Underhåll av röjsåg: stegen att komma ihåg för att den alltid ska vara i perfekt skick

av Titti Carlberg

23 Augusti 2024

en röjsåg i aktion på en gräsmatta

Pascal Küffer/Pexels

Advertisement

Bland de redskap som inte bör saknas i trädgårdar där det finns gräsmattor och gröna rabatter finns säkert en röjsåg. De används ofta, särskilt under årets varmare perioder, och det är viktigt att utföra lämpligt underhåll för att de ska hålla längre.

Röjsågen används där en gräsklippare inte kan, oftast på kanterna eller på platser där gräset är väldigt högt och kanske till och med lite tjockare. Så här är det du behöver veta för att sköta bladen, filtret med mera: om de rengörs regelbundet kommer de fungera bättre och hålla mycket längre.

Rengöring efter varje användning

en röjsåg sedd underifrån medan den manövreras av en man

Tool Dude8mm/Flickr

Det första steget för ett korrekt underhåll av detta redskap är att komma ihåg att rengöra det från smuts efter varje användning.

  1. Avlägsna alla rester som finns mellan bladen och i höljet. Först och främst gräs, men också eventuella löv och kvistar. Bara genom att använda en skyddshandske och vara försiktig får du bort det mesta av smutsen och om du också borstar med en borste får du bort all smuts och lera på ett enkelt sätt.
  2. Kontroller luftfiltret: moderna apparater har ett luftfilter som fångar upp mindre partiklar och hindrar dem från att komma in i den inre sektionen. Filtret är lätt att se (läs igenom tillverkarens instruktioner) och kontrollera. Speciellt efter en intensiv användningssession är det bättre att kontrollera om det är smutsigt eller till och med förstört. Faktum är att om det släpper igenom partiklar, eller fylls med damm kan inte luften passera vilket innebär att själva röjsågen kommer fungera sämre och riskera att gå sönder.
  3. Rengör utsidan. Hela röjsågens yttre blir täckt av smuts, damm, stänk av lera och annat som naturligt kommer i kontakt med den när du arbetar i trädgården. Efter användning, utrusta dig därför med en fuktig och väl urvriden trasa för att torka av all smuts som har hamnat på de yttre delarna, inklusive handtaget och käppen.

Advertisement

Skötsel av röjsåg med tråd och blad

en röjsåg liggandes på en klippt gräsmatta

Greenworks/Amazon

Beroende på vilken sort av växter som ska klippas kan röjsågar ha blad (även skivformade i vissa fall) eller robusta trådar.

Röjsåg med blad

  • Det är viktigt att hålla bladen i utmärkt skick. De måste slipas regelbundet annars kommer inte snittet att vara effektivt. Det finns filar eller slipare som vanligtvis används istället för borrkronor eller liknande. Konsultera alltid tillverkarens instruktioner för din specifika modell eller kontakta trädgårdscenter som säljer röjsågar för tillförlitliga indikationer för att ta hand om det själv hemma.
  • Du bör också alltid kontrollera att bladen inte har fått några sprickor, hack eller saknar någon bit. I sådana fall måste du ersätta dem med nya. 
  • Smörjning. Ett steg att komma ihåg före varje användning: olja in de rörliga delarna och där det finns friktionspunkter med en lämplig produkt, så att apparaten fungerar utan att överhettas, det förhindrar även rostbildning.

Röjsåg med tråd

Med dessa är det största problemet att tråden blir kortare vid varje användning. Vanligtvis är spolen inrymd och måste dras ut med tryck eller liknande metoder.

  • Försäkra dig om att det finns tillräckligt med tråd innan användning
  • Ha alltid extra spolar redo, se till att de är i rätt storlek. Att använda en tunnare äventyrar röjsågens funktionalitet
  • Trådarna måste bytas ut när de är skadade, ömtåliga eller utslitna
  • Eftersom de är gjorda av plastmaterial tenderar de vanligtvis att bli spröda. Så kom ihåg att förvara apparaten och reservdelarna på en torr och sval plats långt från sol och dåligt väder. Vissa människor föredrar att blöta trådarna (doppa dem i vatten innan de sätts in) för att förhindra att de blir för spröda.

Andra användbara metoder för underhåll av röjsåg

Bland allt annat som inte bör glömmas om du vill hålla din röjsåg i utmärkt skick, måste du:

  • Sköta om motorn. Använd rätt bränsle om det är en icke-elektrisk eller batteridriven modell, och kontrollera alltid bränslenivån. Undvik att använda blandningar som inte är rekommenderade av tillverkaren. 
    Kontrollera även tändstiftets skick, att det inte är slitet och att det inte sitter löst. Rengör eller byt ut det efter behov.
    Kontrollera även förgasaren regelbundet, att den är ren och tillåter smidig användning av redskapet.
  • Förvara röjsågen på rätt plats: Lämna den aldrig ute i väder och vind, även om det inte regnar. Rengör den så gott du kan innan den ska förvaras under en längre tid. När du planerar att inte använda den på mer än en månad är det också lämpligt att tömma bränsletanken för att inte skapa rester på botten som kan förstöra förgasaren vid nästa användning. Välj torra och svala förvaringsplatser, långt från direkt sol och fukt som kan orsaka rost eller förstöra de olika komponenterna.
  • Kontrollera alla skruvar och muttrar då och då för att se till att allt sitter fast utan lösa delar.
  • Om du använder den regelbundet varje år är det alltid en bra idé att få den kontrollerad av experter en gång om året eller högst vartannat.

Med liknande omsorg kommer din röjsåg att fungera som ny under en väldigt lång tid!

Advertisement