Koka kökshanddukar: för- och nackdelar med gamla husmors-städknep

av Titti Carlberg

26 Augusti 2024

en hög rena kökshanddukar

@madamstoltz/Instagram

Advertisement

Att koka kökshanddukar är ett urgammalt rengöringsmedel, ett av de där husmorsknepen som aldrig tappar värde. Att använda höga temperaturer är ett sätt att sterilisera så mycket som möjligt dessa rengöringsverktyg som alltid kommer i kontakt med smuts, bakterier och sporer. Det är också en metod som används för att bleka och neutralisera dålig lukt, och dess styrka ligger i att den når högre temperaturer än de som är möjliga med tvättmaskinen.

Så hur steriliserar man kökshanddukarna genom att koka dem? Och är det alltid det bästa valet för en grundlig rengöring? Låt oss se lite mer information tillsammans.

Hur man kokar kökshanddukarna för en grundlig rengöring

En varning: de enda kökshanddukar som lämpar sig för denna typ av rengöring är de som är helt av bomull. Om tyget är blandat med andra naturliga fibrer kanske de inte håller för denna tvätt och syntetiska fibrer kommer nästan säkert försämras vid kontakten med kokande vatten.

Detta är vad du behöver:

  • en stor kastrull
  • tång
  • alkoholhaltig eller vitvinsvinäger

Tillvägagångssätt

  1. Fyll kastrullen till tre fjärdedelar varmt vatten och låt koka upp
  2. Tillsätt 230 ml vinäger
  3. Lägg i kökshanddukarna som ska tvättas
  4. Låt koka i 15 minuter
  5. Låt svalna lite innan du plockar upp handdukarna med en tång och lägg dem i diskhon för att kallna helt
  6. Krama ur vattnet helt och häng dem på tork.

Advertisement

För- och nackdelar med att koka smutsiga kökshanddukar

Pickpik

Visst, kombinationen med vinäger och kokande vatten hjälper att få bort smuts, neutralisera bakterier (och eventuella mögelsporer), det rengör och eliminerar dålig lukt. Så, när andra förtvätt och tvättmetoder inte fungerar kan du prova denna.

Nackdelarna med denna metod är genom att den använder en hög temperatur utsätts tyget för en avsevärd stress och påskyndar slitage. Det innebär att denna metod inte är lämplig som enda rengöringsmetod, utan bör användas sporadiskt, när normala metoder inte verkar tillräckligt effektiva.

Återigen, jämfört med att låta en tvättmaskin gå, är det säkert en traditionell metod som behöver sin tid, man lämnar inte gärna något som står och kokar på spisen eftersom det är viktigt att hålla ett öga på den hela tiden. Man måste också hantera de blöta handdukarna med försiktighet, det går inte att krama ur vattnet direkt eftersom man då riskerar att bränna sig, så man får vänta en bra stund på att de ska kallna.

Dessutom, en rekommendation: istället för vinäger (och aldrig tillsammans) finns det de som använder en liten mängd blekmedel, trots att det är ganska riskfyllt att andas in röken som frigörs av värmen från det kokande vattnet, så var försiktig när du provar dessa husmorsknep. 
I vilket fall som helst, enbart kokning neutraliserar enkelt bakterier och sporer, men tvättar inte bort smutsen. För det måste man lägga till vinäger eller först tvätta kökshanddukarna med ett vanligt tvättmedel som eliminerar den oljiga och feta smutsen, och först därefter fortsätta med sterilisering i kokande vatten.

Har du aldrig provat denna metod?

Advertisement