12 fängslande tips för att inkludera skoställ i din heminredning

av Titti Carlberg

27 Augusti 2024

@hautehouselove, @artichoke_ltd via Instagram

Advertisement

Ett par skor på golvet ger genast intrycket av oordning, för att inte tala om när det finns många par spridda runt om i bostaden. I vardagslivet är det oundvikligt att finna sig själv med skor av alla slag liggandes på golvet, när man har bråttom och inte har tid att ställa dem i ordning på sin plats, framför allt om skoställen i huset är få eller står på obekväma platser. Låt oss tillsammans se på några idéer för att inkludera skoställ i heminredningen på ett sätt som gör att vi får ut det mesta av de olika utrymmena som finns tillgängliga.

Måttbeställda hyllor mot väggen

@fashionspirit/Instagram

Om man har många par skor är det troligt att en enkel möbel inte räcker till för dem. Modeälskare är mer än villiga att offra andra utrymmen i sitt hem för att göra plats för en klädkammare, eller i alla fall skapa utrymme i nischer eller på oanvända väggar för att sätta upp hyllor där de kan förvara alla sorters kläder och accessoarer.

Därför är hyllor på väggarna, av lämpliga dimensioner för att inte skapa röra i bostaden men som är tillräckliga för att rymma alla skor, en lösning som skapar ordning och tillfredsställhet.

Advertisement

@ jennyobrienfl_realtor/instagram

Det betyder inte att de måste täcka en hel vägg. Ibland räcker det med bara en vertikal kolumn med hyllorna på exakt avstånd från varandra, för att få plats med varje kategori skor utan att komprimera eller förstöra dem. 

@morethanwoodcustom/Instagram

Ett annat sätt att utnyttja väggarna är att lägga märke till om det finns hål och nischer som kan täckas med möbler, köpta eller måttbeställda. Det kan hända att utrymmet bakom en pelare blir perfekt, eller ännu bättre om det finns garderober eller hålrum som går in i väggen.

Förvaringsbänkar

@lozi_designs/Instagram

En lösning värd att tänka på i många bostäder är bänkar, soffor med behållare under sitsen. Om du vill fylla den med skor, så kommer den självklart vara bekväm i klädkammaren, men även i ett hörn i sovrummet eller entrén.

@vava_woods/Instagram

Inuti kan de ha vertikala fack eller, vanligare, många hyllor. Det beror på vilken sorts skor man har. Om man sedan gör sitsen bekväm kommer den också vara skön att sitta på för att vila sig eller ta av och på skorna i ett dedikerat utrymme.

Advertisement

Dra nytta av alla hörn

@thedeclutterdarling/Instagram

Vi ser oss omkring och det verkar som att vi inte kan ställa skoställ, garderober eller hyllor någonstans. Men det kanske beror på att vi inte tänker på hörnen i rummen, eller korridorerna.

Låt oss till exempel ta en titt på korridorerna mellan rummen, och kanske en pelare med fyrkantiga hyllor är mer än tillräcklig för att rensa golven från skor.

@hautehouselove/Instagram

Även hörnen i ett rum, med hyllor som löper längs två sidor, kan möbleras med måttbeställda lösningar, man kan till och med roa sig med DIY.

Advertisement

@bo.fentum.design/Instagram

Och samma sak direkt i entrén, där vi ganska säkert ställer skorna vi använder under den specifika årstiden, tillgängliga att snabbt bytas ut mot inomhustofflorna när vi kommer hem.

Skoskåp

@frontproducts/Instagram

Vi glömmer naturligtvis inte de lämpliga möblerna, det vill säga skoställen. Om vi hittar en modell att integrera i ett rum i bostaden är det det snabbaste och bästa valet. Det är bättre att välja de som rymmer så många par som möjligt, för att få plats med alla skor på ett ställe.

Advertisement

@decore.aesthetic/Instagram

Det finns också öppna skoställ som kan plockas bort och stängas in när de inte behövs, eller bara helt enkelt flyttas till en annan plats där de behövs.

Drömmarnas Mud room

@artichoke_ltd/Instagram

De större bostäderna kan dra stor nytta av ett entréområde som i anglosaxisk tradition är känt som mud room, "lerrum". Det är vestibuler nära entrén, inredda med garderober och bänkar där folk bekvämt tar av sig jackor, skor, lämnar paraplyer med mera, för att inte dra med sig lera, smuts, damm, regn och annat in i huset.

Advertisement

Möbler som försvinner in i oanvända utrymmen

@shapelondon/Instagram

Under trappan och under tak, de där utrymmena med besvärliga former där vanliga butiksinköpta möbler aldrig passar. Men om vi kan skapa måttbeställda sofistikerade lösningar, som helt försvinner in i arkitekturen, skulle vi få en oslagbar inredning.

Vilken av dessa idéer gillar du?

Advertisement