Eliminera myror från ditt hem: snabba och enkla naturmedel

av Titti Carlberg

15 September 2024

en grupp myror i ett badrumshörn

Odd-Confection-6603/Reddit

Advertisement

Bland de insekter som oftast försöker smyga sig in i ett hus finns säkerligen myror: små tysta flitiga och i de flesta fall inte farliga i sig, men absolut inte välkomna i badrum och kök, där de verkar samlas allt oftare. Det finns ett stort antal kemiska medel mot dem, men det går också bra att använda naturliga medel. Faktum är att vanliga ingredienser som vinäger och citron hjälper oss, men också ämnen som kiselgur och till och med vissa eteriska oljor.

Kiselgur och eteriska oljor mot myror

Kiselgur är ett pulver som består av fossiler av små encelliga alger, nämligen kiselalger. Dessa har ett exoskelett av kiseldioxid, vilket är ett väldigt hårt och skarpt material på mikroskopisk nivå. Det är därför, när myror går på kiselgur, tränger de små fragmenten av kiseldioxid igenom insektens exoskelett och torkar snabbt ut det.

För att använda det är det bara att sprida ut det i de åtkomstpunkter som är mest trafikerade av myror, alltid efter att först ha rengjort dessa områden noggrant, och det måste appliceras igen mellan 10-15 dagar efter första appliceringen: torka bort det första lagret och sprid ett nytt.

Även vissa naturliga essenser kan också fungera mot myror, men mest som repellerande medel. De ska sprayas runt de områden vi vill skydda, med början i skafferier och på hyllor, men det skadar inte heller att spraya en blandning av vatten och några droppar eterisk olja runt åtkomstpunkterna och där vi vanligtvis ser dessa djur passera.

När det gäller essenserna att välja är de mest effektiva vanligtvis: pepparmynta, citrongräs, tea tree och eukalyptus. Förutom spray kan man använda en diffusor, eller till och med hälla några droppar av den valda oljan på bomullstussar utspridda på strategiska platser.

Advertisement

Vinäger och citron för att förhindra myror

en myra som går på en hylla i ett hus

j28h/Reddit

Om man vill använda flytande medel att gnugga eller på annat sätt deponera på ytor som ska skyddas, finns det två naturliga ingredienser att prova:

  • vinäger: blanda lika delar vatten och vinäger, fyll en sprayflaska och spraya överallt där det passerar myror. Faktum är att ättiksyran som finns i vinäger förändrar lukten av feromoner (de ämnen som myror avsätter för att kommunicera med varandra och skapa en väg att följa). Således "gömmer" vinägern den väg som myrorna spårar, desorienterar dem och gör det svårt för dem att hitta.
  • citronsaft: citronsyran som finns i citron fungerar också som ättiksyra, vilket gör att citronsaft kan användas på samma sätt som vinäger.

Detta är bekväma och mycket lättanvända medel, baserade på naturliga ämnen som är vänligare mot miljön.
Har du aldrig provat dem?

Advertisement