Bäddsoffa: egenskaperna att komma ihåg för att välja den som är bäst för dig

av Titti Carlberg

02 September 2024

bäddsoffa stängd och öppen

IKEA

Advertisement

Utrymmesbesparande och mångsidig, bäddsoffan har alltid varit en lösning för att ha en tillfällig sovplats redo när det inte finns något extrarum i bostaden att inhysa gäster i. Således kan vardagsrummet eller ett arbetsrum med en bekväm soffa förvandlas när det behövs till ett utrymme som välkomnar vänner och släktingar. När de är riktigt bekväma, i väldigt små bostäder, blir det bostadsägarens huvudlösning. 

Det finns en idealisk bäddsoffa för alla, huvudsaken man begriper vilka egenskaper som är viktiga för att välja den som är bäst för oss.

Hur man väljer en bäddsoffa

en blå bäddsoffa som matchar rummets inredning

maisonsdumonde.com

När vi kommer till valet av bäddsoffa bör vi inkludera resten av inredningen, detta är bra att tänka på:

  • Vad behöver jag och hur mycket plats har jag? Så fråga dig själv: hur ofta kommer den att användas? Hur mycket utrymme har jag tillgängligt?
    Du vet redan att du inte behöver dra ut och in den så ofta, så därför kan du välja en lite mer flytande lösning (som dessutom är billigare), utan att kompromissa med soliditeten. Det skulle dock vara väldigt jobbigt att bråka med bäddsoffan varje morgon och kväll!
  • Rätt mått: som med vilken möbel som helst, fundera först över var bäddsoffan ska stå, detta betyder underförstått att du redan vet vilken yta den kommer att uppta och du kan också föreställa dig hur du kommer att röra dig i det området när det står en möbel där. Om du ska nå eluttag, hyllor, fönster med mera måste du fundera ut den minst krångliga modellen. Och självklart måste du ta hänsyn till utrymmet den tar upp både som stängd och, framför allt, som öppen!
  • Mekanismen: det finns soffor som "sträcker ut sig" för att bli längre, andra som har en låda under som fördubblar sittytan och de som har en roterande axel. Det är alltid bättre att prova olika sorters mekanismer (oavsett modell och storlek) för att förstå vilken rörelse som är mest bekväm för dig och sedan filtrera resultaten av din sökning baserat på denna viktiga parameter.
  • Kvaliteten på madrassen: en säng måste vara bekväm, och det betyder inte att bäddsoffor inte är det. Om du vill erbjuda bekvämlighet, kan kanske en utdragbar bäddsoffa som du lägger en bra madrass på vara ett val att överväga. Men med omfattande forskning kan man också hitta lösningar med de andra mekanismerna. Att prova den i butiken blir det sista steget, för att upptäcka att det inte skapas knölar och ojämnheter när du lägger dig ner.
  • Material: Vi vet alla att vissa sorters trä eller metall är bättre än andra, och att priset varierar beroende på dem. Så sök efter en kompromiss mellan kvalitet, estetik och budget.
  • Stil: Inredningen i rummet där bäddsoffan ska stå måste också övervägas i valet av möbelns linje och form. När det gäller färgen, om du inte hittar den idealiska, kan du alltid "rätta till" lite med ett skynke eller sofföverdrag när den är stängd och lakan när den är öppen.
  • Underhåll: madrassen måste rengöras nogrannt ibland, stick in dammsugaren i möbelns springor och flytta på den för en grundlig rengöring av rummet. Så överväg också vilken modell som är lätt att rengöra, för att garantera korrekt hygien. Och glöm inte att den måste kunna passera genom dörren, eller åtminstone fönstret!

Advertisement

Alternativet med en soffa som är extra large

en kvinna som sover på en soffa med stor sittyta

Andrea Piacquadio/Pexels

Som ett alternativ till en möbel som kan förvandlas med hjälp av speciella mekanismer, kan du överväga att investera direkt i en soffa för vardagsrummet, om utrymmet är tillräckligt. Att ställa in en soffa som är tillräckligt bred för att sova bekvämt i är ett självklart alternativ, oavsett om du inte har gäster så ofta eller om du har de som stannar en längre tid.

Det finns en del modeller som har en enkel madrass för största delen av sittytan, för att slippa känna irritation av springorna mellan kuddarna när man sover.

Vilken skulle vara den idealiska modellen att sova i enligt dig?

Advertisement