Hur man gör ren och desinficerar resväskan när man kommer hem från semestern

av Titti Carlberg

10 September 2024

En öppen och ordnad resväska inför semestern

Kindel Media/Pexels

Advertisement

När vi återvänder hem efter en resa måste vi alltid packa ur resväskan och ta hand om smutstvätten, men varför inte ta hand om även resväskan? Den har ju faktiskt varit i kontakt med smutsiga och illaluktande kläder i flera timmar eller dagar, för att inte tala om någon liten olyckshändelse kanske inträffar under resan och en flaska med någon produkt rinner ut i resväskan. Så hur rengör man resväskan grundligt för att den ska vara redo inför nästa resa?

Först och främst, packa ur resväskan och eliminera den värsta smutsen

Med att "packa ur" väskan menar vi inte att bara packa ur innehållet i den: det vill säga kläder, sängkläder, accessoarer och liknande. Vi menar att verkligen lossa de invändiga fodren och eventuellt andra delar som kan tas bort utan att gå sönder, till exempel fickor och remmar. Moderna resväskor har bekväma dragkedjor som underlättar detta.

Kom också ihåg att avlägsna eventuella hänglås.

Skaka ur resväskan för att eliminera eventuellt skräp och avsluta detta första viktiga rengöringssteg med dammsugaren som du vanligtvis behöver montera ett tunt munstycke på för att komma åt i hörnen.

Advertisement

Tvätta resväskan

Vlada Karpovich/Pexels

Det finns flexibla resväskor som kan tvättas i tvättmaskin, vilket anges på etiketten. I det fallet räcker det mer än väl med ett milt tvättmedel och att tillsätta lite milt blekmedel. Det går också bra att tillsätta lite natriumbikarbonat, vilket du lägger direkt i tvättrumman innan du startar maskinen. De angivna temperaturerna får aldrig vara höga, så det är bäst att hålla sig till 30°.

Detsamma kan göras med de delar du har tagit loss, som till exempel fodret: om det är gjort av tyg, fortsätt som angetts, om det är gjort av syntetiskt material är det bättre att sänka temperaturen till 20°.

Men om det inte går att tvätta resväskan i tvättmaskin, måste du handtvätta den.

  • för de mjukare, fyll en balja eller badkaret med ljummet vatten, lös upp lite handtvättmedel (eller Marseilletvål) och lite natriumbikarbonat. Lägg ner resväskan, låt den dra i en halvtimme och gnugga sedan noga med en trasa och skölj sedan.
  • de hårda måste man istället tvätta i två faser, först invändigt och sedan utvändigt. 
    För invändigt, förbered en flaska med varmt vatten och en gnutta milt tvättmedel (handtvättmedel eller Marseilletvål), tillsätt en tesked natriumbikarbonat och spraya sedan ytan. Börja gnugga ytan efter 15 minuter, med en eller flera fuktiga trasor. För att skölja använder du rena, blöta trasor.
    För utsidan räcker det med en svamp fuktad med vatten och tvål (eller en droppe diskmedel eller ett milt avfettande medel dock utan blekmedel) och en fuktig trasa för att skölja.

Låt resväskan lufttorka på en ventilerad och ljus plats. Du kan ställa den i direkt solljus, men helst inte under dagens varmaste timmar.

Montera alla delar i resväskan när allt är helt torrt och sedan kan du ställa undan den i väntan på nästa resa.

 

Advertisement