Hur ofta ska man vända på madrassen för att säkerställa en god vilsam sömn?

av Titti Carlberg

22 Augusti 2024

Ett välinrett sovrum med en högkvalitativ madrass. Att vända på madrassen periodvis förlänger livslängden och skapar en hälsosammare och bekvämare sovmiljö

Pexels

Advertisement

Kommer du ihåg när du senast vände på din madrass? Bland de viktigaste föremålen för en god natts sömn glöms madrassen ofta bort när man bäddar rent i sängen, men att ta hand om den är ett av sätten att säkerställa en god sömn som är vilsam samt garantera ett längre liv.

Vissa madrasser kräver inget större underhåll eller rotationer, men vad gör du när din madrass behöver roteras eller vändas på med jämna mellanrum? Vi förklarar det för dig i den korta beskrivningen nedan.

Är det alla sorters madrasser som behöver roteras eller vändas?

Alla madrasser är inte likadana och av denna anledning är det alltid viktigt att läsa instruktionerna på etiketten innan du använder den. Några modeller är designade med olika lager för olika stöd för varje del av kroppen och behöver nödvändigtvis inte roteras eller vändas för att behålla sin funktion och stödja dig under natten.

Traditionella modeller måste dock roteras med jämna mellanrum, vanligtvis en eller två gånger om året, så att alltid sova på samma säng inte inleder till för tidigt eller ojämnt slitage, vilket tvingar dig att byta ut den i förväg.

Det finns två åtgärder du kan vidta för att få din madrass att hålla längre samtidigt som du alltid garanterar maximal komfort:

  • rotation: rotation innebär att madrassen vrids 180 grader för att byta plats på huvuddelen och fotdelen;
  • vända: denna teknik innebär istället att vänds över till andra sidan för att växelvis ventilera båda sidorna; i detta fall är en av sidorna vanligtvis märkt med "vintersida".

Hur och hur ofta roterar man madrassen korrekt? Det förklarar vi i nästa stycke.

Advertisement

Den korrekta rotationen enligt modell

Korrekt rotation av madrassen

Saatva/YouTube

Beroende på typ av madrass kommer en annan rotationsfrekvens ed specifika rörelser att vara nödvändig:

  • resårmadrass: de är traditionellt utformade för rotation huvud-fot, vilket bör utföras var 3-6:e månad för att bibehålla jämnt slitage och undvika grpar. För mer moderna madrasser räcker det med rotation var 6-12:e månad.
  • memory foam madrass: denna typ av madrass måste vändas och roteras var 6-12:e månad så att madrassen mjuknar jämnt med tiden och för att vädra den med jämna mellanrum på båda sidor;
  • latexmadrassrotationen av latexmadrasser måste utföras var 3-6:e månad för att undvika att den sjunker; vissa modeller bör också vändas för att vädras på båda sidorna, försäkra dig om nödvändigheten för dessa operationer genom att läsa på etiketten.

Tack vare dessa råd kommer din madrass att fortsätta garantera dig bekvämlighet under din sömn!

Advertisement