Fläckar på soffan? En beskrivning för de vanligaste fläckarna och de mest effektiva metoderna för att eliminera dem

av Titti Carlberg

06 September 2024

En perfekt skött tygsoffa

lococommotion/Reddit

Advertisement

En viktig möbel i varje vardagsrum, soffan är den plats där vi tillbringar en stor del av vår lediga tid hemma, för att koppla av medan vi ägnar oss åt våra favoritsysselsättningar eller för att ta emot gäster. Just på grund av den stora användningsfrekvensen händer det dock ofta att det hamnar fläckar på dess yta, ibland ganska envisa och svåra att få bort.

Vilka är de vanligaste fläckarna på soffor och hur kan man eliminera dem effektivt, oavsett vilket material de är gjorda av. Det förklarar vi i följande beskrivning.

1. Kaffe och te

En stor kaffefläck på en madrass

chemeli888/Reddit

Kaffe och te är de drycker vi oftast dricker när vi sitter i soffan och det händer ofta att vi oavsiktligt spiller med följden att det bildas en fläck. För att eliminera fläcken är det viktigt att agera direkt genom att dutta på den för att få bort överskottet.

Man måste noggrant läsa igenom instruktionerna som anges på soffans etikett, men i allmänhet, oavsett material, kan man enkelt eliminera kaffefläckar genom att gnugga en bit Marseille-tvål på fläcken och låta det verka i 15 minuter innan man sköljer med en trasa fuktad med varmt vatten.

Om fläcken är färsk fungerar det också bra med kolsyrat vatten, men bara om materialet är tvättbart: häll vattnet direkt på fläcken, låt det verka så att koldioxiden som finns i det eliminerar smutspartiklarna och dutta sedan med en svamp eller en absorberande trasa.

Advertisement

2. Husdjur

En fläck av katturin på en tygsoffa

Maricls/Reddit

Husdjur är en källa till stor glädje, men de kan ofta skapa problem för oss. Bland dessa är urinfläckar på soffan bland de mest irriterande. I dessa fall är ett omedelbart ingripande nödvändigt för en lyckad rengöring: det är viktigt att du förhindrar att urinen tränger in i tyget och lämnar lukten för alltid i det så att du blir tvungen att byta soffa. Rengöringsmetoden är ganska komplex, men kan ge bra resultat:

  • dutta först bort överskottet med en ren trasa, var noga med att inte gnugga för att undvika att vätskan på så sätt tränger djupare in i tyget;
  • förbered en lösning på 1:1 vatten och vinäger och spraya den över hela den fläckade ytan, låt det verka i 30 minuter innan du eliminerar fläcken med en fuktig trasa. Vinägern kommer effektivt eliminera fläcken och delvis neutralisera den obehagliga lukten av urin;
  • som avslutning på rengöringen, eliminera all lukt och tillåta en snabb och fullständig torkning, tillsätt 15-20 droppar eterisk olja i 250 gram bikarbonat som du strör ut i ett ganska tjockt lager över hela den drabbade ytan. Låt verka i många timmar, kanske över en hel natt, dammsug sedan bort all bikarbonat från soffan.

 

3. Rödvin

En väl synlig fläck rödvin på en tygstol

No_Market_9680/Reddit

En annan väldigt vanlig och svår fläck att få bort är rödvin. De är särskilt envisa och lämnar väl synliga märken om de inte rengörs på rätt sätt. På samma sätt som med de tidigare beskrivna fläckarna, är det också i detta fall nödvändigt att omedelbart eliminera överskottet genom att dutta med en trasa eller hushållspapper. Det finns två effektiva medel, beroende på om fläcken är färsk eller intorkad:

  • i fallet med en färsk fläck, dutta området med mjölk och låt verka i en dryg timme innan du sköljer med varmt vatten;
  • om fläcken är torr är det bästa rengöringsmedlet citronsaft: häll det direkt på fläcken och låt det verka i 15 minuter innan du duttar med en fuktig trasa, fläcken kommer försvinna helt.

4. Olja och fett

Fettfläckar på en skinnsoffa

grizzyyy_/Reddit

Bland de vanligaste fläckarna kan vi inte undgå att att nämna olja: oavsett om de uppstår på grund av spill eller från andra källor, kan de ofta dyka upp på våra soffor och förstöra estetiken. Det säger sig själv att det utan tvekan är lättare att få bort en färsk fläck än efter att den har torkat och trängt in i tyget.

Metoderna är olika beroende på sofftygets material:

  • skinn- och sammetssoffor, som är mer ömtåliga, kan rengöras med Marseille-tvål. Fukta en mikrofiberduk med en lösning av lite varmt vatten och Marseille- eller neutral tvål och dutta, var försiktig så att du inte gnuggar. Skölj med en trasa fuktad med endast ljummet vatten och låt torka;
  • tygsoffa är däremot mer motståndskraftig och lättare att behandla med diskmedel, det perfekta fläckborttagningsmedlet för att eliminera fettfläckar. Häll några droppar diskmedel och dutta på fläcken, låt verka i 5 minuter innan du gnuggar med en trasa fuktad i varmt vatten. Använd denna metod även som en förtvätt om soffan har avtagbart tyg, innan du tvättar det i tvättmaskinen.

5. Bläck

Bläckfläck på en tygsoffas sittyta

LongobardBoi987/Reddit

Slutligen är bläck också bland de fläckar som vi oftast måste eliminera från soffor: en bläckpenna som av misstag öppnats eller gått sönder, omöjliga figurer ritade av barn eller läckande bläckpatroner. I det här fallet är den mest effektiva metoden varierande beroende på om fläcken är färsk eller gammal:

  • färska fläckar bör torkas av så snabbt som möjligt med absorberande papper för att eliminera överskottet. Torka utifrån och in mot mitten, var noga med att inte gnugga eller trycka för hårt för att förhindra att bläcket tränger in för djupt. Vid lätta och små märken kan det vara tillräckligt att använda en raderande gummisvamp, sedan är det möjligt att eliminera det som återstår genom att dutta med en trasa fuktad med vatten och Marseille- eller neutral tvål;
  • intorkad fläck kräver istället ett mer skarpt ingrepp: du kan applicera denaturerad alkohol på en trasa och använda den för att badda fläcken så att den absoberar bläcket från tyget. Skölj med vatten och torka.

Vilka andra vanliga fläckar har du varit tvungen att eliminera från din soffa?

Advertisement