Litet vardagsrum utan fel: fungerande lösningar för att förbättra inredningen

av Titti Carlberg

30 Augusti 2024

Advertisement

En mötes- och viloplats, vardagsrummet är ett av de viktigaste rummen i bostaden och det är viktigt att det är funktionellt och välkomnande för att vi ska kunna uppleva trevliga stunder av avkoppling ensamma eller i sällskap av familjen och gäster.

Det är dock inte alla som har möjlighet att bo i ett stort hus så vardagsrummen är därför ofta ganska små. I dessa fall är det viktigt att vara noga med att undvika några av de vanligaste misstagen i inredningen som kan göra rummet ogästvänligt.

Nedan föreslår vi de vanligaste inredningsmisstagen och hur man undviker dem.

1. Tänk på måtten

en soffa i en storlek som passar för det lilla vardagsrum den står i

@masha_kindjer/Instagram

Det första grundläggande misstaget är att inte ta hänsyn till måtten av rummet. Att vara medveten om det tillgängliga utrymmet är i själva verket väldigt användbart för att välja måttbeställda möbler, som kan vara funktionella utan att överdrivet belamra det tillgängliga utrymmet. Vi måste utvärdera det bästa sättet att utnyttja och förbättra varje hörn i rummet.

Föredra några få möbler, kanske multifunktionella, noggrant utvalda och placerade för att förbättra både individuellt och som helhet.

Advertisement

2. Tänk på färgerna

Ett litet vardagsrum rikt dekorerat i maximalistisk stil

@shaunaglenndesign/Instagram

Att använda sig av starka färger för inredningen kanske inte är en bra idé för ett litet vardagsrum: målet bör vara att skapa en avkopplande miljö och det skulle därför vara att föredra att använda neutrala eller mjuka färger, kanske pastellfärger. Dessutom skulle starka färger lätt skapa intrycket att utrymmet är mindre än vad det egentligen är. Använd livliga och ljusa färger på accentelement balanserade i en övervägande ljus och neutral miljö.

3. Tänk på ljuset

Ett ljust vardagsrum inrett med minimalistisk smak

@a.ledbury.in.devon/Instagram

Belysningen är en annan grundläggande huvudsak i små vardagsrum, som kan verka antingen större eller mindre. Dra nytta av det naturliga ljuset som strålar in genom fönstren och lyft fram de olika hörnen i ditt utrymme med hjälp av strategiska ljuspunkter, inte bara i taket utan även med vägg-, bords- och golvlampor.

4. Glöm inte speglar

En stor golvspegel vid sidan av soffan i ett vardagsrum

@lovetearsandteepees/Instagram

Ofta glömmer man bort speglar i inredningen av vardagsrummet, som faktiskt är väldigt bra allierade om vardagsrummet i bostaden är litet. Faktum är att de kan fördubbla utrymmet och, strategiskt placerade framför fönstret, kommer den att reflektera och fördubbla det naturliga ljuset vilket gör att rummet känns luftigare och ljusare. Häng en stor spegel på en vägg och du kommer omedelbart märka skillnaden. Alternativt kan du använda reflekterande ytor, till exempel möbler med en blank finish, detta uppnår samma förstoringseffekt.

5. Se upp med mörka färger

Ett vardagsrum inrett med pastellfärger

@srirustiani/Instagram

Precis som med starka färger bör också mörka färger användas med stor försiktighet, eftersom de lätt kan överbelasta miljön vilket gör den mindre och kvävande. Välj ljusa färger både för inredningstillbehören och dekorativa föremål men även för väggar och golv. Även i det här fallet kan du bara använda mörka färger endast på accentelement, lekandes med ljusa färgkontraster.

Vilka misstag har du gjort när du har inrett ett litet vardagsrum?

Advertisement