Steg att komma ihåg för att få hund- och katthår att försvinna från tvätten

av Titti Carlberg

17 September 2024

en nöjd jack russel sitter på soffan bland ren tvätt

Freepik

Advertisement

Hundar och katter är livskamrater och ju mer vi lever i nära kontakt med dem, desto mer hår hittar vi från dem praktiskt taget överallt i vårt hem. Och vi måste ta itu med det varje gång vi ska tvätta. Detta, med tanke på att om vi lägger tyger täckta med djurhår i tvättmaskinen, innebär ett snabbare slitage som kan orsaka vissa skador på hushållsapparaten. Därför är det är alltid bra att veta hur man eliminerar förekomsten av djurhår innan tvätten stoppas in i maskinen och hur man fångar upp så mycket som möjligt av det som blir kvar i trumman efter tvätt, så att det inte skapas blockeringar och diverse problem. Här är några steg att lägga på minnet.

Före tvätt i tvättmaskin

Först och främst bör du skaka tvätten ordentligt, upprepande gånger med fasta rörelser. Det tar en stund men är värt det och ibland lyckas ett "skakpass" verkligen få bort det mesta. Det kan dock finnas föremål som inte är lätta, som kanske är stora och som innebär att du måste skaka dem från balkongen eller ett fönster. Med risken att du smutsar ner hos grannarna.

I detta fall är det bättre att ha användbara verktyg för att eliminera allt hår som har samlats.

  • Klädvårdsrulle att föra över ytan
  • Gummihandskar: sätt på dig en och dra den över hela ytan, det är bättre om den är lite fuktig. Du kommer att fånga upp en massa!
  • Borste och kam för mattor. Var noga med att använda de av metall endast på material som inte riskerar att repas eller fransas. Borstar med silikonborst är mindre skadliga.
  • En mikrofibertrasa, torr eller lätt fuktad: även denna kan fungera som djurhårsfångare

Beroende på form, storlek och material på vad som ska tvättas i maskinen, kan dessa verktyg användas på det mest effektiva sätten för att eliminera det mesta av håret och få bättre resultat från den slutliga tvätten.

Advertisement

Under tvätt i tvättmaskin

en katt som sträcker ut sig bland tvätt

Pickpik

När du väl är klar med alla preliminära manövrar är det dags att stoppa in tvätten i den lämpliga hushållsapparaten, men det finns de som råder att först köra tvätten i torktumlaren, och inte bara efteråt.
Det vanliga är att vi först tvättar innan vi lägger allt i torktumlaren, men om vi använder den endast för att få bort hår kan det vara bekvämt att utföra en extra steg: en torkcykel utan värme kan få mycket hår att lossna, vilket lätt fångas upp av torktumlarens filter. Därefter är det bara att fortsätta som vanligt. Naturligtvis måste du rengöra torktumlarfiltret mellan användningarna, för att minimera risken att håren ska fastna på tvätten igen.

Väl i tvättmaskinstrumman kan flera olika verktyg användas, speciellt utformade för att fånga upp djur- och människohår som lossnar från plaggen under tvätten: det finns specifika "hårfångare", ofta i form av små bollar, men även torktumlarkulor, en disksvamp, använda sköljmedelsark eller en gammal handduk i en ljus färg som inte riskerar att blekas.

När det gäller tvättprogram som ska föredras, bör det alltid vara kompatibelt med behovet av temperatur och varv på centrifugeringen som krävs för skötseln av de olika materialen, är de mer intensiva bättre för "extra intensiv" tvätt som för väldigt smutsiga föremål, högt antal centrifugeringsvarv och/eller lägga till en extra sköljning.

En annan försiktighetsåtgärd som vi alltid borde utföra, men som blir ännu mer viktig om vi ofta tvättar plagg täckta med hund- och katthår, är regelbundet underhåll av apparaten: rengöra tätningarna på luckan och plocka isär och rengöra filtret. Detta är en operation som bör utföras en gång i veckan och kom även ihåg att köra några tomma rengöringscykler, endast med vinäger, för en grundlig rengöring av tvättmaskinen. Kanske en gång i månaden eller varannan.

Det behövs lite extra skötsel av tvätten när man har husdjur, men det är det absolut värt, eller hur?

Advertisement