.
  • Lufttorka, använd inte torktumlare, och häng ryggsäcken upp och ned (inte i axelremmarna, som kan deformeras) så att allt vatten rinner ut. Välj ett ventilerat område och inte i direkta solstrålar.

 

Handtvätt

När vi inte är säkra på om vi kan utsätta ryggsäcken för påfrestningen från maskintvätt, får vi tvätta den för hand. Men om det finns läder- eller skinninslag är det bättre att undvika att blöta dem för mycket och föredra olika metoder, kanske på samma sätt som med skor av sådant material.

Använd ett badkar eller en stor balja, där det finns gott om plats för ryggsäcken och mycket vatten för att kunna tvätta den ordentligt. Även i det här fallet är det bättre att använda specifika tvättmedel (som fungerar vid låga temperaturer eller för handtvätt) för ömtålig tvätt, med formuleringar fria från kemiska ämnen som är väldigt aggressiva.

  1. Fyll badkaret eller baljan med tillräckligt mycket ljummet vatten
  2. Tillsätt en liten mängd tvättmedel
  3. Gnugga både utsidan och invändigt med en mjuk borste eller trasa 
  4. Skölj noga med mycket vatten. Töm baljan eller badkaret på tvålvatten och skölj tills vattnet är helt rent och fritt från skum.
  5. För torkning gäller samma indikationer som ovan, i luften och på en väl ventilerad plats, hängandes upp och ner, åtminstone tills allt vatten har droppat ut.

Kom alltid ihåg att lägga undan ryggsäcken efter att den har torkat helt, öppna alla fickor för att inte få några deformerade delar.

Med lite försiktighet kommer din ryggsäck att hänga med dig många år framåt!

Advertisement