Chalk Paint: hur man använder kalkfärg som enkelt täcker varje yta

av Titti Carlberg

29 Augusti 2024

ett bord ommålat i blått med chalk paint-färg

anniesloanhome/Instagram

Advertisement

Chalk Paint (från engelskans chalk, "krita") är en vattenbaserad färg med en rik och krämig konsistens. Den har blivit alltmer populär på grund av dess extrema lätthet att applicera och förmåga att fästa även med väldigt få förberedelser på en mängd olika ytor, inklusive trä, metall, glas och keramik, och den ger ett matt, slitet utseende.

Så detta är anledningen till dess namn: finishen som erhålls på ytorna påminner om den hos krita, eller kritapulver, vilket är möjligt tack vare ett speciellt pigment i dess formulering.

Färg med kritaeffekt och Chalk Paint

en trämöbel som är ommålad till hälften med kritafärg

@recolor.paints/Instagram

Tanken att skapa en "kritaktig möbel- och väggfärg är ingen nyhet, denna typ av finish har verkligen varit en favorit för många av dem som gillar rustik, vintage och shabby chic-stil, just för den gammaldags och inlevda patinan som den ger vilken möbel som helst, och den unika struktur som väggar målade med denna färg har.

Det är till och med möjligt att skapa en DIY-version genom att blanda en liten mängd superfinkornig puts för fogar (som sedan används i fogar) med en valfri sorts färg som passar den specifika ytan. Det är så man till exempel skapar den så kallade blackboard-effekten.

I kölvattnet av denna oändliga trend skapades Chalk Paint, patenterad av Annie Sloane, färgspecialist inom möbelrestaurering och inredning. Hon utvecklade en formula med en väldigt tjock och degig konsistens (nästan som en mousse skulle man kunna säga) som fäster direkt men inte bara på trä och gips, utan också på andra material. En lyckad produkt eftersom den, tack vare de olika kategorierna av produkter för att erhålla alla slags finish, låter dig lätt få många olika dekorativa effekter.

Advertisement

Hur man använder Chalk Paint

ett piano ommålat i flera färger

@chalkpaint/Instagram

Förberedelsen av ytan som ska appliceras med Chalk Paint är kort, vilket också rapporteras av tillverkaren, som indikerar en rad tips för specifika arbeten.

  • Först och främst måste du regöra med ett avfettningsmedel på ytan, och en sprayflaska med varmt vatten och bikarbonat, torka sedan med en ren trasa. Ytan kommer att bli mycket slätare.
  • Applicera färgen med en roller, spray eller pensel beroende på önskad effekt och vänta alltid den angivna tiden innan du applicerar ett ytterligare skikt (ett par timmar).
  • När du har målat klart efter önskemål måste du ge den en skyddande transparent finish, det kan vara ett lack eller till och med vax, alltid beroende på vilken effekt du vill få.
  • Även om du kan röra eller använda det målade föremålet efter tillverkarens angivna timmar, når färgen sin slutgiltiga hårdhet efter en vecka.

Video via @houseofhetheringtons/Instagram

Förutom Sloanes berömda målarfärg finns det flera andra på marknaden: Pectro, BiancoShabby, Waverly, Rustoleum, Jolie, Dixie Belle och många fler, ofta med liknande egenskaper. 
Har du redan försökt förvandla ett hörn av ditt hem en kritaeffektfärg?

Advertisement