Från Beetlejuice till Wicked: de hetaste trenderna för filminspirerande Halloween 2024-dekorationer

av Titti Carlberg

20 September 2024

Advertisement

Storsäljande biofilmer 2024 leder mer än någonsin trenderna för dräkter och dekorationer inför Halloween i år: den onda anden Beetlejuice, den grönfärgade häxan Wicked och det finns till och med plats för superhjältarna Marvel. Låt oss se några idéer att hämta inspiration från för att Halloweenpynta bostaden med filmfigurer.

Beetlejuice Beetlejuice Beetlejuice!

Krukväxtdekoration i form av sandmaskar inspirerat från Beetlejuice

TheLorekeepersCat/Etsy

En av de största filmkulturerna har återvänt till biograferna efter mer än 30 år: vi pratar om Beetlejuice Beetlejuice, på (nästan) alla biografer runt om i världen i september 2024, en markerande återkomst till den kollektiva fantasin hos den busiga anden som spelades av Michael Keaton och togs upp på bioduken av Tim Burton (även regissör till uppföljaren) år 1988.

Om filmen alltid har varit en utmärkt inspirationskälla för Halloweenpynt, lite som alla Burtons filmer, så är i år Beetlejuice-vurmen säkerligen starkare än någonsin. Så för att pynta ditt hem med ett tema har vi många trevliga idéer, som att fylla krukväxter med sandmaskar, svartvitrandiga tentaklar.

Det finns också videohandledningar som visar hur man gör dem, helt enkelt från några stänk polyuretanskum.

Advertisement
Beetlejuice-inspirerad svartvitrandig dekorativ krans

tutorial via albiongould.com

Ett av de mest visade grafiska elementen i den här filmens estetik är förvisso de svartvita ränderna som pryder Beetlejuice kostym, men inte bara den. Han har en tokig frisyr, en oidentifierbar syragrön, så varför inte hylla detta med en stiliserad krans?

ett skrivbord av trä ommålad i vitt, svart och spygrönt, dekorerad för att hylla Beetlejuice-filmens estetik

@ thehalloweenpage/Instagram

Än en gång ränderna, det spygröna och de lila neonljusen, med detta kan vi dekorera vilken möbel som helst eller kanske bara skapa en bakgrund i ett hörn av bostaden fullt av Halloween-pynt - som man kanske dessutom vill se under hela året!

Tre böcker med titeln Beetlejuice staplade som dekoration

HasDesignStudio/Etsy

Utan att göra om en hel möbel kan man också bara sprida nyktra referenser lite här och där i sitt hem, till exempel böcker som återkallar den lilla anden för vår räkning! Kom ihåg att namnet måste nämnas tre gånger på rad!

Trollkarlen från Oz

ett grått hundkramdjur i en halmkorg

eBay

Halloween handlar mycket om häxor och fågelskrämmor, korpar och trolldom. Detta är inget som saknas i en av världslitteraturens klassiker, Trollkarlen från Oz, som alltid dyker upp även i de läskiga-men-inte-för-läskiga-dekorationerna i slutet av oktober. Mer, år 2024 återvänder en gigantisk Hollywood-produktion till biograferna, den fantasivärld som L. Frank Baum skrev med Wicked, som vi kommer att prata om inom kort.

Men de mest populära Halloween-kostymerna ser fortfarande Dorothy i pole position, trots att hon inte är en "jätteny" karaktär. Men varför inte sno ett kostymtillbehör att använda som pynt i ditt hem? Ett kramdjur, som är en grå hund i en korg är allt du behöver för att minnas den legendariska Toto!

Advertisement
benen av en häxa med strumpor och skor som verkar stycka ut från dörrmattan

princesspinkygirl.com

En annan oundviklig figur i Halloween-skapelser: häxben runt huset, eller i trädgården. Även de refererar till Oz, just i det ögonblick då Dorothy och Toto anländer till den magiska världen, "ombord" i huset som transporteras av en tromb, som landar på den otursamma Ondskefulla Häxan från Öst, som får sin överkropp krossad.

häxben som verkar sticka ut från en planteringsmaskin vid ett hus ingång

Pinterest

Detta är något som vi kan låta sticka fram varsomhelst och just med hänvisningar till de olika mest kända beskrivningarna och representationerna är de oftast täckta av svartvitrandiga strumpor, men det går även bra med vilken färg som helst istället för vitt, en färg som matchar de andra dekorationerna, föredragsvis grönt med hänvisning till Wicked.

De är gjorda med skumplaströr, men om man vill går det också bra med järnspett, iklädda i strumpor och med skor nedtill.

Advertisement

Wicked

en vägg med dekorationer inspirerade från musikalen Wicked

craftsbycourtney.com

Vi har nämnt Wicked, musikalen som regisserades av Jon M. Chu med Cynthia Erivo och Ariana Grande i huvudrollerna som Elphaba och Glinda, de som är de berömda häxorna i Trollkarlen från Oz. Berättelsen föddes från en väldigt framgångsrik roman av Gregory Maguire ("Häxa" från 1995), som hade återbesökt och utökat L Frank Baums värld i en berättelse som utspelar sig före Dorothys ankomst till Oz. Ur den berättelsen föddes en av de mest kända Broadwaymusikalerna genom tiderna, "Wicked" ("ondskefull", "elak"), som debuterade 2003, med Idina Menzel och Kristin Chenoweth i huvudrollerna.

Skyltdockahuvud tillverkat för att likna Elphaba i musikalen Wicked

Tutorial via craftsbycourtney.com

Musikalens affisher är avgjort ikoniska, med silhuetten av Elphaba, den grönfärgade häxan, elegant delvis täckt av sin hatt. Och med en skyltdocka av polystyren, en peruk och lösögonfransar kan du återskapa henne tredimensionellt: en perfekt Halloween-dekoration i år!

Advertisement
Ett Halloween-dekorerat bord i färgerna grönt, vitt och svart

prettymyparty.com

Generellt är alltså den dominerande färgen i dekorationerna, inspirerade av musikaler, alltid grön, i en kraftig smaragdton, men som även kan uttryckas i ljusare och syrligare nyanser, alltid perfekt kombinerat med svart och vitt.

Deadpool och Wolverine

blad som sticker ut från väggen för att hylla seriefiguren Wolverine

Tutorial via instructables.com

Trots spridningen av Halloweenfirande över hela världen förblir avtrycket av det amerikanska ursprunget starkt, där de förvandlar det till en så att säga karnevalisk möjlighet att klä ut sig till de karaktärer de gillar, de senaste eller de för alltid. Så i kostymer eller som pynt hemma har vi 2024-sommarens Marvel-succe, det vill säga Deadpool och Wolverine, de som återförenade vännerna Ryan Reynolds och Hugh Jackman, till deras fans glädje.

Så hur anpassar man filmen till Halloween-stämning? Med lite skrämmande tips, som att låtsas att Wolverine håller på att klyva en vägg med sina adamantiumklor.

 

Advertisement
En Halloween-pumpa målad för att se ut som Deadpools mask

Skyler Varnell/Pinterest

En annan Halloween-dekoration som lämpar sig för alla anpassningar är hemsökta pumpor: äkta eller falska, istället för att vara tomma eller urholkade, räcker det helt enkelt att bara måla dem. Och Deadpoolmasken är en utmärkt idé. Men även andra superhjältar och älskade karaktärer går också bra.

Skulle du kunna tänka dig att hämta inspiration från dessa filmer för dina Halloween-dekorationer 2024?

Advertisement