Hur man effektivt använder och återvinner sköljmedelsark

av Titti Carlberg

01 September 2024

ett sköljmedelsark hängandes framför en torktumlare

Creativo

Advertisement

Den som har en torktumlare hemma har säkert använt sköljmedelsark för att parfymera tvätten och göra den mjuk. Dessa rengöringstillbehör är väldigt användbara, men i allmänhet slänger vi dem efter en användning, när vi istället skulle kunna behålla dem, för att använda dem till annat i hushållsrengöringen. Och när det gäller dess primära användning, hur många ark behövs för en tvätt? Låt oss se lite användbar information tillsammans.

Vad är sköljmedelsark till för och hur använder man dem?

Sköljmedelsark är tygark indränkta i silikonbaserade parfymer, glansmedel och sköljmedel. De framstår som lätta och lätt "stärkta" ark, just för att täckas av alla dessa ämnen som i kontakt med tygerna som roterar i torktumlaren och även tack vare de temperaturer som uppnås under drift släpps ut på plaggen. Det är därför all tvätt är väldoftande och mjuk när den är klar.

Och dessa ark motverkar statisk elektricitet och gör att tygerna inte blir så skrynkliga.

Med tanke på att de innehåller ämnen som inte precis är miljökompatibla, och även i ljuset av vilken sorts material de är gjorda av, är många sköljmedelsark inte lätta att kompostera eller återvinna för miljöns bästa, men det finns också märken som producerar eco-friendly, definitivt mer rekommenderat.

När det gäller användning: precis som med den idealiska dosen flytande sköljmedel är det inte nödvändigt att öka mängden sköljmedelsark i torktumlaren, ett ark räcker gott och väl för en full tvättmängd, det finns ingen anledning att överdriva. Men endast om man har laddat en riktigt stor torktumlare med skrymmande tvätt kan man överväga att lägga till ett par ark: kvantiteten bestäms som ungefär baserat på en "armfull". För varje mängd tvätt som man bekvämt kan bära med en arm, lägger man till ett ark.

Advertisement

Hur återvinner man sköljmedelsark

ett sköljmedelsark används för att damma av en golvlist

Creativo

När de väl har använts i torktumlaren har arken förlorat många av de produkter de var indränkta i. Men det finns två saker vi kan göra: lägga två eller tre i nästa tvätt, eller använda dem för andra sysslor i hushållet. Till exempel:

  • Använd dem som dammtrasor: på golvlister, hyllor och överallt där du brukar använda engångsservetter i städningen!
  • Parfymera soffan: med tanke på att de fortfarande är väldoftande kan du lägga dem under kuddarna på soffan eller i fåtöljen för att få en behaglig och lätt ren doft!
  • Som luftfräschare: förutom soffan kan de hjälpa dig att fånga dålig lukt på många andra ställen i ditt hem. Tänk på garderober, lådor och även inuti skor som förvaras efter säsong, eller till och med i bagaget när du ska ut och resa, speciellt på hemvägen då det ofta finns saker som luktar obehagligt. Vid behov kan du även lägga till två eller tre droppar valfri eterisk olja, eftersom de är väldigt bra på att absorbera dåliga lukter och frigör väldoft under en längre tid.
  • Till fönstertvätt: när det finns en tunn hinna av smuts, mestadels damm på fönstren, kommer ett begagnat torktumlarark att räcka för att få allt skinande rent.
  • För badrumsrengöring: i duschkabinen (glasdörren eller på golvet) och i badkar skapas det ofta en hinna av fet smuts, mestadels bestående av tvålrester. Tänk på dessa ark som om de vore hushållspapper som enkelt eliminerar smuts.
  • Hår och djurhår: på samma sätt som dammtrasor fångar hår och djurhår från golvet, gör även dessa ark det.

Det finns många anledningar till att inte slänga torktumlararken direkt efter en användning, eller hur?

Advertisement