Torka tvätten inomhus, ja eller nej? För- och nackdelar med det

av Titti Carlberg

25 Augusti 2024

en man som hänger tvätten inomhus

cottonbro studio/Pexels

Advertisement

Torktumlare eller torkställ? Det finns de som inte tvekar utan föredrar att utnyttja teknikens hastighet, även om det ofta innebär att de måste stå och stryka, och de som inte har några problem med att torka tvätten genom att hänga den på torkställningen. Att torka tvätten i inomhusluften har naturligtvis sina fördelar men också vissa kontraindikationer. Låt oss tillsammans se vilka.

Torka tvätten inomhus: fördelarna

vittvätt som hänger på en torkställning inomhus

Lidia Bekenova/Pexels

Det finns flera fördelar som inte bör förbises när det handlar om att torka tvätten inomhus, särskilt under vissa perioder under året, som sen vår och sommar, när det är riktigt varmt med fler soltimmar och luftfuktighetsnivåerna inte är så överdrivet höga.

  • Vi bryr oss inte om atmosfäriska förhållanden: om vi har en tillräckligt stor eller ventilerad och torr miljö att torka tvätten i, bryr vi oss inte om det regnar eller är kallt ute, utan vi kan hänga tvätten närhelst vi vill.
  • Minskad förbrukning: det säger sig självt att vi sparar in på räkningen om vi inte använder torktumlaren. Och med tanke på att en hel serie plagg med inte alltför ömtåliga tyger hängs upp på rätt sätt slipper vi också använda strykjärnet!
  • Bättre vård av tyget: hur milda torkcyklerna än är i vår vitvara, utsätter de tygerna för större påfrestningar än när de hängs försiktigt. Tyget utsätts för mer friktion (och risk för ludd), och det är också en större risk att plaggen krymper eller tappar färg.
  • Mindre statisk elektricitet: vid lufttorkning laddas inte kläderna med statisk elektricitet som i en torktumlare.
  • Luftfuktighet: detta är en tvetydig faktor. Det anses ibland vara en nackdel, men i perioder av torr värme eller i bostäder som har en väldigt torr atmosfär är det naturligt att låta kvarvarande fukt på tvätten avdunsta inomhus som en luftfuktare för miljön.

 

Advertisement

Hänga tvätten inomhus: nackdelar

en hög med tvätt på torkställningen inomhus

cottonbro studio/Pexels

Det finns alltid en annan sida av myntet, och av denna anledning måste vi också väga fördelarna mot nackdelarna när man funderar på om man ska hänga tvätten inomhus eller inte. Mycket beror på de specifika förhållandena i ens bostad.

  • Fukt och kondens: om bostaden redan tenderar att fånga upp för mycket luftfuktighet är det verkligen inte hälsosamt att höja nivån med denna praxis, man riskerar ännu mer att behöva ta itu med mögel och svamp, som i värsta fall utvecklas på tyger som inte torkar snabbt. När vi har fönstren stängda på grund av kylan kan kondens bildas på glasen.
  • Tiden: jämfört med att använda torktumlare tar det längre tid för tvätten att torka på torkställning. Det enda alternativet är att flytta ut torkställningen (med risk för att behöva ta itu med damm, pollen, regn och fukt på natten) men inte heller i detta fall torkar inte tvätten speciellt snabbt.
  • Obehaglig lukt: om det tar lång tid för tvätten att torka gör fukten på dem och i rummet att obehagliga lukter utvecklas.
  • Tillgängligt utrymme: det är inte alla som har tillgängligt utrymme för en torkställning i sitt hem. Faktum är att den ofta är av betydande storlek.

 

Hur minimerar man nackdelarna?

Om du känner att fördelarna verkar att föredra kan du minimera nackdelarna på flera sätt:

  • Säkerställande av ventilation: ventilera med öppna fönster, eller till och med ställa fläktar under den första torkfasen för att påskynda processen och undvika ansamling av fukt.
  • Avfukta med en specifik anordning.
  • Skaka tvätten ordentligt innan du hänger den för att få bort det mesta av vattnet som finns kvar, lägg dem platt eller använd galgar beroende på plagg för att undvika att de får veck och få allt att torka bättre och snabbare.

Vilket tillvägagångssätt föredrar du: torkställning inomhus, utomhus eller torktumlare?

Advertisement