Det är bäst att vara försiktig: saker vi aldrig bör tvätta i tvättmaskinen

av Titti Carlberg

14 September 2024

en kvinna som tömmer en tvättmaskin

Freepik

Advertisement

Dagens tvättmaskiner är supersofistikerade och har program för vilken tvätt som helst, även föremål som går långt utöver den klassiska tvätten av kläder och hushållslinne. Men det finns också alternativa användningsområden för apparaten för att tvätta kategorier av saker som du inte skulle kunna tänka dig att rengöra såhär. Så vilka är det, de föremål som vi aldrig bör stoppa i tvättmaskinen?

Ömtåliga tyger: vissa bör inte läggas i tvättmaskinen

En gyllene regel är, innan du stoppar in något i tvättmaskinen, att alltid läsa igenom tvättinstruktionerna noggrant för plagget eller föremålet. Ibland tänker man dock inte på att göra det vilket slutar med att man gör slarviga misstag som kan stå en dyrt. Här visar vi därför en serie ömtåliga tyger och material som våra kläder eller accessoarer kan vara gjorda av och som bör uppmärksammas, även när det bara är inlägg och inte utgör huvudmaterialet, trots att själva föremålet (skor, kjolar och väskor) är gjort av ett huvudmaterial som mycket väl går att tvättas i maskin.

  • Läder och konstläder
  • Skinn
  • Päls, även syntetisk
  • Tyll
  • Silke - även om det i det här fallet finns tvättmaskiner med ett specifikt program, som man kan testa

Kläder och tillbehör som innehåller dessa material bör därför kemtvättas av proffs.

Advertisement

Andra material och föremål som inte bör tvättas i maskin

Detaljer av ryggen på en kvinna som är klädd i en lågt skuren klänning som är dekorerad med paljetter

Anna Shvets/Pexels

Utöver de mer ömtåliga tygerna som vi intuitivt förstår inte lämpar sig för tvättmaskinstvätt, finns det andra material och dekorationer att uppmärksamma: om en t-shirt, klänning eller en accessoar har detta, är det bättre att tvätta för hand.

  • Paljetter, strass och pärlor: de lossnar lätt, även om vi alltid använder de mest milda programmen. Bättre att försiktigt tvätta för hand och inte i höga temperaturer som gör att lim och färgade patiner lossnar.
  • Baddräkter: även programmet för ömtålig tvätt kan vara för krävande. Och det kan förstöra dem i förtid.
  • Baseballkepsar: även dessa rekommenderas att tvättas för hand, med några tillsatser för att eliminera svett.
  • Föremål täckta av djurhår: innan du lägger mattor, lakan, sofföverdrag eller kläder som är täckta av djurhår i tvättmaskinen måste du eliminera så mycket som möjligt av håret för hand eller med specifika verktyg.
  • Tyger med fläckar av brandfarliga vätskor: om ett föremål är fläckat av dieselbränsle, lösningsmedel, matolja eller andra brandfarliga eller explosiva ämnen, kan det släppa ut ångor som kan antändas eller explodera, vilket uppmärksammas av vissa hushållsapparatstillverkare.

Om vi undviker att stoppa dessa saker i tvättmaskinen håller den säkert längre!

Advertisement