Färgfläckar på golvet: hur man eliminerar dem beroende på vad det är för slags golv

av Titti Carlberg

16 September 2024

en burk gul målarfärg på en gul bakgrund och omgiven av verktyg för att applicera den

Freepik

Advertisement

Från att måla om en vägg till att reparera eller dekorera en del av en möbel, hur ofta befinner vi oss med färgstänk på golvet, även när vi trodde att vi hade lagt skydd på hela ytan och vidtagit alla skyddsåtgärder? Ibland, i förvirringen, inser vi inte ens direkt att det finns en fläck lite här och där, och då blir det ännu mer irriterande i försöket att få bort dem. Låt oss se hur man eliminerar färgfläckar från olika sorters golv.

Hur man får bort färg från ett trägolv

vit färgfläck på ett parkettgolv

CoIors/Reddit

Ett av de material som verkar svårast att rengöra från färgfläckar är förvisso trä, också eftersom det finns en rädsla för att man är alltför aggressiv och förstör det.

Men som alltid, om vi agerar snabbt, innan färgen hinner torka helt, kan lite vatten och tvål (Marseille, eller en droppe diskmedel) vara mer än tillräckligt. På intorkade fläckar behövs det dock göras mer.

När det gäller parkett kan vi överväga att slipa med stor försiktighet: med tanke på att ytskiktet av trä vanligtvis är ganska tjockt bör inte slipning kompromissa oåterkalleligt med golvets utseende. Om golvet har ett mycket tunt ytskikt av trä, som i vissa laminat, är det dock riskabelt att använda sandpapper.

Därför kan speciella färgborttagningsmedel eller förtunningsmedel för träemalj användas enligt tillverkarens instruktioner.

 

Advertisement

Hur man eliminera färg från golvplattor

rosa färgfläckar på gråa keramikplattor

rkader5/Reddit

Även i detta fall kan en färsk fläck avlägsnas med vatten och avfettningsmedel, eller till och med en blandning av lika delar vatten och vinäger, som först måste värmas upp lite innan du doppar en trasa i det, som ska vridas ur innan du passerar den över fläcken. Detta mjukar upp färgen om den har torkat lite, och sedan skrubba bort allt med hjälp av en nylonborste eller en svamp.

Om fläcken däremot inte längre går att få bort med dessa metoder behöver du ett färgförtunningsmedel, som dock alltid bör testas först på en undanskymd yta, för att kontrollera att den inte ohjälpligt förstör finishen. När den väl har testats kan du använda den enligt tillverkarens instruktioner, vanligtvis med att gnugga försiktigt med en lätt slipande svamp.

Hur man får bort en färgfläck på en heltäckningsmatta

en turkos fläck på en grå heltäckningsmatta

Secure-Elk/Reddit

Oavsett färgens sammansättning, när fläcken är färsk är det bara att ta lite fuktigt absorberande papper och dutta det på fläcken för att få bort allt innan det torkar in.

Om fläcken inte försvinner helt eller redan är för torr måste du agera på ett annat sätt, beroende på färgens formulering.

  • Färg baserad på vatten: lös upp en tesked diskmedel i en skål med vatten, doppa en svamp i det och för den sedan över färgfläcken. Låt det verka tills färgen mjuknar och använd sedan svampen för att eliminera allt, se till att få bort den utan att trycka in den djupare.
    För torra klumpar kan du använda en sked eller ett gammalt kreditkort.
    En blandning av vatten och vinäger fungerar också bra, dutta med en svamp tills färgen har försvunnit från ytan.
  • Latexfärg: även här kan du använda en blandning på vatten och diskmedel, dutta med en svamp tills fläcken är borta. Men om du inte får bort allt kan du använda ett vattenbaserat färgförtunningsmedel, testa det alltid först på en dold yta.
  • Färg som är baserad på olja: mjuka upp färgen med ånga (vertikalt strykjärn, en lämplig ångtvätt, strykjärn och liknande) och försök samtidigt att bryta bort fläcken med något litet och spetsigt som en tandpetare eller nål. Lyft bort fläcken. Om det återstår några rester måste du använda oljefärgförtunningsmedel och testa först på en oansenlig del av mattan.

Detta betyder att färg som hamnar på golvet inte måste lämnas kvar för alltid!

 

Advertisement