Rengöring utan risker: dessa rengöringsmedel bör inte användas tillsammans

av Titti Carlberg

31 Augusti 2024

Flaskor med rengöringsmedel grupperade på en hylla

Ron Lach/Pexels

Advertisement

Rengöringsmedel är bland de bästa allierade för hygienen i våra hem, men som med alla kemiska produkter är de inte fria från risker, dock inte heller de naturliga rengöringsmedlen. Att blanda olika kemiska föreningar kan leda till reaktioner och utvecklingar av väldigt skadliga ämnen.

Det är därför av viktig betydelse att grundligt förstå de rengöringsmedel vi använder i våra hem och vilka blandningar som måste undvikas till varje pris om man inte vill ta risker eller äventyra familjemedlemmarnas hälsa.

Nedan följer en lista på rengöringsprodukter som aldrig bör blandas med varandra.

1. Blekmedel och ammoniak

En dunk ammoniak bredvid andra rengöringsmedel

mrchrisalbon/Reddit

Blekmedel och ammoniak ska aldrig under några omständigheter blandas tillsammans, det skulle leda till bildandet av en giftig gas, kloramin, som kan ha väldigt negativa effekter på hälsan. Verkan av kloramin manifesteras av hosta, andfåddhet, illamående, hals- och ögonirritation och bröstsmärtor.

Särskild försiktighet måste iakttas när man blandar blekmedel med något annat rengöringsmedel eftersom många har en ammoniakhalt, om än minimal.

Advertisement

2. Bikarbonat och vinäger (i stängda behållare)

Ett paket bikarbonat bredvid en dunk vinäger

trenttsd/Flickr

Bikarbonat och vinäger finns alltid till hands i våra skafferier och är bland de viktigaste naturliga hushållsrengöringsprodukterna, men att blanda dem är inte så effektivt som vi kanske tror, det kan till och med vara farligt.

  • En potentiell ineffektiv kombination: bikarbonat är i själva verket en alkalisk produkt, medan vinäger är en sur, så när de blandas i olämpliga doser slår de ut varandra, och det blir svårt att fastställa ett idealiskt förhållande för att inte neutralisera respektives pH. Så hur fungerar de? I verkligheten verkar brusreaktionen som framkallas när de blandas på ett mekaniskt plan: med andra ord, bubblorna som orsakas så länge det brusar kan "lösgöra" smutsen, åtminstone en del av den, från ytan.
  • En möjlig riskabel blandning: om vi blandar dessa två produkter och förvarar blandningen i en stängd behållare under en längre tid, särskilt om brusreaktionen ännu inte avslutats, produceras koldioxid, som sedan kommer att försöka fly från den stängda behållaren och utlöser därför en liten explosiv reaktion.

Men kan vi använda dessa två produkter? Ja, separat eller efter varandra, och se till att aldrig lämna dem tillsammans i en stängd behållare.

3. Blekmedel och etylalkohol eller vinäger

Dunkar med blekmedel på en hylla

Mike Mozart/Flickr

Att blanda blekmedel med någon produkt som innehåller etylalkohol är aldrig ett bra val, dessa två produkter skulle reagera och bilda kloroform, ett välkänt irriterande och giftigt ämne.

En blandning av blekmedel och vinäger producerar istället giftiga gaser som i fallet med ammoniak, som dessutom har allvarliga irriterande effekter.

4. Väteperoxid och vinäger

En flaska väteperoxid

ktaguibao/Reddit

Väteperoxi och vinäger är bland de viktigaste naturliga hushållsrengöringsprodukterna, men som vi sa för blandningen av bikarbonat och vinäger är det ingen bra idé att blanda dem. Reaktionen som skapas involverar produktionen av perättiksyra, ett giftigt ämne som irriterar luftvägarna, ögonen och huden.

5. Muriatic acid och kaustiksoda

En flaska muriatic acid

Morgan Davis/Flickr

Muriatic acid och kaustiksoda produceras i höga koncentrationer och om man blandar dem kan det bildas ångor som kan innehålla klor och andra potentiellt giftiga eller irriterande ämnen, men också hög värme

Advertisement

6. Klorblekmedel och syrebaserat blekmedel

På marknaden finns två olika sorters blekmedel:

  • klassiskt blekmedel, baserat på natriumklorit;
  • syrebaserat blekmedel, baserat på väteperoxid och natriumperborat eller perkarbonat.

Dessa produkter är kraftfulla oxidanter som är väldigt effektiva när det gäller att eliminera fläckar och upprätthålla hygienen i bostaden, men om man blandar dem kan de eliminera varandra vilket resulterar i noll effektivitet och exponering för en skadlig förening.

Kom ihåg denna lista nästa gång du ska ta hand om hushållsrengöring!

Advertisement