Vattnade växter även när man reser bort på semester: hur man organiserar sig även när man reser bort några dagar

av Titti Carlberg

21 Augusti 2024

F.D. Richards/Flickr

Advertisement

Oavsett om det bara är över en helg eller en lång semester, när du reser iväg finns det alltid många saker att göra och organisera innan man lämnar huset: bland alla nödvändiga förberedelser finns utan tvekan också arrangemanget av kruk- och utomhusväxterna, så att de kan välkomna dig välmående och frodiga när du kommer hem.

Vad ska man göra om man inte känner för att utse någon att ta hand om dem? Det finns många åtgärder man kan vidta för att undvika obehagliga överraskningar när man kommer hem igen, vi tipsar om några nedan.

Vilka växter är det som kräver vatten?

För det första är det bra att noggrant utvärdera vilken typ av växter du har hemma: vissa arter är mottagliga för korta perioder av torka, medan andra kräver större omsorg:

  • suckulenta växter kan stå emot torka, det är tillräckligt att vattna dem innan du lämnar hemmet för att hittas frodiga vid återkomsten;
  • orkidéer: bland de mest utbredda och älskade arterna för inomhusodling, trots att de inte står emot torka bra kan de bilda rotröta om du inte låter jorden torka ut helt mellan en bevattning och en annan: en resa på några dagar kommer därför inte att kräva något ingrepp från din sida, men om du planerar att vara bortrest under en längre period är det bättre att anförtro dem till en pålitlig person.
  • aromatiska örter och medelhavsväxter kräver en konstant tillförsel av vatten genom en av de rekommenderade metoderna, att välja beroende på hur lång frånvaro du har planerat.

Advertisement

Automatisk gör-det-själv-bevattning

Technikal/Reddit

Automatisk gör-det-själv-bevattning är en praktisk och ekonomisk idé för att säkerställa att dina växter får rätt mängd vatten under din frånvaro.

Du kan enkelt göra dem med plastflaskor till ingen kostnad: stick några hål i flaskans kork och stoppa ner den i jorden med öppningen neråt bredvid växten. Fyll flaskan med den mängd vatten växten behöver under hela din frånvaro, den kommer gradvis att droppa ut vattnet genom hålen i korken, förse rötterna med den nödvändiga mängden och hålla jorden alltid fuktig.

Du kan förbättra bevattningen genom att köpa enkla bevattningsmunstycken till låg kostnad som du kan fästa på plastflaskan innan du placerar den i krukan. 

För mindre krukor kan du använda en vattenfylld mugg som du sätter änden av en bomullstråd i, med den motsatta änden i jorden bredvid rötterna på din planta.

Ett badkar till dina växter

Reddit

En annan användbar metod för att vattna dina växter under din frånvaro är användningen av badkaret, som du fyller med ett par centimeter vatten innan du ställer dina växter i det. Du kan också lägga en handduk på botten i badkaret, för att skydda det från repor. På detta sätt kommer rötterna att absorbera endast den nödvändiga mängd vatten utan att jorden blir alltför blöt och riskerar att utveckla rotröta.

Denna metod kommer att hålla dina växter perfekt bevattnade i upp till en vecka och du kan åka på semester i lugn och ro, men endast om dina krukor är försedda med dräneringshål.

DIY-växthus

lexicalmatt/Reddit

En sista användbar metod för underhållet av dina krukväxter under en längre frånvaro är att skapa ett DIY-växthus med en plastpåse. Du kan ta en påse för varje växt eller gruppera flera krukor i en enda behållare, ställ krukorna i den efter att de har bevattnats. Blås i påsen för att hjälpa den att svälla och stötta upp den för att försäkra dig om att den inte är i kontakt med bladen

Ställ växterna i ett område där de tar emot indirekt ljus, för att inte överhetta dem.

Nu är du verkligen redo för din resa!

Advertisement