Är din rosmarinväxt torr? Prova dessa metoder för att alltid hålla den grön och doftande

av Titti Carlberg

24 Augusti 2024

välmående och frodiga rosmarinkvistar

Rawpixel

Advertisement

Motståndskraftig och anpassningsbar, rosmarin är bland de mest populära aromatiska växterna i köket och den odlas i våra trädgårdar och på våra balkonger. Trots sin stora motståndskraft är denna växt inte alltid fri från problem och därför är det viktigt att lära sig hur man känner igen orsakerna så att man kan ingripa på lämpligt sätt.

Om din rosmarin börjar torka är därför första steget att lära sig att identifiera orsaken så att du kan vidta effektiva korrigerande åtgärder. Vi förklarar hur i den korta beskrivningen som följer nedan.

Torr rosmarin: klimat- och miljöförhållande

När rosmarinväxten börjar gulna och torka är de vanligaste orsakerna klimat- och miljöförhållanden

Trots att den är robust, i extrema klimat- eller miljöförhållanden kan rosmarinväxten uppvisa en progressiv gulfärgning, vanligtvis bara på vissa delar:

  • nattfrost: även om rosmarin vanligtvis är resistent mot kyla, kan långvarig nattfrost med temperaturer under noll sätta den på prov och få den att gulna och torka ut. Förhindra eller begränsa denna möjlighet genom att skydda din växt från kyla med en fiberduk om det är en väldigt kall vinter;
  • exponering för ljus: rosmarin kräver ljus i minst 6 timmar per dag, så att placera den på en skuggig plats innebär att den gulnar, vilket i det här fallet kommer att visa sig på växtens innersta grenar. Om dagarna är särskilt varma och kvaviga, med temperaturer på över 38 grader, är det lämpligt att flytta plantan till en skuggig sval plats;
  • torrhet: rosmarin är en av de aromatiska växterna som mest av allt klarar vattenbrist, men om den odlas i kruka kan den påverkas av perioder med mycket långvarig torka. Kom ihåg att vattna krukväxten ganska frekvent för att undvika detta.

Advertisement

Torr rosmarin: odlingsorsaker

Rosmarinkvistar med bruna spetsar på bladen

keepupcooking/Reddit

Även om rosmarin är en växt som inte kräver mycket, finns det två möjliga odlingsorsaker till att bladen gulnar och blir torra:

  • gödsling: ett fel i gödslingen kan lätt leda till gulfärgade blad. Brist på näring kan lätt vara orsaken till gulnande blad, särskilt när det gäller krukväxter som inte får näring eftersom odlingsmedlet i jorden snabbt kan ta slut; ett överskott av gödsling, särskilt kväve, kan dock vara problematiskt även för växter som odlas i marken;
  • bevattning: vi har redan nämnt hur långvarig torka kan orsaka gulfärgning av bladen och progressiv uttorkning av rosmarinplantan, men även överskott av vatten kan lätt skölja bort jorden, beröva den på nödvändiga näringsämnen och skada rötterna, vilket orsakar rotröta, vilket i sin tur gör det svårt för växten att tillgodogöra sig näring.

Torr rosmarin på grund av sjukdomar

Rosmarinväxt med torra och sjuka kvistar

lax_incense/Reddit

Vissa sjukdomar kan också göra att rosmarinväxten torkar ut, vilket till en början visar sig med gulfärgning eller uppkomsten av bruna fläckar på bladen. Parasiter kan påverka växtens rötter eller luftdelar, de huvudsakliga är:

  • nematoder: de angriper rötterna och orsakar en gulgrå färg på bladen med bruna fläckar eller torrhet på grund av bristen på näringsintag;
  • rosmarin chrysomela: dessa skalbaggar attackerar bladen, eroderar dem och försvagar växten;
  • svampsjukdomar: de viktigaste svampsjukdomarna som kan drabba rosmarinplantan är mjöldagg (vita pulveraktiga fläckar på bladen), antraknos (skott och unga blad får mörka fläckar) och alternarios (runda svarta fläckar på bladen); dessa sjukdomar visar sig med symptom som är viktiga att kunna känna igen tidigt för att kväva sjukdomen i sin linda.

Nu när du vet de möjliga orsakerna kan du enkelt motverka uttorkning av din rosmarinplanta.

Advertisement