DIY-metoder för att förhindra bildandet av getingbon i hemmet och trädgården

av Titti Carlberg

13 September 2024

ett getingbo i närbild

Pickpik

Advertisement

Djur som är särskilt ogillande av många, och även ganska farliga, getingar är ovälkomna gäster i ens hem och trädgård. Att avlägsna ett getingbo är ett jobb som alltid bäst lämnas till någon med erfarenhet, men det går också att använda sig av gör-det-själv avskräckande medel för att förhindra att bon bildas.

Dessa insekter är särskilt aktiva på sommaren, men kan fortsätta att surra och öka sina kolonier även under andra, inte alltför kalla perioder under året. Eftersom de kan vara farliga för oss, våra husdjur och barn, och genom att tänka på att de också är rovdjur av andra insekter som är gynnsamma för ekosystemet, försöker vi hålla tillbaka deras närvaro.

Var bygger getingar deras bon?

Vi lägger ofta märke till dem i trädgården, på balkongen och ibland till och med i vissa intrång i huset, och medan vi väntar på att rensa området från bon kan vi under tiden försöka skydda oss genom att minska förekomsten av det som lockar dessa djur, i synnerhet kött. När vi äter utomhus och ännu mer om vi har grillat är det bättre att städa bort köttresterna och såserna så snabbt som möjligt. Andra matrester kan också locka dem, om än inte så kraftigt som kött, vilket de är förtjusta i.

Det är då viktigt att förstå var de bygger sina bon: beroende på vilken typ av getingar det handlar om, vissa föredrar en plats, andra en annan.

  • det finns de som föredrar övergivna råttbon, gamla stammar eller ihåliga och tomma strukturer i allmänhet. I sällsynta fall bygger de till och med bikupan på marken;
  • de vanligaste är getingar som bygger bon i trädhåligheter eller mellan grenar som finns på lagom höjd från marken (minst ett par meter);
  • andra sorter föredrar att bygga bon under taket (därför även inne i ett rum som är lite trafikerat) eller under taket på skjul, garage och liknande;
  • slutligen kan det hända att man ser vissa getingar bygga ett bo på väggarna till en byggnad, eller till och med under jorden.

 

 

Advertisement

Hur man undviker att getingbon bildas

närbild av ett detaljerat getingbo med en geting på det

Pickpik

Det finns flera metoder att överväga för att förhindra att getingar bygger ett bo nära ens hem. 

  • Lämna inte matrester som lockar dem: utöver det som nämns ovan är det bra att hantera sopkärl, hålla dem stängda och rengöra dem ofta. Undvik att lämna fallfrukt på marken och låt inte djurfoder stå framme för länge.
  • Använd getingfällor. De går att köpa men också att göra egna med diy.
  • Installera falska getingbon. Dessa liknar närvaron av ett aktivt bo, vilket ger intrycket att territoriet är upptaget, så de 'nya' getingarna tenderar att avlägsna sig.
  • Använd eterisk olja: vissa oljor som pepparmynt, är effektiva för att hålla olika insekter, inklusive getingar, i schack. Det är bara att spraya det på de ställen där det är lätt för getingar att bygga bon, eller där man ofta ser dem surra omkring.

I vilket fall som helst, där det finns ett stort bo, eller flera, kanske till och med stora getingar, är det alltid bättre att tillkalla proffs för att rensa området på ett säkert sätt.

Advertisement