Plug and Play-solpaneler: vad det är, hur det fungerar och hur man installerar dem i sitt hem

av Titti Carlberg

12 September 2024

En man som installer en liten solpanel på sitt hustak

Kindel Media/Pexels

Advertisement

Nuförtiden ägnar vi allt större uppmärksamhet åt användningen av alternativa källor för produktionen av elektrisk energi, inte bara för en fråga om miljömässig hållbarhet, utan också för de ständigt ökande summorna på månadsräkningarna, som alltmer påverkar den inhemska ekonomin.

Installationen av solcellspaneler är en av de möjliga lösningarna, tyvärr dock inte alltid praktiskt genomförbart på grund av de höga installationskostnaderna eller andra hinder. I dessa fall kan man utvärdera installationen av Plug and Play-paneler, som är billigare och enklare att installera.

I den här korta beskrivningen förklarar vi vad dessa paneler är och hur de fungerar.

Vad är Plug and Play-solpaneler

Plug and Play-solpaneler är ett litet bärbart solcellssystem, vars ringa storlek gör det enkelt att installera på fönster och balkonger eller i trädgården. Detta lilla system ansluts till ditt hemnätverk via ett enkelt uttag, vilket omedelbart ger el att använda.

Ett Plug and Play-solcellssystem består av 3 huvudelement:

  • solcellsmodul: en liten monokristallin eller polykristallin solpanel, med en effekt som är mindre än eller lika med 350 W;
  • mikroväxelriktare: element som behövs för att omvandla den energi som produceras av panelen till energi som lätt kan användas hemma;
  • stöd: ramar och fästen som möjliggör installationen av solpaneler på balkongen, på husets yttervägg eller i trädgården.

 

Advertisement

Hur Plug and Play-solpaneler fungerar

En Plug and Play-solpanel på en balkong installerad mot direkta solstrålar

@plugandplay.solar/Instagram

Som redan nämnts har Plug and Play-solpaneler en mycket låg effekt, lika med eller mindre än 350 W, och kan enkelt installeras på husets ytterväggar, på balkongen eller trädgården. Placeringen är avgörande för att dessa paneler ska fungera korrekt, som helst ska placeras i söderläge, i ett område där de kan ta emot direkta solstrålar. Det är därför nödvändigt att vara uppmärksam på alla skuggor som skapas av höga träd eller närliggande byggnader under installationen.

I de flesta fall kräver installationen inget tillstånd, såvida det inte finns till exempel landskapsgränser eller begränsningar som bostadsrätter har satt. Beroende på marknad räcker det därför ofta med bara en kommunikation till elleverantören som eventuellt kan gå vidare med kontroller och ingrepp på elmätaren.

Den överskottsenergi som produceras av solcellspanelen återinförs i energinätet, utan att betala någon summa till ägaren.

Kostnader och fördelar med Plug and Play-solpaneler

Plug and Play-solpaneler monterade på ett balkongräcke

Leroy Merlin

Men är verkligen Plug and Play-paneler verkligen fördelaktiga?

De kräver inga ingripande av tekniker eller speciella tillstånd för installation, och dessa paneler kostar bara några tusen kronor, avsevärt mindre än mer klassiska solcellssystem installerade på taket, och besparingen på räkningen är också betydlig.

Ett traditionellt solcellssystem låter dig uppnå en besparing på 75% på räkningarna, medan Plug and Play-modeller stannar vid 20%. Vidare kommer den energi som inte används omedelbart för egen konsumtion att återinföras i nätet utan ekonomisk avkastning när det gäller Plug and Play-paneler, medan energin ersätts med traditionella paneler.

Plug and Play-paneler är därför ett utmärkt alternativ för en minimal besparing på räkningen och gör dessutom våra hem mer hållbara, men bara om installationen av traditionella paneler, som fortsätter att vara förstahandsvalet, inte är praktiskt genomförbart.

Advertisement