Rengöring av spisfläkten: den enkla och effektiva metoden för ett perfekt resultat

av Titti Carlberg

05 September 2024

En spisfläkt av rostfritt stål ovanför en spishäll

@normandyremodeling/Instagram

Advertisement

Placerad direkt ovanför spisen utsätts spisfläkten för ansamlingar av smuts och skräp, vilket går mer eller mindre snabbt beroende på hur ofta man lagar mat.

Att rengöra denna del av köket är grundläggande för att fläkten alltid ska fungera effektivt och bidra till att matlagningsos och fukt snabbt elimineras i köket. Rengöringsfrekvensen bör vara en gång i månaden vid en normal användning av spisen och en gång var tredje månad om man inte lagar mat så ofta.

Nedan föreslår vi en enkel och effektiv metod för att göra ren fläkten med några få steg.

Att rengöra spisfläkten

För en korrekt rengöring av spisfläkten måste du först dra ut sladden eller stänga av huvudströmbrytaren.

Fortsätt med att ta bort filtret och rengör det separat.

Lägg filtret åt sidan och slutför rengöringen både invändigt och utvändigt av fläkten.

  • den yttre delen av fläkten är lättast att göra ren. Använd ett rengöringsmedel som är avfettande. Du kan enkelt göra ett eget genom att späda en sked handdiskmedel i en flaska med ljummet vatten. Spraya rengöringsmedlet på utsidan av fläkten och låt det verka några minuter för att ansamlingen av fett och smuts ska lösas upp.
  • gnugga lätt med en mjuk trasa och varmt vatten, vilket hjälper till att ytterligare lösa upp smutsen och minskar på ansträngningen för att eliminera den. Om din fläkt är gjord av rostfritt stål, var noga med att gnugga längs med stålets fibrer för att undvika att det bildas repor och märken;
  • avsluta rengöringen med att torka med en ren, luddfri mikrofiberduk.

Även den inre delen av fläkten, även om den inte är synlig, är föremål för avlagring av fett och smuts och därför, när rengöringen av den yttre delen har slutförts, kommer det att vara nödvändigt att ta itu med den, innan du går vidare till rengöring av filter:

  • gnugga insidan med en trasa fuktad i en lösning varmt vatten och såpa;
  • i händelse av särkilt envis smuts, använd samma procedur som anges för den yttre delen, spraya ett fettlösande rengöringsmedel och låt det verka i några minuter innan du torkar bort det med varmt vatten;
  • torka och eliminera rester med en torr, luddfri mikrofiberduk.

 

Advertisement

Rengöring av spisfläktens filter

Rengöring av ett spisfläktfilter med en högtryckstvätt

Tango-Down-167/Reddit

Nu när spisfläkten är helt ren kan du ta hand om rengöringen av filtret innan du sätter tillbaka det på sin plats:

  • blötlägg filtret i en balja med varmt vatten och fettlösande rengöringsmedel, även diskmedel fungerar bra och låt det dra i minst en timme för att låta smutsen lösas upp helt;
  • skrubba filtret med en borste eller en gammal tandborste för att eliminera den mest envisa smutsen, skölj sedan;
  • vid behov kan du skölja med en högeffektsstråle, som en högtryckstvätt, det hjälper mot hårda beläggningar.
  • torka med en luddfri trasa och sätt tillbaka filtret på sin plats.

Om din fläkt är utrustad med luftcirkulation, är det nödvändigt att regelbundet ta hand om underhållet av det aktiva kolfiltret, nödvändigt för att neutralisera dålig lukt. Idet här fallet kan du agera på två olika sätt:

  • byte av filter var 10-12 vecka;
  • regenerering av filtret: kan utföras om det anges i tillverkarens instruktioner. Detta görs genom att diska filtret i diskmaskinen på max 70 grader utan diskmedel, skölj det sedan under varmt rinnande vatten och låt det sedan torka i ugnen på 70 grader i minst 2 timmar. Vissa filter kan istället regenereras i ugn på 230 grader i en dryg timme.

Tack vare denna enkla procedur kommer din spisfläkt alltid vara ren och supereffektiv!

Advertisement