Boundary Method: hemligheten med att upprätthålla ordning i ditt hem är att fastställa de rätta gränserna

av Titti Carlberg

04 September 2024

Advertisement

Att alltid hålla sitt hem rent och i ordning är en uppgift som skrämmer många av oss: faktum är att med tiden ackumuleras många föremål och utrymmet i ens hem kanske inte längre räcker till. Om vi antar vanan att lägga undan föremål efter varje användning kan problemet reduceras kraftigt, men det kan finnas stunder då det krävs ett rejält ingrepp för att hindra att oordningen tar över.

I dessa fall spelar decluttering en stor roll, det vill säga konsten att ordna genom att eliminera allt överflöd. Det låter dock lättare sagt än gjort, men med rätt metod kan det bli en enkel och snabb uppgift. Nedan följer en kort beskrivning där vi förklarar Boundary Method för dig.

Vad är Boundary Method och hur fungerar den?

Ordagrant betyder det "gränsmetod" och det är precis vad det handlar om: att i förväg fastställa verkliga gränser inom vilka endast ett begränsat antal föremål i varje kategori kan infogas.

Faktum är att vi förleds alltför ofta att köpa många fler saker än vi verkligen behöver och av denna anledning skapas det snabbt oordning i ens hem. Och ibland händer det att vi köper dubletter av föremål för att vi inte minns var vi har lagt det vi redan äger, bara för att hitta dem undanskyfflade någonstans när vi inte längre behöver dem.

Boundary Method kan därför komma till hjälp och inbjuda oss att fastställa vilka behållare alla föremål ska få plats i, eliminera allt som inte passar bekvämt genom att ge bort dem, sälja dem eller helt enkelt kasta dem. En låda, en klädhängare, en garderob, en kista med leksaker, en bokhylla: det finns många gränser som kan fastställas i våra hem och en kan vara avsedd för en viss kategori föremål.

En enkel metod att omsätta i praktiken, men hur kan vi anta den och göra den till vår egen? I nästa stycke föreslår vi ett steg för steg förfarande.

Advertisement

Hur man omsätter Boundary Method i praktiken

En perfekt organiserad låda med olika badrumstillbehör

@sorttossrepeat/Instagram

Några enkla steg räcker för att omsätta denna väldigt effektiva metod i praktiken och återställa en för alltid-ordning i ditt hem:

  1. Avsätt tillräckligt med tid för att kunna utföra alla steg samma dag, kanske under en ledig eftermiddag när du vet att du är ensam och ostörd. Förvandla denna uppgift till en stund av nöje, skapa den rätta atmosfären med din favoritmusik och en kopp kaffe, te, örtte eller en kall drink om det är en varm dag;
  2. Arbeta med endast en kategori av föremål åt gången, bestäm en plats att förvara dem på och välj lämpliga behållare. Du kan enkelt använda de möbler som redan finns i ditt hem, eventuellt med hjälp av avdelare eller mindre behållare för att få en snyggare effekt. Ett exempel som används flitigt är bestickhållare, som nästan alla lådor i köket är utrustade med, väldigt användbar för att dela upp olika sorters bestick samtidigt som de håller ordning;
  3. Töm helt den valda behållaren, samla alla föremål som ingår i den på ett bord eller på golvet. Se till att du utför denna uppgift noggrant, och samla även alla de föremål som kanske förvaras i andra rum, så att du inte behöver upprepa operationen två gånger. Nu när lådan eller skåpet är tomt, passa på att rengöra och desinficera det med en sprayflaska innehållande vatten och vitvinsvinäger;
  4. Nu är vi framme vid den svåraste delen: att välja föremål. I motsats till alla andra metoder fokuserar Boundary Method på vad vi vill behålla snarare än vad vi bör slänga, vilket gör uppgiften lite lättare. Börja med att placera föremålen i ordningsföljd, prioritera de du gillar mest och de du använder oftast, tills behållaren är full. På detta sätt blir det lättare att välja de föremål du vill behålla och frigöra dig från de andra. Om du tvekar inför något föremål och inte vet om du ska separera dig från det eller inte, ställ då dig själv några grundläggande frågor: är det helt eller slitet? Har jag liknande eller identiska föremål? Behöver jag verkligen detta? Svaren på dessa frågor hjälper dig att fastställa om du behöver det eller inte;
  5. Lägg alla föremål du har valt att behålla i lådan, se till att allt är inom synhåll och lätta att ta när de behövs. Fastställ sedan vad du ska göra med alla kasserade föremål: släng allt som är trasigt eller oanvändbart, skänk det som fortfarande är användbart och sälj allt som är i utmärkt skick.

Fördelarna med Boundary Method i decluttering

En låda med kontorsprodukter perfekt uppdelad och i ordning

@beeorganizedmiami/Instagram

Denna städmetod ger dig många intressanta fördelar:

  • att ställa ordning kommer nu att bli en enkel och snabb uppgift, liksom att upprätthålla ordningen när alla föremål har en bestämd plats;
  • du kommer inte längre köpa dubletter eftersom du nu alltid vet var du har allt, förutom att du också är skyddad från att handla överflödiga produkter, eftersom du kommer att vara medveten om kapaciteten för var och en av dina förvaringsbehållare.
  • du kommer alltid att ha alla föremål inom synhåll och till hands, att hitta dem är lätt och går snabbt vid behov;
  • du kommer att uppleva en bättre långsiktig ordning i ditt hem på ett naturligt sätt, med betydande fördelar för ditt psykofysiska välbefinnande

Nu när du förstår hur den fungerar kan du tillämpa Boundary Method i ditt hem för att alltid ha ordning!

Advertisement