En idé för att återvinna gamla slitna örngott: Förvandla dem till bekväma hund och kattbäddar

av Titti Carlberg

09 September 2024

kuddar klädda i örngott i neutrala färger staplade på en säng

Freepik

Advertisement

Örngott är bland de sänglinnen som vi tvättar oftast. För en fråga om hygien och, varför inte, också för att garantera en behaglig känsla när vi lägger huvudet på kudden varje kväll, är det bra att tvätta örngottet ganska ofta. Detta leder dock till att de slits ut eller missfärgas snabbt, till den grad att du inte längre vill använda dem. Vad ska man göra med dem då? En utmärkt och enkel idé är att återvinna dem för att skapa hund- och kattbäddar.

Alltid rena gamla örngott för djurbäddar

det som behövs för att sy en hundbädd för hand

offbeathome.com via Pinterest

Om vi tänker efter så är alla bäddar till våra husdjur oftast gjorda av en del som fungerar som en behållare och en kudde eller en madrass i mitten för hunden eller katten att ligga på. Och vi är väl medvetna om att det är ett föremål som måste tvättas ofta: djurhår, saliv, kroppsvätskor och kanske till och med några matrester hamnar lätt på den, och med bara några dagars mellanrum har vi smutsiga och framför allt illaluktande djurbäddar.

Flera gånger om dagen måste vi därför skaka av huvudelen av smuts, och sedan kanske dammsuga upp hår och skräp och slutligen lägga kudden i tvättmaskinen: denna rengöring är ganska tidskrävande, om man räknar med tiden det tar för den att torka.

Vi kan dock skynda på saken om vi täcker bädden med ett örngott, som vi enkelt byter efter behov: detta skyddar bädden så att vi kan skjuta upp den grundliga rengöringen och reducera den till en uppgift att utföra mer sällan. För små och medelstora katter och hundar räcker därför även ett enkelt örngott, medan det för större hundar kanske krävs en viss ansträngning för att sy ihop två eller fler örngott, vilket dock är ett lätt projekt som är snabbt avklarat utan några problem.

Advertisement

Andra idéer för att återvinna gamla örngott för våra husdjur

en hund som sover på en kudde täckt med ett örngott

Charmin76/Reddit

Om bädden är stor eller om det är en större madrass, måste du se till att du fäster örngottet ordentligt på den eftersom både hundar och katter rör mycket på sig, de kliar sig och gräver i bädden. Om du inte vill sy ihop flera örngott för att det ska passa perfekt till en större bädd, kan du välja ett något mer enklare sätt: klipp upp örngottets ena sida för att få en stor rektangel. Linda tyget runt bädden och fäst med säkerhetsnålar på undersidan!

En grå katt ligger bekvämt på en bädd som är gjord av gamla kuddar

impatrick2022/Reddit

Med denna enkla kreativa återvinningsidé blir det lättare att hålla djurbädden ren!

Advertisement